płytki ołowiane na tył kulochwytu

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dysonans
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

płytki ołowiane na tył kulochwytu

Post autor: dysonans »

Panowie, na Wasze wyczucie czy wyłożenie wnętrza kulochwytu zrobionego z 3 cm płyty wiórowej takimi płytami wystarczy żeby tworzył się zlepek śrutów i opadał na dno a jednocześnie żeby taka płyta nie została przebita na wylot jeśli w punkt będzie leciało wiele śrutów? To będzie skrzynka takiej wielkości zeby na froncie zawieszać\ kartkę A4 z drukarki. Widziałem na forum fotki kulochwytu zrobionego przez Beorn-a i u niego to fajnie działało, choć nie pamiętam jakiej grubości miał płytę ołowianą. Ja nie mam z czego sobie takich płyt wytopić więc chcę kupić. Potem będę już sobie przetapiał to co złapię i ew. nadlewał te zniszczone płyty z tyłu kulochwytu. Dumam nad czymś do łapania śrutu co pozwoli mi strzelać na posesji jak najciszej (chodzi o uderzenia śrutu) i będzie ładnie zbierało śrut. Ma wytrzymywać 40 J. Uderzenie śrutu w płytę ołowianą jest rzeczywiście słabo słyszalne?
Chodzi o takie płytki:
http://allegro.pl/2kg-minikostka-balast ... 10619.html

d,.
Awatar użytkownika
Antonio
Administrator
Administrator
Arsenał:

Re: płytki ołowiane na tył kulochwytu

Post autor: Antonio »

Ołów jak zdemolujesz to możesz go spowrotem przetopic i będzie jak nowa tylko większa.
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)
Awatar użytkownika
jakiii
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: jakiii »

Ta kostka to nadaje się do 7,5 J :-D , dla 40 to 4 cm min. grubości i najlepiej odlać w jednym kawałku.
Jakbyś potrzebował ołowiu pośrutowego to mam urobek. :-D
BiMa

Post autor: BiMa »

To nie lepiej z tylu powiesić płytkę stalowa ? Tzn odlać na płycie stalowej co by śrut nie poleciał do sąsiada :-) :-)
Awatar użytkownika
jakiii
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Odlać na płycie stalowej byłoby lepiej bo płyta pb by się tak nie deformowała szybko, ale grubość musi być bo wybija.
No i takiego kulochwytu podpierać już nie trzeba by było. :lol:
BiMa

Dać ta płytę taka z 1cm stali :-) do tego na przodzie wlać z 3 cm ołowiu i jeszcze zeby dodatkowo wygłuszyc mozna dać za stalą jakis styropian l ... tylko ze to raczej bedzie średnio mobilne bo wsadzić w plecak i zapierdalac z tym z 3 km to ja dziękuje :-D ..
Awatar użytkownika
zapek1974
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: zapek1974 »

A po jaką cholerę komuś potrzebny jest mobilny kulochwyt ???????
BiMa

a chuj wie zapek :-) ale różni sa ludzie :-D
Awatar użytkownika
jakiii
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

zapek1974 pisze:A po jaką cholerę komuś potrzebny jest mobilny kulochwyt ???????
Teściowej się przyda.
BiMa

" mamusia założy ten plecaczek i szybko biegnie :-) "
Awatar użytkownika
schadow
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: schadow »

BiMa pisze:" mamusia założy ten plecaczek i szybko biegnie :-) "
A jak jest tłusta to jak dzik w przebiegu hehe
Awatar użytkownika
dysonans
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: dysonans »

BiMa pisze:Dać ta płytę taka z 1cm stali :-) do tego na przodzie wlać z 3 cm ołowiu i jeszcze zeby dodatkowo wygłuszyc mozna dać za stalą jakis styropian l ... tylko ze to raczej bedzie średnio mobilne bo wsadzić w plecak i zapierdalac z tym z 3 km to ja dziękuje :-D ..
Ma stać na końcu działki w rogu zabezpieczony przed deszczem, więc jego mobilność mi lata ;) Może ważyć i 20kg. Ma cicho łykać śrut i nie wymagać ciągłego poprawiania. Mam 40m do niego leżąc w ciepłym salonie i waląc przez lekko uchylone drzwi na taras :) Tak mogę pykać niezależnie od pogody i pory dnia - w nocy ledowy świetlik w rogu skrzynki wystarczająco podświetla wydrukowane tarczki. Wystrzału na zewn nie słychać ale kulochwyt blisko działki sąsiada (za nim ma garaż murowany więc krzywdy nikomu nie zrobię nawet jak będzie o jeden browar za dużo podczas zabawy ;) Obecnie to taka skrzynka zmajstrowana na szybko gdzie władowałem kulę/placek ok 6kg plasteliny balistycznej która przy 40J niestety wymaga ciągłego formowania oczyszczania itd. Jest to upierdliwe. Plus taki, że przyjmuje śrut kompletnie bezgłośnie. Kulochwyt noszony ze sobą w terenie to chyba niewielu tu jest potrzebny ;) Ten na posesji ma być do poćwiczenia oka - niestety w tygodniu nie mam czasu bawić się w terenie ale wieczorami popykać z domu lubię choćby do papieru.

Temat ogarnięty, wnętrze będzie wyłożone płytami stalowymi "w razie czego" a ołowiane płytki odleje sobie sam z zakupionej tzw. gąski - taniej wyjdzie niż te gotowe płytki.

d.
Awatar użytkownika
Antonio
Administrator
Administrator
Arsenał:

Post autor: Antonio »

Ja mam zalane duże puszki po exacie i nawet 150 ich nie pokonało
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)
Beorn
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: Beorn »

Na przy domowej strzelnicy mam okrągłą płytę stalową w dziurki 2mm to chyba było sito w jakiejś maszynie.Fajnie tłumi uderzenie ale kawałki lecą dalej.Płyta ołowianą jest spoko tylko musi być gruba 4cm to podstawa.
Semi-auto Full auto fan
Awatar użytkownika
Ojciec
Stary Hunter
Stary Hunter
Arsenał: Hoyt Ignite

Post autor: Ojciec »

Wyspawaj kulochwyt z blachy 5mm i nawrzucaj ołowiu jaki tam będziesz miał. Podgrzejesz palnikiem co jakiś czas i tyle będzie obsługi, a nie latanie z płytami i dopasowywanie ich do kulochwytu.
ODPOWIEDZ