Brunira po Antonowsku, czyli jak zardzewić gnata na czarno.

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Fanatyk
Hunter
Hunter
Arsenał:

Re: Brunira po Antonowsku, czyli jak zardzewić gnata na czar

Post autor: Fanatyk »

Naucz się najpierw pisać a potem pogadamy :lol: :mrgreen:
HAND ja robię trochę inaczej tzn rdzewię,gotuję,płuczę pod bierzącą wodą i dopiero potem do miski z jakimś płynem i szorowanie gąbką :-/ a procesu wygaszania nie stosujesz przy przemianie w oksydę robimy to tylko przy brunirowaniu :mrgreen:
No a jeśli się boisz,że coś będzie nie tak to możesz ewntualnie w ostatniej kąpieli użyć jakiegoś środka zasadowego :-D
Hand
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał:

Post autor: Hand »

Fanatyk pisze:procesu wygaszania nie stosujesz przy przemianie w oksydę robimy to tylko przy brunirowaniu
A propo czego to? Bo ja nic nie pisałem o oksydzie? I sie właśnie pytałem, czy to zrobiłeś :-P
Awatar użytkownika
arkadyjczyk
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Audi B5 '95 :-P

Post autor: arkadyjczyk »

Fanatyk pisze:Arkadjczyk zielone mają o wiele więcej TANINY :mrgreen:
Zawartość taniny
w oparciu o pracę naukową: Chemistry and Applications of Green Tea, autorzy: Takehiko Yamamoto, Lekh Raj Juneja,Djong-Chi Chu, Mujo Kim

@BiMa Zdjęć nie uświadczysz dopóki No_taki czegoś nie usmaży, zgadnij dlaczego. :roll:
Obrazek
Fanatyk
Hunter
Hunter
Arsenał:

Hand pisze:
Fanatyk pisze:procesu wygaszania nie stosujesz przy przemianie w oksydę robimy to tylko przy brunirowaniu
A propo czego to? Bo ja nic nie pisałem o oksydzie? I sie właśnie pytałem, czy to zrobiłeś :-P
:roll:
Hand
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał:

Fanatyk pisze:
Hand pisze:
:roll:
A propo czego to? Pytanie dotyczy powłoki oksydowane o której napisałeś. Ostatnie zdanie dotyczy pasywacji powłoki z bruniry.
Wynika to niejako z kontekstu twojej wypowiedzi, do której nawiązałem.

A uwazałeś, aby podczas gotowania przewód lufy nie pokrył się korozją :roll:?
Fanatyk
Hunter
Hunter
Arsenał:

No tak :-) że ja się tego nie domyśliłem cholera :lol:
BiMa

Post autor: BiMa »

arkadyjczyk pisze:@BiMa Zdjęć nie uświadczysz dopóki No_taki czegoś nie usmaży, zgadnij dlaczego. :roll:
ja doskonale wiem dlaczego :-) :-) ... Jak zwykle się naczytał i udaje speca chociaż czegos nigdy w życiu nie robił :-D :-) zastanawiam się dlaczego nie położył super ochronnej nie do zdarcia amerykańskiej powłoki ceramicznej :-D przecież powłoki typu oksyda itp to przezytek a znajomi rusznikarz z Warszawy w dodatku najlepszy Mówił mu jak jest :mrgreen: :mrgreen: no i napewno łatwiej było by polować na dziki w Hiszpanii :mrgreen: .
Trzeba poczekać aż notatki coś zrobi i pokażę światu bo temu tutaj raczej nikt nie wierzy :-) :mrgreen:
Fanatyk pokaż zdjęcia z DIY to wtedy może ktoś ci uwierzy że coś tam robiłes :-)
Fanatyk
Hunter
Hunter
Arsenał:

Spiepszaj dziadu :-) ja swoje zrobiłem podałem w dobrej wierze swój przepis,ale jak widać zawsze znajdzie się jakiś szmaciarz (pewnie rusznikarz w tym wypadku) który chce zeszmacić temat,dlatego dziękuję za uwagę :-)
Ostatnio zmieniony 10 sierpnia 2017, 10:28 przez Fanatyk, łącznie zmieniany 1 raz.
BiMa

Czyli jak zwykle miałem rację co do ]tego osbnika . Ale widać że inne leki bierze bo składnia mu się poprawiła :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 10 sierpnia 2017, 11:10 przez BiMa, łącznie zmieniany 1 raz.
Hand
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał:

Fanatyk pisze:Spiepszaj dziadu :-) ja swoje zrobiłem podałem w dobrej wierze swój przepis,ale jak widać zawsze znajdzie się jakiś szmaciarz (pewnie rusznikarz w tym wypadku) który chce zeszmacić temat,dlatego dziękuję za uwagę :-)
A jaki przepis podałeś? Czy chodzi o gotowanie w herbacie? Bo przepis przecież już był i z niego skorzystałeś.
Ah, no i wszędzie te dziady, pewnie to rusznikarz były esbek, który teraz jest sędzia w SN :lol:

Nie bierz do siebie, ale nie powinno się zawlaszczać nie swojego przepisu.
Awatar użytkownika
Żurek
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Panzer M4 12ga
CZ457 At-One .22lr
S&W Victory .22lr
Bersa Thunder 22/6 .22lr
HK SFP9M 9x19
KelTec S2K 9x19
RIA 1911 Rock .45ACP
Zastava M70 .32ACP
Howa 1500 Varmint .308Win

Post autor: Żurek »

Fanatyk, pochwal się jak Ci wyszło i rozwiej wątpliwości, a nie trolujesz
Awatar użytkownika
arkadyjczyk
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Audi B5 '95 :-P

Post autor: arkadyjczyk »

Fanatyk pisze:jak widać zawsze znajdzie się jakiś szmaciarz (pewnie rusznikarz w tym wypadku) który chce zeszmacić temat,dlatego dziękuję za uwagę :-)
O panie. Skąd nagle u ciebie tyle samokrytyki? :mrgreen:
Obrazek
BiMa

Zurekwwa pisze:Fanatyk, pochwal się jak Ci wyszło i rozwiej wątpliwości, a nie trolujesz
zobaczysz zdjęcia jak adres najlepszego rusznikarza specjalisty od powłok ceramicznych zastępujących oksyde :-)
FireFighter

Post autor: FireFighter »

FANATYK pokaż foty, bo bym se może co zbrunirował :mrgreen:
Awatar użytkownika
pavulon
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: sztacheta z zardzewiałym gwoździem,
widły umaczane w gnoju,
kantówka 40x40x1200,

Post autor: pavulon »

Fanatyk chyba pierwszy zapytałem o foto. Nie! Nie dlatego żeby się doyebac dla zasady tylko z ciekawości jak to wyszło. Wiesz podajesz przepis i nie pokazujesz efektów pracy- ja osobiście boje sie stosować Twój przepis żeby nie zrobić swoim zabawkom jakiegoś brzydkiego kuku.
Pewnie większość Kolegów się ze mną zgodzi co do tej sprawy.
A pisanie w internetach...
...problem w tym że każdy moze napisać byle co i uznać się za mistrza świata a rzeczywistość delikatnie się minie z deklaracjami i założeniami.
Ja bym sobie spust i wszelkie cygańskie zdobienia w puncherku poczernił ale nie chce się narobić na darmo a pozniej z wkurwem w głowie, bluzgami na ustach i papierem ściernym w ręku korygować "internetowe prawdy objawione"
Zablokowany