Renowacja kolby (osady)
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
-
kuzik71
- Hunter

- Arsenał: Umarex61 4,5+PP 4x32AO W spadku po dziadku.
P 15 5,5+Kandar KB 4-16X50AOME
Artemis PR 900W 4,5+ DOC 3-9x40
Wszystko w Limicie - Lokalizacja: Tu i ówdzie
Renowacja kolby (osady)
Panowie postanowiłem odmłodzic chińskie drewienko , jak można się domyśleć nie jest to najwyższej jakości drewno posiada już parę blizn po użytkowaniu i jest miejscami posiniaczone zastanawiamnsie czy drzec to żeby wszystko znikło( czy jest sens) czy bejca. Bo olejowanie w moim przypadku nie ma sensu drewno nie ma ładnych sloi.
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
Re: Renowacja kolby (osady)
Jak zedrzesz to dopiero zobacz czy warto.Bejcę i tak powinieneś zabezpieczyć,wiec olej lub lakier ,ewentualnie od razu lakiero-bejca.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
-
kuzik71
- Hunter

- Arsenał: Umarex61 4,5+PP 4x32AO W spadku po dziadku.
P 15 5,5+Kandar KB 4-16X50AOME
Artemis PR 900W 4,5+ DOC 3-9x40
Wszystko w Limicie - Lokalizacja: Tu i ówdzie
Cym położyć tą lakiero bejcę bo malująć pierwszy raz po pedzlu zostaja slady ,może kupić to w sprayu?
- Cezary
- Czytający

- Arsenał: Wnuczek ma Beemana P17.
Czasem daje mi postrzelać. - Lokalizacja: Tarnów
Odświeżę temat.
Były pytania i temat jakby został zawieszony w próżni i nie do końca wyjaśniony a mam podobne dylematy.
Trafiła mi się chińska osada w dość dobrym stanie i ciał bym ją trochę (niewiele) przerobić, ot jedno wycięcie.
Kolor i faktura osady jest super i nie chciałbym tego zmieniać.
Jak zatem zabarwić, pomalować, dobrać odcień tego poprawionego elementu po obróbce mechanicznej (struganiu szlifowaniu).
Pytanie podobne do powyższych - bejca i lakier lub olejowanie czy lakiero-bejca ? czy jeszcze coś innego ?
Jakie metody są stosowane w chińskich fabrykach i czy przypadkowy dobór innej metody malowania zgodzi się z oryginalną.
Wiadomo że stosując bejcę wodną czy spirytusową ( przy odpowiednim dobraniu koloru) odcień coraz ciemniejszy uzyskuje się nakładając po kolei warstwa za warstwą.
Potem co, lakier, mat czy półmat, czy lepiej olej.
Z lakiero-bejcą chyba mniej kłopotu bo odpada lakierowanie.
Czy nakładanie kilku warstw lakiero-bejcy również przyciemni odcień a nie spowoduje powstanie za grubej warstwy lakieru, który może pękać czy się łuszczyć.
Kilka powyższych pytań do bardziej doświadczonych kolegów.

Były pytania i temat jakby został zawieszony w próżni i nie do końca wyjaśniony a mam podobne dylematy.
Trafiła mi się chińska osada w dość dobrym stanie i ciał bym ją trochę (niewiele) przerobić, ot jedno wycięcie.
Kolor i faktura osady jest super i nie chciałbym tego zmieniać.
Jak zatem zabarwić, pomalować, dobrać odcień tego poprawionego elementu po obróbce mechanicznej (struganiu szlifowaniu).
Pytanie podobne do powyższych - bejca i lakier lub olejowanie czy lakiero-bejca ? czy jeszcze coś innego ?
Jakie metody są stosowane w chińskich fabrykach i czy przypadkowy dobór innej metody malowania zgodzi się z oryginalną.
Wiadomo że stosując bejcę wodną czy spirytusową ( przy odpowiednim dobraniu koloru) odcień coraz ciemniejszy uzyskuje się nakładając po kolei warstwa za warstwą.
Potem co, lakier, mat czy półmat, czy lepiej olej.
Z lakiero-bejcą chyba mniej kłopotu bo odpada lakierowanie.
Czy nakładanie kilku warstw lakiero-bejcy również przyciemni odcień a nie spowoduje powstanie za grubej warstwy lakieru, który może pękać czy się łuszczyć.
Kilka powyższych pytań do bardziej doświadczonych kolegów.
- Żurek
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Panzer M4 12ga
CZ457 At-One .22lr
S&W Victory .22lr
Bersa Thunder 22/6 .22lr
HK SFP9M 9x19
KelTec S2K 9x19
RIA 1911 Rock .45ACP
Zastava M70 .32ACP
Howa 1500 Varmint .308Win - Lokalizacja: W-wa
Ze swojego doświadczenia polecam olejowanie, co prawda co jakiś czas trzeba ponownie zaolejować, ale jak trzymasz w rękach to jakoś przyjemniej, ręce się nie ślizgają. Co do kwestii technicznej to ja zawsze zdejmowałem lakier po całości i całość olejowałem.
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
Musisz dobrać sposób renowacji konkretnie do tego czym Twoja osada była wykańczana,na odległość to do wróżki niestety.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
- Loaded
- Hunter

