Diablik 2

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

dr_hans
Zainteresowany
Zainteresowany
Arsenał: Cos sie znajdzie...

Re: Diablik 2

Post autor: dr_hans »

Jakie te cuda maja lufy i od kogo?

Czekam z niecierpliwoscia na prezentacje wersji z elektronika + wyswietlacz jak w Daystate.
Idealnie jakby byl tez modul BT i apka na androida do podgladu stanu karabinka + modyfikacji parametrow ;-) bo np. jak ktos jedzie na zawody to moze chciec miec np. 7,5J lub 15J itp, itd ;-)

P.S.
Obecnie pracuje nad modulem BT (BLE) do chrono Radeckowego zeby mi wysylalo na kome wyniki bo moj kabel RS232 do programowania routerow jakos nie chce dzialac a i lapka nie chcialbym przez pomylke rozstrzelac ;-)
Awatar użytkownika
daras
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: daras »

dr_hans pisze:Czekam z niecierpliwoscia na prezentacje wersji z elektronika + wyswietlacz jak w Daystate.
Idealnie jakby byl tez modul BT i apka na androida do podgladu stanu karabinka + modyfikacji parametrow bo np. jak ktos jedzie na zawody to moze chciec miec np. 7,5J lub 15J itp, itd
Jeśli tylko zrobisz elektronikę to zapraszam do współpracy. :-D
dr_hans
Zainteresowany
Zainteresowany

daras pisze:
dr_hans pisze:Czekam z niecierpliwoscia na prezentacje wersji z elektronika + wyswietlacz jak w Daystate.
Idealnie jakby byl tez modul BT i apka na androida do podgladu stanu karabinka + modyfikacji parametrow bo np. jak ktos jedzie na zawody to moze chciec miec np. 7,5J lub 15J itp, itd
Jeśli tylko zrobisz elektronikę to zapraszam do współpracy. :-D
Elektronike widzialem ze juz miales zrobiona kiedys... chyba nawet przez Radecka... to po co 'wynajdowac kolo na nowo' - ja moge zrobic i oprogramowac modul BT + APKe na telefon z androidem...

Powiedzmy ze takie funkcje programu:
- wpisanie kodu do programu aktywuje mapy dla pozadanego poziomu mocy np. 7J, 16J, 24J, MAX... zaleznie od regionu zamieszkania i czy chce FAC;
- ustawianie trybu domyslnego po wlaczeniu wiatrowki na np. 16J - nawet jak ktos ma FAC to do strzelania 'do tarczki' to nie potrzebuje az tyle 'luftu' marnowac;
- ustawianie powitania wyswietlanego na wyswietlaczu wiatrowki np: 'Hello'
- zbieranie i wysylanie statystyk ze strzalow - patrz nizej
- funkcja chronografu - jesli plyta jest od Radecka to co za problem i do tego minimalny koszt bedzie umiescic lufe w rurce i w 'sound moderator' zamontowac czujniki i mierzyc staty dla kazdego strzalu
- aktualizacja firmware elektroniki - wgrywanie ulepszen itp.
- w sumie to mozna prawie 'czary' robic np. zaprogramowac sekwencje dla strzalow: 3x MAX, 3x 24J, i reszta strzalow po 16J...
- dodac jakies fajne 'zabezpieczenia' ze np. bez obecnosci sparowanego telefonu nie ma mozliwosci oddabia strzalu, czy 'FAC mode' tylko jak jest telefon w poblizu...

To tak na szybko tylko zebrane pomysly.

Tylko moim zdaniem sens takich 'ficzerow' jest jak to ma byc premium sprzet z dobra i celna lufa...
Awatar użytkownika
daras
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Miałem zrobioną elektronikę, w wersji pajączkowatej, w dodatku coś tam czasami nie łączyło. Dlatego potrzebuję coś na solidnej płytce, w dodatku niewielkich rozmiarów. Elektronika jak działała była rewelacyjna wychodziło mnóstwo strzałów. Teraz jej nie mam bo wysłałem koledze z tego forum, aby podpatrzył i zrobił nową, ale czekam już dobre 2 lata i nie mam ani nowej ani starej. :(
Awatar użytkownika
fiszer
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Proca

Post autor: fiszer »

To czemu się nie upominasz o zwrot ?
dr_hans
Zainteresowany
Zainteresowany

daras pisze:Miałem zrobioną elektronikę, w wersji pajączkowatej, w dodatku coś tam czasami nie łączyło. Dlatego potrzebuję coś na solidnej płytce, w dodatku niewielkich rozmiarów. Elektronika jak działała była rewelacyjna wychodziło mnóstwo strzałów. Teraz jej nie mam bo wysłałem koledze z tego forum, aby podpatrzył i zrobił nową, ale czekam już dobre 2 lata i nie mam ani nowej ani starej. :(
A co sie stalo z autorem oryginalnej plytki? Moze popros go o dukumentacje?
Swoja droga ktos sie napracowal... mysle ze nalezy to uregulowac...

Ja jestem informatykiem a nie elektronikiem - poza tym nie mieszkam w PL - a w takim przypadku najlepeij by bylo miec dostep do prototypu i testowac wszystko biezaco na prototypie... ja moze pomoc z algorytmem i porogramem + BT...

A moze skontaktuj sie a autorem tego posta?
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic787302.html
Awatar użytkownika
daras
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

@fiszer5
Bo kolega zmienił nick na forum, a ja zapomniałem na jaki, pewnie gdybym się napocił to bym sobie przypomniał.

