Koniecznie się pochwal wynikami (niezależnie jakie będą) swojej pracy. Czekamy z niecierpliwościąphotomatic pisze:Butle mam, pompek zębatych kilka w tym taka o wydajności 6l\min, silnik 2,2kw wiec raczej wystarczy. Do tego 5l oleju, agregat od lodówki i trochę przewodów hamulcowych. Nie mam praski do końcówek bo bym w weekend zmontował.
Jest to możliwe, ale trudno wykonalne.photomatic pisze:Inny pomysł który tez wydaje mi się dość realny to użycie kilku agregatów od lodówki. Jeśli jeden potrafi sprezyc powietrze do 30atm to gdyby połączyć je szeregowo to może by ostatni osiągnął sensowne ciśnienie. Cylinderki maja male i dość masywne wiec powinny wytrzymać.
Pierwsza sprężarka musiała by sprężać do 15bar.
Natomiast druga do 15bar względnie pierwszej (bezwzględnie, względem próżni wtedy będzie 225bar) .
Jest jeden mały problem konstrukcyjny... Drugą sprężarkę trzeba w całości (elementy sprężające i pobierające sprężone powietrze) umieścić w układzie (zbiorniku) pod ciśnieniem 15bar, wytworzonym przez pierwszą sprężarkę
PS To, że powietrze nie jest gazem doskonałym (idealnie ściśliwym) wydaje się dodatkowo działać na naszą korzyść
PS2 Poczytaj o "wzmacniaczach ciśnienia powietrza".