Forum o wiatrówkach i PCP: testy broni pneumatycznej, recenzje optyki i śrutu, porady strzeleckie, airgun hunting, pest control i wsparcie doświadczonych użytkowników
Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY
jakiii pisze:Boczne ścianki wystarczą ci z bl.=1 mm a wys. 10-20 cm max., policz masę st + pb, mniejsza o przenoszenie jednakże w przypadku grzania to problem nie błachy.
.22 sobie poradzi ze spawaniem a spedycja z transportem.
Jakii blacha "jedynka" i mocna i słaba. Przy 40 koniach jak źle trafi kolega to będzie się wybrzuszała. Tzn jak trafi pod kątem w blachę zamiast centralnie w tył z ołowiem. Druga sprawa to wypalanie się i wyginanie jej jeśli Dysonans chce ją potraktować palnikiem.
No i kurna przez Was zamiast robić co planowałem, zastanawiam się nad konstrukcją kulochwytu dla kolegi.
Dysonans zobacz sobie w goglach pierwszego lepszego ślusarza/tokarza itp. i bez problemu zrobią Ci taką skrzynkę koszt na moje (bo coś podobnego miałem robionego) +-100zł
blacha tylna najlepiej pod kontem taka aby śrut po uderzeniu był kierowany w dół - taka podpowiedź.
.22 pisze:
Jakii blacha "jedynka" i mocna i słaba. Przy 40 koniach jak źle trafi kolega to będzie się wybrzuszała. Tzn jak trafi pod kątem w blachę zamiast centralnie w tył z ołowiem. Druga sprawa to wypalanie się i wyginanie jej jeśli Dysonans chce ją potraktować palnikiem.
No i kurna przez Was zamiast robić co planowałem, zastanawiam się nad konstrukcją kulochwytu dla kolegi.
Z jego dystansu to w boczną co najwyżej czołowo trafi.
Grzać będzie tył kulochwytu, jakby się nawet zwichrowało (w temp. 300 C ) to przeżyje.
Pokombinuj raczej nad tym coby mu z nierdzewki zrobić (bez malowania) i na szczycie umieścić grawerowany szyld Made in .22
Fiszer5 pisze:Za 100 zł w takich wymiarach jak są podane nie zrobisz czegoś takiego z blachy 3mm a tym bardziej 5mm bo koszt samego materiału będzie większy.
Ale że niby ja?? Ja już przekalkulowałem z grubsza cenę, ale czekam na Dysonansa. Mam nadzieję załapać się na tą robotę - nie idzie nawet o pieniądze, ale jakby się wymyśliło coś nowego, coś fajnego i praktycznego to kto wie...
Fiszer5 pisze:Za 100 zł w takich wymiarach jak są podane nie zrobisz czegoś takiego z blachy 3mm a tym bardziej 5mm bo koszt samego materiału będzie większy.
Da się... Nie wiem po ile chodzi 5mm blacha ale trójkę akurat mam świeżo zakupioną.
Da się... Nie wiem po ile chodzi 5mm blacha ale trójkę akurat mam świeżo zakupioną.
Jeżeli twierdzisz że się da to ja chcę taki kulochwyt w takich gabarytach czyli 40cm na 40cm z blachy 3mm