- Arsenał: BT 65 RBW 6.35
Raz ,to tak jak Ci Neo wyżej napisał , ale powróżmy
Raczej żółtki lakierobejcy nie stosowali więc bym ją odpuścił . Co do bejcy ... Moim zdaniem na 99% nie dobierzesz jej koloru do tego co leży. Jak sie chce idealnie , to zdjąć wszystko do zera i robić od nowa w dowolny sposób. Tyle teorii 
- schadow
- Sponsor forum

- Arsenał:
Loaded,raczej żółtki stosują namiętnie lakiero bejcę i to masowo !
Zedrzeć gówno wyrzeźbić pod swoje fanaberie-następnie zabejcować bejcą spirytusową i olejowanie.
PS.Jaki to karabinek,ewentualnie po jakim jest proteza ?
Zedrzeć gówno wyrzeźbić pod swoje fanaberie-następnie zabejcować bejcą spirytusową i olejowanie.
PS.Jaki to karabinek,ewentualnie po jakim jest proteza ?
- Loaded
- Hunter

- Arsenał: BT 65 RBW 6.35
Schadow zgadywałem . Nigdy chinki w rękach nie miałem nie mówiąc o renowacji . Ale używałem lakierobejcy na meblach
Nie wygląda mi to na lakierobejcę tylko tani lakier . Ale nie znam chińskiej technologii .
- sandacz
- Sponsor forum

- Arsenał:
Trzy osady robione identyczną technologią a efekt jak widać. Za każdym razem kolor nakładałem ten sam ale drewno osady inne. Ważne byś zdarł dokładnie stara powłokę i dokładne wyglaskał osadę bo jak tego nie zrobisz to co byś nie nakładał wnika nierównomiernie w drewno i powtają brzydkie przebarwienia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Cezary
- Czytający

- Arsenał: Wnuczek ma Beemana P17.
Czasem daje mi postrzelać. - Lokalizacja: Tarnów
Ano wróżką nie jestem i sam nie dojdę do tego co żółtki stosują- myślałem że ktoś wie.neofita pisze:Musisz dobrać sposób renowacji konkretnie do tego czym Twoja osada była wykańczana,na odległość to do wróżki niestety.
Jako że jest to niewielki kawałek i to od spodu, to całości zdzierał nie będę - szkoda.
Spróbuję chyba jednak z bejcą. Kupię odpowiedni kolor. Spróbuję dobrać z palety barw danej bejcy.
Na kilku kawałkach twardego oszlifowanego drewna naniosę po kilka warstw i po porównaniu który z tych kawałków najbardziej jest zbliżony odcieniem taką ilość warstw zastosuję.
Każdy z tych kawałków drewna po wyschnięciu pomaluję jeszcze lakierem matowym, bo po lakierze na pewno odcień się zmienia.
Tak to sobie umyślałem.
Chętnie skorzystam jeszcze z dodatkowych uwag na ten temat.
- sandacz
- Sponsor forum

- Arsenał:
źle to sobie umyśliłeś. Kawałek twardego oszlifowanego drewna to jednak nie będzie to samo co drewno z osady więc kolor na nim nijak będzie się miał do tego co uzyskasz na osadzie. Zobacz powyżej. Trzy osady robione tym samym kolorem a każda inna.
Chcesz by było estetycznie i elegancko to zedrzyj lakier po całości i pokryj całość od nowa.
Chcesz by było estetycznie i elegancko to zedrzyj lakier po całości i pokryj całość od nowa.
- arkadyjczyk
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Audi B5 '95 :-P
Zawsze możesz spróbować zrobić po swojemu, a jak efekt nie będzie zadowalający zedrzeć lakier po całości i pomalować od nowa.

- filip z konopi
- Stary Hunter

- Arsenał: Leshiy 1-5,5
Chinka za 300pln max roboty na 3 dni.
Mnie się takie akcje przestały kalkulować od kas mam 2 etaty i dziecko
Mnie się takie akcje przestały kalkulować od kas mam 2 etaty i dziecko
Milczenie jest srebrem
- Żurek
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Panzer M4 12ga
CZ457 At-One .22lr
S&W Victory .22lr
Bersa Thunder 22/6 .22lr
HK SFP9M 9x19
KelTec S2K 9x19
RIA 1911 Rock .45ACP
Zastava M70 .32ACP
Howa 1500 Varmint .308Win - Lokalizacja: W-wa
Zatrudnij dziecko na etat
a tak serio to roboty na kilka godzin, tyle że rozłożone w czasie.