Hatsan - instalacja sprężyny Vortex

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Awatar użytkownika
Kamilk91
Czytający
Czytający
Arsenał: - Hatsan 80 / 5,5 mm / luneta Delta Optical 6x/
- Colt Goverment replica / 4,5 mm / oczywiście zabaweczka!

Re: Hatsan - instalacja sprężyny Vortex

Post autor: Kamilk91 »

Ja widziałem na youtube że trzeba coś docinać, coś piłować, coś kręcić. Ja mam dwie lewe ręce, lubię pomajsterkować no ale ta wiatrówka jest nowa, na gwarancji. Wymieniałem sprężyne w H80 sam no i mi się udało bez problemu, ale to był antyk.

Czy w wersji High Power to jest jakaś inna sprężyna? Czy po prostu dopompowana zwykła? Dużo stracę na celności w takiej wersji, czy może te sprężyny są do tego dostosowane i zapobiegają drganiom.
zapek-1974

Post autor: zapek-1974 »

Skoro masz dwie lewe ręce to wyślij karabinek do Alchemika na montaż gas-ramu. Będziesz miał regulacje ciśnienia na zewnątrz, moim zdaniem dużo lepsze rozwiązanie jak vortex.
Awatar użytkownika
syntezator
Stary Hunter
Stary Hunter
Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm

Post autor: syntezator »

Kamilk91 pisze:Czy w wersji High Power to jest jakaś inna sprężyna? Czy po prostu dopompowana zwykła?
Dopompowana zwykła.
Kamilk91 pisze:Dużo stracę na celności w takiej wersji, czy może te sprężyny są do tego dostosowane i zapobiegają drganiom.
Są przystosowane. Ale odrzut spowodowany ruchem tłoka (szybszym) będzie większy (a to już może się przełożyć na celność ;-) ). Ale za to wiatrówka (śrut) będzie miała większą energię.
Awatar użytkownika
Kamilk91
Czytający
Czytający
Arsenał: - Hatsan 80 / 5,5 mm / luneta Delta Optical 6x/
- Colt Goverment replica / 4,5 mm / oczywiście zabaweczka!

Post autor: Kamilk91 »

Dzwoniłem do Sharg'a. Oni generalnie nie wymieniają sprężyn. Gościu mówi że w jednostkach ciśnieniowych wartości mi nie poda, bo nie ma pojęcia ile to jest, ale dopompowywane są do osiągania wartości (pewnie jakiś uśredniony śrut czy cóś) 16,3 Żula.
Wnioski: jak się dopompuje ją chociaż trochę to już przekroczy magiczne 17J więc w sumie to na co to komu, po co i dlaczego? :D chyba sobie daruje dopełnianie jej, a nuż kiedyś mnie najdzie ochota na strzelanie do bizonów i wtedy pomyślę.
Awatar użytkownika
Ojciec
Stary Hunter
Stary Hunter
Arsenał: Hoyt Ignite

Post autor: Ojciec »

Panowie zalozylem sprezyne gazowa do h125, poszlo jak po masle. Ale wylecialy kolki z mechanizmu spustowego i dupa ze mnie. Nie potrafie tego zlozyc bo mi nie trzyma tloka. Poratujce prosze, jakies zdjecia, szkic? Mam zalozony ten mechanizm zazebiajacy na tloku, reszta wszystko jest wyjete na stol :-)2.
Awatar użytkownika
syntezator
Stary Hunter
Stary Hunter
Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm

Post autor: syntezator »

Hatsan regulacja spustu, działanie QT schemat Quatro Trigger
Proszę, w załączniku masz sposób regulacji i schemat: http://airgun-hunting.pl/hatsan-regulac ... t1068.html
Awatar użytkownika
Ojciec
Stary Hunter
Stary Hunter

Dzieki :mrgreen: tego wlasnie szukalem. Juz zrobione, cztery razy pyknolem i psy przestaly szczekac w wsi. Ale grzmi, chyba przesmarowalem, bo w swietle latarki widzialem jak sie z lufy kopci. Ale zadowolony jestem, oj dana dana... Oby jutro lalo to kobitka do roboty nie zagoni i wtedy :-)-3
Biker

Post autor: Biker »

Wkładasz ja tak jak na drugim (dolnym) filmiku.
Biker

Przydała by się podkładka centrująca, przy tłoku nic się nie stanie, ten pręt ma z nim stały kontakt i w niego nie tłucze a jedynie napiera.
Jest montowany na małym napięciu wstępnym.
Biker

no_taki pisze:średnica uszczelki 37.2 mm najprawdopodobniej
Zmierz dokładnie cylinder w środku i będziesz znał wymiar jakiej uszczelki potrzebujesz.
Ja tu nic nie podpowiem bo nie rozbierałem zbyt wielu sprężynówek.
Wstaw fotke swojej uszczelki i może wtedy ktos coś podpowie.
Albo spytaj sprzedawców na allegro lub w jakimś sklepie i Ci sprzedadzą coś co pasuje.
Dziobek
Cichy
Cichy
Arsenał:

Post autor: Dziobek »

jeśli myślisz o skracaniu to po prostu zaznacz sobie miejsce gdzie chciał byś ją uciąć i spróbuj przeładować trzymając przed tym miejsce, zobaczysz jaka siła jest potrzebna
Krzysztof123
Cichy
Cichy
Arsenał:

Post autor: Krzysztof123 »

Mam od niedawna wiatrówke hatsan 135 vortex….i takie pytanie,,,,czy można spuścić powietrze z vortexa nie rozkręcając spustu i nie wyciągając sprężyny vortexa z komory? pytam się bo czytałem fora i ktoś miał dojście z zewnątrz i jak chciał to operował większą mocą a raz mniejszą i robił to praktycznie na poczekaniu...ja rozkręciłem wiatrówkę i nie widze możliwości spuszczenia powietrza z układu bez rozbierania wiatrówki...Doradzi mi ktoś?
Awatar użytkownika
Ojciec
Stary Hunter
Stary Hunter

Trzeba wywiercić otwory w odpowiednich miejscach aby był dostęp z zewnątrz. Minusem może być nie docenienie tej przeróbki przez następnego właściciela.
Krzysztof123
Cichy
Cichy
Arsenał:

Post autor: Krzysztof123 »

Praktycznie łatwo dopompować vortexa do 150 barów ale potem jeśli się chce to trzeba te dziury w odpowiednim miejscu nawiercić ,ale właśnie w jakim miejscu...żeby się dowiedzieć pewnie musiałbym mieć druga identyczna sprezyne w ręce i próbować trafic gdzie można by nawiercać i trafic na otwór w sprężynie.
Awatar użytkownika
Ojciec
Stary Hunter
Stary Hunter

Tak,trzeba to dokładnie przemyśleć zanim się zdecydujesz. Spustu nie trzeba rozbierać, trzeba dorobić kołki np. z gwoździa aby mieściły się na długość w obudowie i wypchnąć nimi te orginalne. Po czym wyjmujesz cały spust bez rozbierania.
ODPOWIEDZ