guma+metal
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- MajorGatek
- Hunter

- Arsenał: chwilowo rozbrojony
guma+metal
Czym przykleić gumę do metalu. Chodzi o bardzo mocne połączenie z uwagi na wysokie ciśnienie.
My tu w Ghanie litości nie znamy....
QB 78 PCP 5.5
QB 78 PCP 5.5
- Czarnowidz
- Stary Hunter

- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5 - Lokalizacja: Utrudniona
Re: guma+metal
Myślę że najlepsza do tego będzie żywica epoksydowa.Może też się nadać któryś z wolniej wiążących klejów dwuskładnikowych np. "Distal".
Kiedyś przykleiłem nim okładziny cierne do szczęk hamulcowych w mojej Jawie.Okładzina trzymała się na samym kleju,zrezygnowałem z dodatkowych nitów i to połączenie wytrzymało ponad dwa lata.Gdy ją sprzedawałem wszystko działało jak trzeba a z tego co słyszałem to późnij też.
Dobrze też może się sprawdzić klej o nazwie "Cyjanopan E" do połączeń elastycznych.
Generalnie wytrzymałość takiego złącza będzie zależeć od jego kształtu, wielkości i twardości samej gumy.Im guma miększa tym chętniej będzie odpadać.
No i podstawa to przygotowanie powierzchni.Łączone powierzchnie powinny być chropowate, czyste i dobrze odtłuszczone.
Może Koledzy będą mieli jeszcze jakieś dobre pomysły.
Kiedyś przykleiłem nim okładziny cierne do szczęk hamulcowych w mojej Jawie.Okładzina trzymała się na samym kleju,zrezygnowałem z dodatkowych nitów i to połączenie wytrzymało ponad dwa lata.Gdy ją sprzedawałem wszystko działało jak trzeba a z tego co słyszałem to późnij też.
Dobrze też może się sprawdzić klej o nazwie "Cyjanopan E" do połączeń elastycznych.
Generalnie wytrzymałość takiego złącza będzie zależeć od jego kształtu, wielkości i twardości samej gumy.Im guma miększa tym chętniej będzie odpadać.
No i podstawa to przygotowanie powierzchni.Łączone powierzchnie powinny być chropowate, czyste i dobrze odtłuszczone.
Może Koledzy będą mieli jeszcze jakieś dobre pomysły.
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 
- Antonio
- Administrator

- Arsenał:
Poszukać coś o wulkanizowaniu gumy z metalem
Ewentualnie może klej do szyb samochodowych trzyma się prawie jak pianka montażowa.
Ewentualnie może klej do szyb samochodowych trzyma się prawie jak pianka montażowa.
- MajorGatek
- Hunter

próbowałem,Antonio pisze:klej do szyb samochodowych
QB 78 PCP 5.5
QB 78 PCP 5.5
- Snajpi
- Hunter

- Arsenał:
- Kontakt:
a może trzaśnij jakiś rysunek pomocniczy coby było wiadomo jak to rodzaj połączenia, a jak nie to dozbieraj do slavi 

- Antonio
- Administrator

- Arsenał:
Prowokatorzy
A podkład pod ten klej był zapodany?
Znacznie zwiększa przyczepność.
A podkład pod ten klej był zapodany?
Znacznie zwiększa przyczepność.
- MajorGatek
- Hunter

trzasnął bym, ale się wstydzęsnajperzysta666 pisze:a może trzaśnij jakiś rysunek pomocniczy
Antonio pisze:A podkład pod ten klej był zapodany?
był
QB 78 PCP 5.5
QB 78 PCP 5.5
- vit91151
- Zasłużony Hunter i Sponsor

- Arsenał:
próbowałem,Antonio napisał/a:
klej do szyb samochodowych
Przy klejeniu klejem do szyb samochodowych potrzebny jest podkład, inaczej klej nie będzie trzymał. Kleiłem w jachcie szyby z pleksi, poliwęglanu do różnych powierzchni metalowych, z tworzywa, gładkich i pokrywanych tzw. żelkotem oraz z gumowymi uszczelkami. Bez podkładu odchodzi. Podkład wygląda jak mała buteleczka od lekarstwa, a w środku jak gencjana. Trzeba posmarować obie powierzchnie sklejane. Jak wyschnie, dopiero klej. Trzyma jak zamurowane. Nie da się oderwać a przy próbie oderwania puszcza materiał a nie spoina. Jeżeli masz jeszcze ten klej do szyb, spróbuj z podkładem i gumą. Wtedy powinno trzymać.
W sklepie z klejem do szyb pytaj o podkład do poliuretanu. Koszt w zależności od sklepu 10-15 zł. Przy kupnie trzeba upewnić się u sprzedawcy, czy towar świeży, bo podkład szybko wysycha, nawet zamkniety i trzymany w lodówce.
Ludzie robią plany a Bóg się śmieje.
-
Maciej
- Cichy

- Arsenał:
- MajorGatek
- Hunter

zaraz rysynek, poleciała w qb-cie iglica zaworu, dotoczyłem nową tyle, że problem był z oringiem bo go wydmuchiwałosnajperzysta666 pisze:a może trzaśnij jakiś rysunek pomocniczy
Podtoczyłem głębiej i osadziłem na cyjanopanie - jest dobrze.
Tyle, że teraz nastepny problem, iglica jest dłuższa, troszkę cięzsza od oryginału, wypolerowana prawie na lustro, że tak powiem gustowna, ale... No właśnie. Nabiłem kartusz jakoś tak 175 bar i wyszło
1 - 255
2 - 251
3 -247
4 - 238
5 -231
6 -226
7 - 221
8 - 211
9 - 203
W kartuszu 90 bar.
No nic nabiłem do 195 bar
1 -268
2- 260
3 - 255
4- 249
5 -245
6 - 238
7 -232
8- 226
Nie ma górki, a przy 195 barach jakś przecież musi być - i bądz tu mądry
Może chrono nie tages
QB 78 PCP 5.5
QB 78 PCP 5.5
- MajorGatek
- Hunter

czyli osłabić, powiem szczerze, chciałem sprawdzić ile można na maxa wycisnąć. No fakt z 40 z kartusza zrobiło się 20 
QB 78 PCP 5.5
QB 78 PCP 5.5