Obarczone jakimś ryzykiembutelka194 pisze:Na olx są jakieś opcje typu lufa od wiatrówki gamo albo hatsan w sensownych cenach i w kalibrze 5.5.
Brać takie coś?
Crosman 2240/2250 lufa
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- f@za
- Stary Pierdziel

- Arsenał: Scyzoryk
Re: Crosman 2240/2250 lufa
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
-
butelka194
- Bardzo Cichy

- Arsenał:
FM znaczy?
Ogólnie to plan jest taki, że kolbę zrobię sam bo polimer lipa. Długa lufa. Zamek założę standard metal crosmana na początek.
No i szwendajac się po forum znalazłem takie cos:
Jest ktoś chętny żeby mi wyjaśnić na czym polegają modyfikacje? Wykonaniem już się zajmę sam ale bez zrozumienia tematu będzie to szukanie rozwiązań na ślepo...
Ogólnie to plan jest taki, że kolbę zrobię sam bo polimer lipa. Długa lufa. Zamek założę standard metal crosmana na początek.
No i szwendajac się po forum znalazłem takie cos:
Jest ktoś chętny żeby mi wyjaśnić na czym polegają modyfikacje? Wykonaniem już się zajmę sam ale bez zrozumienia tematu będzie to szukanie rozwiązań na ślepo...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
_1 dociążenie zbijaka/mocniejsza sprężyn
_2 polepszenie przepustowości
_3 transfer port powiększenie fi
_4 pocienienie
_2 polepszenie przepustowości
_3 transfer port powiększenie fi
_4 pocienienie
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
- f@za
- Stary Pierdziel

- Arsenał: Scyzoryk
-5 No i lufa musi być odpowiednio długa
Znaczy Nasze ForuMbutelka194 pisze:FM znaczy?
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
-
butelka194
- Bardzo Cichy

- Arsenał:
Lufa ok 40 cm będzie, zależy jaki materiał znajdę.
https://www.olx.pl/d/oferta/lufa-do-wia ... HLFdI.html
https://www.olx.pl/d/oferta/lufa-do-wia ... MI4UO.html
Takie dwa typy z olixa znalazłem. Skłaniam się chyba do tej gamo. Śr zewnętrzna 15mm więc 4mm do toczenia a twarde to raczej nie będzie. No i gamo chyba ciut lepsze niz hatsan.
https://www.olx.pl/d/oferta/lufa-do-wia ... HLFdI.html
https://www.olx.pl/d/oferta/lufa-do-wia ... MI4UO.html
Takie dwa typy z olixa znalazłem. Skłaniam się chyba do tej gamo. Śr zewnętrzna 15mm więc 4mm do toczenia a twarde to raczej nie będzie. No i gamo chyba ciut lepsze niz hatsan.
-
pneumatyk
- Hunter

- Arsenał:
Tylko jest jedna przeszkoda - taki jeden bywalec wiecznie czyści pierwszy w dziale oddamf@za pisze:Obarczone jakimś ryzykiembutelka194 pisze:Na olx są jakieś opcje typu lufa od wiatrówki gamo albo hatsan w sensownych cenach i w kalibrze 5.5.
Brać takie coś?, lepiej poczekaj na propozycję kogoś z FM. Tu czasem lufy od Styera za koszt przesyłki oddają...
-
butelka194
- Bardzo Cichy

- Arsenał:
Jakaś opinia tych lufach co wstawiłem?
- Pablo224
- Sponsor forum

- Arsenał: Edgun Leshiy I
FX Dreamline Classic
Reximex Meta
Beeman 2027 custom
Hatsan Velox
Weihrauch 80 SL K
Weihrauch 97 KT
Weihrauch Hw30s
Weihrauch Hw30s custom
- jakiii
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Hatsan - GL.butelka194 pisze:Jakaś opinia tych lufach co wstawiłem?
-
butelka194
- Bardzo Cichy