@dr_hans

Znam Igorka jeszcze z czasów iwebu to fantasta i bajkopisarz. Nabrał zamówień na regulatory do S400, ludzie przysłali mu karabinki, jedne zrobił innych nie zrobił za to wszystkie miały jeden mianownik, mianowicie po pewnym czasie żaden nie chciał strzelać. Oryginalną płytkę zrobił mi Radek i na tym się skończyło, chyba nie ma czasu bo ma milion zamówień na chrona.
dr_hans
Zainteresowany
Zainteresowany

daras pisze: @dr_hans

Znam Igorka jeszcze z czasów iwebu to fantasta i bajkopisarz. Nabrał zamówień na regulatory do S400, ludzie przysłali mu karabinki, jedne zrobił innych nie zrobił za to wszystkie miały jeden mianownik, mianowicie po pewnym czasie żaden nie chciał strzelać. Oryginalną płytkę zrobił mi Radek i na tym się skończyło, chyba nie ma czasu bo ma milion zamówień na chrona.
Szkoda ze z Igorem nie wypali...

Bede w PL na wakacjach to zapytam sie kolegi elektronika czy mialby czas i ochote wejsc w projekt.
Tylko uwazam ze nalezaloby wyjasnic i zamknac wszystkie otwarte sprawy zeby nie bylo ze w razie sukcesu projektu pojawia sie chetni do podzialu zysku...

Jakby co to mam tez namiary na goscia co robi zamienne plytki z elektronika do Daystate jak sie komus zepsuje ;-) ale on chce 200 Euro za plytke...
Artykul o plytce ponizej:
https://www.airgunnation.com/topic/airw ... de/page/4/
Awatar użytkownika
loopess
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Trzecia noga
Kontakt:

Post autor: loopess »

Mój kumpel też jakiś czas temu zbudował elektronikę do qbety,nawet nieźle to działało jak na prototyp,ale nie wiem czy to jakoś rozwijał czy dał sobie spokój...
dr_hans
Zainteresowany
Zainteresowany

loopess pisze:Mój kumpel też jakiś czas temu zbudował elektronikę do qbety,nawet nieźle to działało jak na prototyp,ale nie wiem czy to jakoś rozwijał czy dał sobie spokój...
Super! Osobiscie bylbym za w 100% POLSKIM produktem.
Lepiej dac swojemu zarobic niz dorabiac strefe euro :-)
bobby4
Czytający
Czytający
Arsenał:

Post autor: bobby4 »

Odgrzewamy kotleta?
Awatar użytkownika
luki
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Krykiet 4.5 + Hawke Varmint 4-16x44

Post autor: luki »

bobby4 pisze:Odgrzewamy kotleta?
po co?? ;-)
bobby4
Czytający
Czytający
Arsenał:

Post autor: bobby4 »

Radecek
" Robiłem prototyp sterowania do Diablika Darasa. Jakby byli chętni, to można odświeżyć temat.
5 programów z precyzyjną regulacją V, licznik strzałów, bezpiecznik elektroniczny, magazynek,
https://youtu.be/N-nGHPtfjkM "

A dlatego że gdyby się chłopaki zgrali i dogadali to powstałby fajny karabinek.
A gdyby pójść za firmą FX czy Crossman i robić karabinki modułowe? Lufa jaką chce, kartusz lub butla, bullpup, proteza czy zwykla osada. A część wspólna to dobry blok i elektronika.
dr_hans
Zainteresowany
Zainteresowany

bobby4 pisze:Radecek
" Robiłem prototyp sterowania do Diablika Darasa. Jakby byli chętni, to można odświeżyć temat.
5 programów z precyzyjną regulacją V, licznik strzałów, bezpiecznik elektroniczny, magazynek,
https://youtu.be/N-nGHPtfjkM "

A dlatego że gdyby się chłopaki zgrali i dogadali to powstałby fajny karabinek.
A gdyby pójść za firmą FX czy Crossman i robić karabinki modułowe? Lufa jaką chce, kartusz lub butla, bullpup, proteza czy zwykla osada. A część wspólna to dobry blok i elektronika.
Jak najbardziej popieram pomysl - i zeby nie odkrywac kola na nowo to: lufy L&W, przeladowanie semi-auto np. Kral (nie wiem czy to dobre jest - albo cos innego), butla carbonowa na standardowe zlacza, osady drewno lub plastik (na Forum jest o ile dobrze pamietam artysta co robi super osady, no i oczywiscie budzetowa wersja - druk 3D jak ktos szuka oszczednosci lub chce miec cos specjalnego).

I zaby nie bylo ze jest problem z 'wytwarzaniem broni' i potrzeba zgody calej UE na produkcje to sprzedawac elementy do 'samodzielnego montazu' i sprawa zalatwiona.

A i dobrze by bylo zeby w sofcie byl 'tryb serwisowy' wywolywany przen np. zwarcie 2 pinow na plycie po rozebraniu karabinka zeby porobic nastawy V itp. bo nie kzady zyje w PL ;-) i zeby 'tryb serwisowy' nie byl dostepny latwo bo jak trafimy na jakiegos nadgorliwego idiote to moze narobic klopotow wszystkim...

Z przyjemnoscia bym kupil takie cos jakby byla cena byla odpowiednia do jakosci.
dr_hans
Zainteresowany
Zainteresowany

mtx pisze:I chłopaki się napracują, będą kombinować bo "chętnych" na pęczki, a jak przyjdzie co do czego to kupi dwóch czy trzech bo reszta będzie nosem kręcić, tak jak było z kolbami do PP700 czy innymi podobnymi projektami ;-)
Jak bedzie dobry i przemyslany produkt to sie sam obroni
ODPOWIEDZ