Brunira po Antonowsku, czyli jak zardzewić gnata na czarno.

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Hand
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał:

Re: Brunira po Antonowsku, czyli jak zardzewić gnata na czar

Post autor: Hand »

Pavulon, czy te cyganskie zdobienia są na elementach że stali? Bo to jest bardzo ważne. Tylko stał można brunirować, więc możesz zrobić więcej szkód niż pożytku! Sprawdź magnesem wszystko, jeżeli są jakiekolwiek wątpliwości, to zostaw ten element. A z tego co widziałem, to nie wszystko w puncherze jest stalowe.
Hand
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał:

Brunira na kartuszu może być ryzykowna. Bo jeżeli będzie z kiepskiej stali, to można popłynąć i to nieźle.
Hand
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał:

Rozumiem, nie chodzi o to że Ty byś tak zrobił, tylko wolę przestrzegać przed czymś, co może prowadzić do niebezpieczeństwa ;-)
Fanatyk
Hunter
Hunter
Arsenał:

Post autor: Fanatyk »

Hand pisze:
Fanatyk pisze:że tylu ludzi nie może położyć prawidłowo oksydy na goraco a co dopiero mówić o brunirowaniu :mrgreen:
No, akurat brunira jest jedną z łatwiejszych powłok do nakładania, szczególnie jak ma się przepis ;-)
Rdzewisz, szlifujesz, gotujesz i tak w kółko (niektórzy gotują dopiero na sam koniec).

PS. A zneutralizowałeś płyn do brunirowaniu po ostatnim jego nałożeniu? Bo jak nie, to może Ci się rudy nalot pojawić po pewnym czasie, nawet jak Masz olej już nałożony.

Już miałem srać na temat,ale muszę Ci przyznać rację bo to jednak Ty podałeś prawidłową kolejność,dlatego musiałem to sprostować bo szlifowanie powinno być przed gotowaniem to bardzo istotny szczegół :-D
Awatar użytkownika
Żurek
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Panzer M4 12ga
CZ457 At-One .22lr
S&W Victory .22lr
Bersa Thunder 22/6 .22lr
HK SFP9M 9x19
KelTec S2K 9x19
RIA 1911 Rock .45ACP
Zastava M70 .32ACP
Howa 1500 Varmint .308Win

Post autor: Żurek »

A zdjęć jak nie było tak nie ma. Byś się pochwalił w końcu efektem
Fanatyk
Hunter
Hunter
Arsenał:

Jak te dwa trole nie będą się wpierdalać w temat o,którym jak widzę nie mają zielonego pojęcia tylko dymią to być może przemyślę sprawę a więc dyscyplinujcie ich :-D
BiMa

Post autor: BiMa »

kto dymi ? kto ? my tylko chcemy zobaczyć jak ci wyszło :-) a jak narazie jedyną osobą co wzywa i dymi to żeś jest tu .
Awatar użytkownika
arkadyjczyk
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Audi B5 '95 :-P

Post autor: arkadyjczyk »

Jestem zbyt ograniczony słownikiem języka Polskiego by wyrazić ogrom inwektyw jakie chciałbym wysłać w twoim kierunku panie "fanatyk". Przyjdą odczynniki to zdjęcia się pojawią, może nawet kogoś zainspirują a ty... dalej sobie pisz na forum, pisz, zmyślaj wyobrażaj, tłum potrzebuje błazna. Zawsze to jakaś odskocznia od normalnych i treściwych rozmów.
Obrazek
Fanatyk
Hunter
Hunter
Arsenał:

A więc te dwa trole skutecznie zniechęciły mnie do publikacji zdjęć sami widzicie :-) jeśli się ukorzą i przyznają,że są zwykłymi bydlakami to może jeszcze zmienie zdanie :-/ DOBRANOC!
Awatar użytkownika
loopess
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Trzecia noga
Kontakt:

Post autor: loopess »

Ja tam zastanawiałem się nad brunirowaniem,ale mam dostępne w domu odczynniki do oksydowania,po niedzieli przyjdzie długie nierdzewne naczynie to zrobię fotorelację,może jakimś fanatykom oko i może nawet dupa zczernieje z zazdrości :mrgreen:
Awatar użytkownika
arkadyjczyk
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Audi B5 '95 :-P

Post autor: arkadyjczyk »

"Brunirowanie czyli czarnienie stali/dupy/oka " :mrgreen: Mistrz metaloznawstwa :mrgreen: Zapłacił bym kilka złotych za książkę o takim tytule :-)
Obrazek
BiMa

A do ilu stopni ma się to grzać ???
Awatar użytkownika
loopess
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Trzecia noga
Kontakt:

Post autor: loopess »

Z naczyniem problem więc kupiłem prawie półtora metra rury fi75,potem szlifiera w dłoń i mamy eleganckie naczynie,zaspawam tylko końce oczywiście. Co do podgrzewania to mam taki taboret gazowy,a jak nie zda egzaminu to zawsze można grilo-ogniska spróbować,w końcu mięso się upiecze to i "wodę" się zagotuje :mrgreen:
https://blackpowder.pl/nakladanie-okdysy-na-goraco/
BiMa

Ja mam płytę indukcyjną na dwa "palniki" do 320° bodajże max naczynie jakie można postawić to 60cm
BiMa

Ja mam taka wlabie co podłączasz do gniazdka :-) i możesz w ogrodzie robić hehe co do wodorotlenku to koleżanka robi z nim na codzień w zamkniętym pomieszczeniu :-) w sumie to kilka koleżanek ( mydła ) :-) i jak narazie wszystkie żyją :-P
Zablokowany