- Arsenał:
Jak będę czekał na bazarek to mnie 5 fala zastanie
O jakim ryzyku w tych lufach mówimy? Chodzi Ci o zniszczony przewód lufy, całościowe skrzywienie, brak osiowości? Czy po prostu mogła mieć przebieg jak celebrytka i już na złom powinna iść?
A tak na serio to takie lufy po jakichś trupach
są takie złe czy to taka forumowa (sory za wyrażenie) "zbytnia spuszczalskość"? Nie czepiam się nikogo ale wiem jak to czasem na forach specjalistycznych bywa i czasem się trochę przegina...
O jakim ryzyku w tych lufach mówimy? Chodzi Ci o zniszczony przewód lufy, całościowe skrzywienie, brak osiowości? Czy po prostu mogła mieć przebieg jak celebrytka i już na złom powinna iść?
A tak na serio to takie lufy po jakichś trupach
są takie złe czy to taka forumowa (sory za wyrażenie) "zbytnia spuszczalskość"? Nie czepiam się nikogo ale wiem jak to czasem na forach specjalistycznych bywa i czasem się trochę przegina...
- Neo
- Stary Pierdziel

Powiedz mi skąd ma to ktoś z forum wiedzieć?nikt pytią,czy jasnowidzem nie jest.butelka194 pisze: A tak na serio to takie lufy po jakichś trupach
są takie złe czy to taka forumowa (sory za wyrażenie) "zbytnia spuszczalskość"
-
butelka194
- Bardzo Cichy

- Arsenał:
Pytam przecież o ogólna tendencję bo chyba jak takie lufki trafiają na rynek to ktoś je kupuje i może macie jakieś doswiadczenia. Nie chodzi mi o te konkretne, a linki do olx wstawiłem jako przykłady tego co na rynku gdzieś jest w obrocie.
- śwagier
- Stary Pierdziel

- Arsenał:
Tak Cie czytam Kolego. A nie najprościej wrzucić w bazarek: "kupie lufę o dlugości minimum xxx i średnicy 11 mm, w kalibrze xxx " i zastanonowic się nad ewentualnymi ofertami ?
Bo z jałowych dyskusji rzadko sa jakieś konkretne skutki
Bo z jałowych dyskusji rzadko sa jakieś konkretne skutki
Syci niewolnicy są najzacieklejszymi wrogami wolności.
-Marie von Ebner-Eschenbach-
-Marie von Ebner-Eschenbach-
-
butelka194
- Bardzo Cichy

- Arsenał:
@szwagier22 Tak też zrobię.
A co do jalowych dyskusji... Coś co jest podstawową wiedzą dla jednych, dla drugich jest cenną informacją i ja już znów muszę się dopytywać i dowiadywać dalej ;)
W Crosmanie "transfer port" z tego co widziałem przy rozbieraniu to jest jakaś tulejka z pogrubieniem a uszczelka jest tylko od strony komory z nabojem co2. Jak to się ma do zwiększania średnicy portu? Powinienem od razu myśleć o tym, żeby tam wsadzić uszczelkę między tą tulejką i gniazdem w lufie? I na tym założeniu dorabiac powiekszony port w lufie?
A co do jalowych dyskusji... Coś co jest podstawową wiedzą dla jednych, dla drugich jest cenną informacją i ja już znów muszę się dopytywać i dowiadywać dalej ;)
W Crosmanie "transfer port" z tego co widziałem przy rozbieraniu to jest jakaś tulejka z pogrubieniem a uszczelka jest tylko od strony komory z nabojem co2. Jak to się ma do zwiększania średnicy portu? Powinienem od razu myśleć o tym, żeby tam wsadzić uszczelkę między tą tulejką i gniazdem w lufie? I na tym założeniu dorabiac powiekszony port w lufie?
- Neo
- Stary Pierdziel

Przewierć oryginał na większą średnicę,jeżeli dobrze pamiętam to trochę materiału tam jest na taki zabieg.