tuning CP1 Kandar

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

stefan901
Tropiciel
Tropiciel
Arsenał: kandar cp1, pp700

Re: tuning CP1 Kandar

Post autor: stefan901 »

Jak szukasz innych rozwiązań to jest jeszcze paintballowy standard.
Np. coś takiego http://www.protarget.com.pl/product-pol ... ssure.html
Gwint 1/8" npt.
Nie wiem tylko czy opłaca się kupować sam nypel jak kosztuje 35zł+wysyłka, ja za kompletną nową mambę z korkiem do markera i nyplem dałem 49zł już z wysyłką.
Awatar użytkownika
rufles
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał: kandar cp1
Kontakt:

Post autor: rufles »

jesli bede mial czesc damska to to sobie moge dotoczyc. Duzo bardziej podoba mi sie system stosowany zdaje sie w hatsanach - trzpien z 2 oringami wsuwany w kotek od boku. Poczytam jak sie sprawdza i moze cos takiego bede kombinowal. Ciekawe jaka wytrzymalosc maja ogolnie dostepne szybkozlaczki.
Wracajac do tuningu. Skonczylem zbijak. Zamiast frezowac rowki przepuszczajace powietrze wywiercilem kilka otworkow. wszystko ladnie sie miesci i gladko przesuwa ale... nie strzela. albo sprezynka za slaba albo zbijak przesadnie lekki. No nic bede kombinowal co teraz :)
Obiecane fotki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zaczalem przerabiac zbijak. Troche poglebilem miejsce w ktore wchodzi sprezyna, troche scialem przod zbijaka i... zauwazylem ze totalnie ale to totalnie nic to nie dalo. Zebby chociaz pare mm przesunal sie punkt w ktorym nastepuje napinanie zbijaka a tu nic. Wiec widocznie to nie to. Po rozkreceniu i zmierzeniu okazalo sie ze srubka w porcie ladowania blokowala ruch zbijaka. Po skroceniu wiatrowka ozyla. Czy jest mocniejsza? na pewno inaczej brzmi wystrzal. No i najwazniejsze juz nie kopie :)
Ktos w okolicach Bialegostoku ma chrono?
Beorn
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: Beorn »

Ktos w okolicach Bialegostoku ma chrono?
Pewnie że ma i użyczy :lol: i pistol zrobiony do porównania
Semi-auto Full auto fan
Awatar użytkownika
rufles
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Kontakt:

No to dogadamy sie na Pw.
Wracając do tuningu zapomnialem o tym ze na rysunku zbijaka z filmu o tuningu cp1 jest napisane ze srubka zaczepiajaca za zamek jest m3, a u mnie była m4.

Nie dawno narzekalem na niska jakosc kalamitek. Juz nie narzekam. Wczoraj zrobilem swoje wlasne kalamitki. Minimalnie dluzsza glowka - lepiej sie zatrzaskuje na zlaczce. Ale i tak najwazniejsze jest to ze w srodku zostala wytoczona tak jak byc powinno pod grzybek, a nie sprezynke i kulke - dopasowany otwor plus skosna powierzchnia do pracy z oringiem. Oczywiscie calosc z tytanu ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
rufles
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Kontakt:

Macie może pomysły skąd brać sprezynki? Niby można nawijac swoje ale może są jakieś latwo dostepne?
stefan901
Tropiciel
Tropiciel

Lżejsze to ze złomowanych drukarek, długopisów. Twardsze z zabawek asg i przerzutek rowerowych. Generalnie dużo od szczęścia zależy. W castoramie jest kilka rozmiarów sprężyn w regale ze śrubkami na sztuki.
Awatar użytkownika
rufles
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Kontakt:

Miałem dziś okazje zrobienia pomiarów na chrono. Z co2 wychodziło ok 7,5j wahania rzędu 0,1j. Po napompowaniu kartusza powietrzem do 130bar Chrono za pierwszym strzałem pokazało 15,3j i z każdym kolejnym strzałem moc spadała. Po 6 strzałach było ok 12j. Mam wrażenie ze zbyt mocno napialem sprężynę zbijaka i dużo powietrza sie marnuje.
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Post autor: Neo »

Prosto sprawdzić strzelając z coraz cięższego śrutu,jak energia wzrasta to przy każdym ,to marnotrawstwo luftu.Przy optymalnym dobraniu dawki powietrza po zastosowaniu cięższego śrutu energia powinna zacząć: nieznacznie cieższy minimalnie wzrosnąć ,wyrażnie cięższy maleć.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
Awatar użytkownika
rufles
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Kontakt:

Zastanawiał sie czy macie jakieś sposoby do porównywania mocy bez Chrono? Np strzelanie do styropianu? Stosy kartonikow i porównywanie głębokości penetracji. Czy to nie ma sensu i trzeba męczyć kogoś z chrono?
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel

Równie dobrze możesz wróżyć z fusów.
Awatar użytkownika
rufles
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Kontakt:

tez mam takie obawy ale uzycie programu na androidzie dzialajacego na zasadzie nagrywania dzwieku poczatku wystrzalu i uderzenia srutu w cel moze nie da mierzalnych wynikow jesli chodzi o ilosc J. Ale do porownania czy jest lepiej czy gorzej juz powinno sie nadac :)
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel

Nie wykluczałem takiej możliwości ,jest to chronograf swego rodzaju o mniejszej dokładności.Patrzenie ile kartek przebija czy jak głęboko wniknie w deskę zależy od wielu zmiennych,jak twardość śrutu,gęstość papieru, rodzaju użytej deski czy gęstości słoi oraz jeszcze kilku innych nie powtarzalnych parametrów.
stefan901
Tropiciel
Tropiciel

Poszukaj sobie poors man chrono tu przykład http://www.network54.com/Forum/79537/th ... n's+Chrono.
To układ na dwóch fototranzystorach i dwóch diodach IR, podłączasz to do wejścia mikrofonowego w komputerze i odpalasz program softchrono http://talonairgun.com/forum/viewforum.php?f=16
To samo uzyskasz podłączając się pod mikrofon w komórce i odpalając program androidowy mierzący mikrofonem.
Pomiary na pewno odbiegają od normalnego chrono ale są wystarczającym wskaźnikiem żeby wiedzieć czy robimy dobrze czy psujemy wiatrówkę.
Awatar użytkownika
rufles
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Kontakt:

tak tez wlansie robie. pomiar jest inny ale sam w sobie powtarzalny :) tylko trzeba pilnowac odleglosci.
stefan901
Tropiciel
Tropiciel

Najlepiej zakleić termoglutem elementy na stałe w rurce i gitara.
ODPOWIEDZ