Strona 7 z 8
Re: Brunira po Antonowsku, czyli jak zardzewić gnata na czar
: 11 sierpnia 2017, 14:48
autor: Hand
Pavulon, czy te cyganskie zdobienia są na elementach że stali? Bo to jest bardzo ważne. Tylko stał można brunirować, więc możesz zrobić więcej szkód niż pożytku! Sprawdź magnesem wszystko, jeżeli są jakiekolwiek wątpliwości, to zostaw ten element. A z tego co widziałem, to nie wszystko w puncherze jest stalowe.
Re: Brunira po Antonowsku, czyli jak zardzewić gnata na czar
: 11 sierpnia 2017, 16:37
autor: Hand
Brunira na kartuszu może być ryzykowna. Bo jeżeli będzie z kiepskiej stali, to można popłynąć i to nieźle.
Re: Brunira po Antonowsku, czyli jak zardzewić gnata na czar
: 11 sierpnia 2017, 18:40
autor: Hand
Rozumiem, nie chodzi o to że Ty byś tak zrobił, tylko wolę przestrzegać przed czymś, co może prowadzić do niebezpieczeństwa

Re: Brunira po Antonowsku, czyli jak zardzewić gnata na czar
: 12 sierpnia 2017, 19:25
autor: Fanatyk
Hand pisze:Fanatyk pisze:że tylu ludzi nie może położyć prawidłowo oksydy na goraco a co dopiero mówić o brunirowaniu

No, akurat brunira jest jedną z łatwiejszych powłok do nakładania, szczególnie jak ma się przepis
Rdzewisz, szlifujesz, gotujesz i tak w kółko (niektórzy gotują dopiero na sam koniec).
PS. A zneutralizowałeś płyn do brunirowaniu po ostatnim jego nałożeniu? Bo jak nie, to może Ci się rudy nalot pojawić po pewnym czasie, nawet jak Masz olej już nałożony.
Już miałem srać na temat,ale muszę Ci przyznać rację bo to jednak Ty podałeś prawidłową kolejność,dlatego musiałem to sprostować bo szlifowanie powinno być przed gotowaniem to bardzo istotny szczegół

Re: Brunira po Antonowsku, czyli jak zardzewić gnata na czar
: 12 sierpnia 2017, 19:26
autor: Żurek
A zdjęć jak nie było tak nie ma. Byś się pochwalił w końcu efektem
Re: Brunira po Antonowsku, czyli jak zardzewić gnata na czar
: 12 sierpnia 2017, 19:32
autor: Fanatyk
Jak te dwa trole nie będą się wpierdalać w temat o,którym jak widzę nie mają zielonego pojęcia tylko dymią to być może przemyślę sprawę a więc dyscyplinujcie ich

Re: Brunira po Antonowsku, czyli jak zardzewić gnata na czar
: 12 sierpnia 2017, 21:38
autor: BiMa
kto dymi ? kto ? my tylko chcemy zobaczyć jak ci wyszło

a jak narazie jedyną osobą co wzywa i dymi to żeś jest tu .
Re: Brunira po Antonowsku, czyli jak zardzewić gnata na czar
: 12 sierpnia 2017, 21:44
autor: arkadyjczyk
Jestem zbyt ograniczony słownikiem języka Polskiego by wyrazić ogrom inwektyw jakie chciałbym wysłać w twoim kierunku panie "fanatyk". Przyjdą odczynniki to zdjęcia się pojawią, może nawet kogoś zainspirują a ty... dalej sobie pisz na forum, pisz, zmyślaj wyobrażaj, tłum potrzebuje błazna. Zawsze to jakaś odskocznia od normalnych i treściwych rozmów.
Re: Brunira po Antonowsku, czyli jak zardzewić gnata na czar
: 12 sierpnia 2017, 22:06
autor: Fanatyk
A więc te dwa trole skutecznie zniechęciły mnie do publikacji zdjęć sami widzicie

jeśli się ukorzą i przyznają,że są zwykłymi bydlakami to może jeszcze zmienie zdanie

DOBRANOC!
Re: Brunira po Antonowsku, czyli jak zardzewić gnata na czar
: 12 sierpnia 2017, 22:11
autor: loopess
Ja tam zastanawiałem się nad brunirowaniem,ale mam dostępne w domu odczynniki do oksydowania,po niedzieli przyjdzie długie nierdzewne naczynie to zrobię fotorelację,może jakimś fanatykom oko i może nawet dupa zczernieje z zazdrości

Re: Brunira po Antonowsku, czyli jak zardzewić gnata na czar
: 12 sierpnia 2017, 22:16
autor: arkadyjczyk
"Brunirowanie czyli czarnienie stali/dupy/oka "

Mistrz metaloznawstwa

Zapłacił bym kilka złotych za książkę o takim tytule

Re: Brunira po Antonowsku, czyli jak zardzewić gnata na czar
: 12 sierpnia 2017, 22:34
autor: BiMa
A do ilu stopni ma się to grzać ???
Re: Brunira po Antonowsku, czyli jak zardzewić gnata na czar
: 12 sierpnia 2017, 22:38
autor: loopess
Z naczyniem problem więc kupiłem prawie półtora metra rury fi75,potem szlifiera w dłoń i mamy eleganckie naczynie,zaspawam tylko końce oczywiście. Co do podgrzewania to mam taki taboret gazowy,a jak nie zda egzaminu to zawsze można grilo-ogniska spróbować,w końcu mięso się upiecze to i "wodę" się zagotuje
https://blackpowder.pl/nakladanie-okdysy-na-goraco/
Re: Brunira po Antonowsku, czyli jak zardzewić gnata na czar
: 12 sierpnia 2017, 22:49
autor: BiMa
Ja mam płytę indukcyjną na dwa "palniki" do 320° bodajże max naczynie jakie można postawić to 60cm
Re: Brunira po Antonowsku, czyli jak zardzewić gnata na czar
: 12 sierpnia 2017, 22:53
autor: BiMa
Ja mam taka wlabie co podłączasz do gniazdka

i możesz w ogrodzie robić hehe co do wodorotlenku to koleżanka robi z nim na codzień w zamkniętym pomieszczeniu

w sumie to kilka koleżanek ( mydła )

i jak narazie wszystkie żyją
