Forum o wiatrówkach i PCP: testy broni pneumatycznej, recenzje optyki i śrutu, porady strzeleckie, airgun hunting, pest control i wsparcie doświadczonych użytkowników
Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY
Można. Ale montaż kulowy plus przejściówka ris to bedzie podniesienie osi celowania o jakieś 8cm w połączeniu z potrzebą cofnięcia tego monokularu zrobimy z karabinka ekierkę.
Jest to sprzęt do obserwowania a nie do celowania
Neo pisze: 27 listopada 2025, 21:51
Ktoś na forum taki sposób przerabiał, nie pamiętam kto.
Warchlaq miał na deju zamontowany monokular jak dobrze pamietam.
Kiedyś bawiłem się monokularem termowizyjnym Hikmicro Lynx LH25PRO i jest tam kółeczko z kropką które można w pionie i poziomie ustawiać.
Po zastosowaniu montażu od Parda i kilku śrubek i podkładek udało mi się stabilnie na karabinku zamontować.
Było to opisane w temacie @Warchlaka który podobnie kombinował.
U mnie szczury z 25-30 metrów trafiłem bez problemu.
Teraz bym w to nie szedł. Po co kombinować jak za trzy tysiaki u Dawida w PCP-HUNTERS moznacelownik termo kupić?
Trochę nam się wątek z tematu sprzedaży na boczne tory zawinął. Proszę admina o przeniesienie wszystkiego po za ogłoszeniem na temat "Wykorzystanie termowizji obserwacyjnej jako celownika." może do Zrób to sam itp. Na pewno informacje warte zachowania, ale chyba w nie najlepszym miejscu.
Wykonywanie tacek jednostrzałowych, ósemek, szyn RIS itp. elementów z wzmocnionego PET-G. Frezowanie insertów do muszek tunelowych wg. twoich wymiarów z plexi.
Miałem kilka pytań co gdzie kupić to zrobiłem sam na szybko taki zestaw do montażu niekoniecznie termowizji, ale wszystkiego z gwintem 1/4.
Także zakres 90* by zamontować urządzenie do obserwacji/kamerkę np. na bocznej szynie.
Ten zestaw dorzucam w gratisie do termowizji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wykonywanie tacek jednostrzałowych, ósemek, szyn RIS itp. elementów z wzmocnionego PET-G. Frezowanie insertów do muszek tunelowych wg. twoich wymiarów z plexi.
To nie jest mój pomysł, ale można by wykorzystać okular z jakieś lunety i ustawić ekran w pobliżu krzyża, wtedy ostrość ustawi się "dioptriami".
Niestety nie mam żadnej uszkodzonej by móc samemu potwierdzić tą teorię.
W teorii gdyby zakres regulacji pokrywał się krzyż/ekran mielibyśmy pełny celownik z regulacją.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.