bullpup zrobiony na szybko

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Awatar użytkownika
Ptasiek
Świerzak
Świerzak
Arsenał: Sharp Innova + Nikko Stirling
HW 100 (bullpup) + Hawke Sidewinder Tactical

Re: bullpup zrobiony na szybko

Post autor: Ptasiek »

Antonio pisze:Dam fotkę mojego aktualnego dłubania i to wcale nie jest deska tylko sklejka.
A i jeszcze rysunek mechanizmu spustowego.

Dzięki!! Wszystko się przyda :) A ten spust to całkiem pomysłowy. Niestety może być dla mnie zbyt trudny do wykonania metodami garażowymi : /
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Post autor: Neo »

Jeżeli nie będzie stopnia pośredniego to spust będzie ciągnięty ,anie pchany do tyłu chyba że zmienisz do przodu oś obrotu na spuście.
Awatar użytkownika
Czarnowidz
Stary Hunter
Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Post autor: Czarnowidz »

Kiedyś już o tym pisałem.Wszystkie te spusty mają jedna dość uciążliwą wadę. Cięgno przenoszące siłę z języka spustowego na mechanizm spustowy lubi sobie "sprężynować". Efektem tego jest choroba na którą cierpi bardzo wiele bull-pub -ów czyli "gumowatość" spustu. :-/

Wady tej nie ma system który widziałem kiedyś na zdjęciu w magazynie "Strzał". Zbudowany jest z rurki wypełnionej stalowymi kulkami. Z przodu i z tyłu rurka ma przyspawane dwie blaszki z otworami na oś języka spustowego z przodu i oś spustu właściwego z tyłu. Oś języka spustowego służy jednocześnie do mocowania całości w osadzie a oś spustu właściwego wiąże rurkę z mechanizmem spustowym.

Całość działa tak że język zawieszony na osi między dwiema blaszkami przyspawanymi do rurki naciska na kulkę znajdującą się w rurce. Ta kulka napiera na kolejną w rurce kulkę a ta na kolejną... Ostatnia kulka napiera na język spustowy znajdujący się w mechanizmie spustowym. Całość jest jakby odwrotnością cięgna Bowdena. System jest bardzo prosty do wykonania. Wystarczy kupić kilka "wianków" z kulkami do rowerów. Znaleść rurkę o odpowiadającej im średnicy. Dospawać z obu końców blaszki a w blaszkach wywiercić otwory.Na koniec trzeba wypiłować z płaskownika nowy język spustowy.Wykonanie i montaż takiego systemu nie zajmie więcej niż jedno popołudnie.Równie prosto się go montuje w osadzie. Działa niezawodnie i bez żadnych luzów. Nie wymaga również żadnych interwencji w oryginalny mechanizm spustowy.

Jeśli będę budował kiedyś bull-a to tylko z takim systemem przeniesienia spustu. 8-)
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)
Awatar użytkownika
Snajpi
Hunter
Hunter
Arsenał:
Kontakt:

Post autor: Snajpi »

Trzeba wejść do spustu od jego dupy, tak jak ja :mrgreen: przerobiłem troche mechanizm że wyjebałem coś fabrycznego dorzuciłem coś swojego i jest o wiele miększy jak usprawniony fabryczny, sama Kaha jak strzelała u mnie to po pierwszym strzale mówiła że strasznie czuły nie to co u Rumpla ( :lol: ) , poważnie to chodzi mi o to że Tatko ma karabinek z wyższej półki i napewno lepszą myślą techniczną był działany a jednak coś udało mądrego zrobić że można przyrównać.

Jednak fakt faktem jest tak że jak się chce robić cięgno-klon to bedzie twardziej i gumowiej
Obrazek
Awatar użytkownika
rumpel
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Laczek i packa na muchy

Post autor: rumpel »

Kaha u mnie strzelała z Rapida a specjalnie jej twardo ustawiłem żeby sobie w stopę nie strzeliła :-P . BP jeszcze wtedy nie miałem .
Alkohol pomaga mężczyznom usunąć stres a kobietom stanik i majtki.
Awatar użytkownika
Snajpi
Hunter
Hunter
Arsenał:
Kontakt:

Dobra wiem wiem, nie tłumacz się i wiem że chodzi o ttr, ale ogólnie mam na myśli to żeby nie robić cięgien-klonów tylko coś od siebie pomyśleć. Cięgno owszem musi być - ale trzeba dorzucić troche fizyki, długość ramienia, odpowiedni punkt obrotu na osi itp
Obrazek
Awatar użytkownika
rumpel
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Laczek i packa na muchy

Post autor: rumpel »

Taaa, i wyjdzie Ci turecka proca wyczynowa :mrgreen:
Alkohol pomaga mężczyznom usunąć stres a kobietom stanik i majtki.
Awatar użytkownika
Antonio
Administrator
Administrator
Arsenał:

Post autor: Antonio »

Troche racji w powyższych radach jest.
Ja będę jednak bazować na takim rozwiązaniu jak pokazałem.
Rozwiązuje ono w sporej części problem gumowatości bo będzie ciągnące nie pchające.
Na śrubkach jest regulacja stopni ale przypuszczam ze za pierwszy bedzie robic luz systemu.
Wzrost oporu zrównoważe przesunięcie osi obrotu na dźwigni naciskającej na spust.
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)
Awatar użytkownika
Ptasiek
Świerzak
Świerzak

Heja... Znalazłem w necie gościa który sprzedaje drewno na osady. Zapytałem go o cenę klocka z orzecha amerykańskiego (mniej więcej 60 cm na 25 cm). Dostałem odpowiedź, że taki kawałek kosztowałby 150 PLN.... Ponieważ nie orientuję się w cenach takowego drewna to może ktoś by mnie oświecił czy to normalna cena czy nie..

Dzięki
Awatar użytkownika
SP
Hunter
Hunter
Arsenał:

Post autor: SP »

Znam takich co ciuuuuuut więcej wołają ! ;-)
http://www.konceptus.pl/drewno-na-osade-1.html
motto tak mądre, że aż ukraść je musiałem:
"Jeśli broń zabija, to długopisy robią błędy ortograficzne"
Awatar użytkownika
MajorGatek
Hunter
Hunter
Arsenał: chwilowo rozbrojony

Post autor: MajorGatek »

co prawda za kubik wychodzi Ci ok 10.000zł ale drewno nietypowe i jeśli deska ładna to cena normalna
My tu w Ghanie litości nie znamy....
QB 78 PCP 5.5
Awatar użytkownika
commandante
Hunter
Hunter
Arsenał:
Kontakt:

Post autor: commandante »

Jeśłi deska przebrana i idealna to powiem więcej - tanioszka....
Hasta La Victoria Siempre
Varmint Hunter
Awatar użytkownika
Ptasiek
Świerzak
Świerzak

Orzech nieklasyfikowany... Zdjęcia przy marnym świetle ale deska z której by to było wygląda tak:

Obrazek
Obrazek

W sumie widać tam jakiś rysunek, ale zapewne zanim się nad tym nie popracuje to i tak nie da się wcześniej określić co to to jest warte (w sensie wizualnym).
Awatar użytkownika
Snajpi
Hunter
Hunter
Arsenał:
Kontakt:

Ja za taki kawałek płaciłem 80 zł, tego samego drzewca o wilgotności 9 % bodaj. Tylko że ja grubo po znajomości ze składnicy. Znajomy stolarz załatwił gdzieś daleko juz nie pamiętam gdzie :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
Ptasiek
Świerzak
Świerzak

No kit, mogę dać i 150 PLN. Po prostu chciałem się zorientować po ile jest takie drewno :)
ODPOWIEDZ