Regulator

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Awatar użytkownika
commandante
Hunter
Hunter
Arsenał:
Kontakt:

Re: Regulator

Post autor: commandante »

Pięknie, czyli jednak da się... :mrgreen:
Hasta La Victoria Siempre
Varmint Hunter
Awatar użytkownika
Czarnowidz
Stary Hunter
Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Post autor: Czarnowidz »

Jak dla mnie bomba! :-D

Chciałbym tak jeszcze zobaczyć charakterystykę dla energii ponadlimitowych.Najlepiej tak ok. 40J dla kal.5,5.
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)
Awatar użytkownika
lupii
Zainteresowany
Zainteresowany
Arsenał:

Post autor: lupii »

woytan pisze:Do GP trudno zrobić reg. no chyba że wew. i jest prawie pewne że się będzie zapowietrzał.
Można zrobić ew. zewn. ale nie będzie grzeszył mocą.

Ale może inaczej... jak by się zebrało powiedzmy 10 czy 15 chętnych na reg. do GP to może bym pomyślał o zrobieniu czegoś takiego....
Jeśli jest ktoś chętny to proszę o wpis w tym temacie.
Ja byl bym wstepnie zainteresowany takim regulatorem jako ze jedzie do mnie moj GP ;P
Wszystko zalerzy od ceny i od tego co da taki regulator, w sensie jaka energie.

Ps. Na stronach talona podeslanych przez jacka poczytalem o 2 regulatorach, pierwszy wewnetrzny charakteryzuje nieco utrudniona instalacja (trzeba rozebrac butle) oraz jak to woytan napisal zapowietrzanie sie. Co do zewnetrznego to glowna wada to to ze wydluza karabinek sporo wiec moze byc za dlugi. Za to zalet ma pare. Domyslam sie ze problem niskiej energii o ktorej napisal woytan w przypadku reg. zew. spowodowany jest mala objetoscia regulatora?

Czy w regulatorze wewnetrznym nie mozna by poprzestawiac kolejnoscia elementow tak aby regulator byl w miejscu zaworu butli a jego komore za nim wewnatrz butli? Trzeba by zrobic odpowiednie przeloty powietrza, ale dzieki temu mozna by miec czesc regulatora wystajaca na zew. w celu odpowietrzania go?

Taki szkic...
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Gdzie czerwone strzalki pokazuja przeplyw powietrza, zielone to regulator (pomaranczowa gruba linia w nim to port transferujacy powietrze juz wyregulowane z niebieskiego zbiornika.

(sory za jakosc ale pod reka byl tylko paint) :oops:
Awatar użytkownika
jacek_gda
Zainteresowany
Zainteresowany
Arsenał: Edgun Leshiy 2, Falcon S8i 1-8x24 SFP IR

Regulator do GP

Post autor: jacek_gda »

Z tym regulatorem wewnętrznym to pewnie jeszcze poczekasz ;-) Woytan pracy ma całe mnóstwo.
Natomiast aktualnie zamówiłem w Pekatorze coś na kształt kartuszo - kolby do GP.
Będą to dwie rury o średnicy 30mm, połączone jedna pod drugą, z regulatorem zewnętrznym oferowanym przez Pekatora do AT44. Dorobiony zostanie nowy zawór z możliwością wkręcenia w rurę kartusza, manometr i port ładowania. Całość schowana w drewnianej kolbie ;-). Dwie rury dadzą kartusz o długości około 45cm a całości nie przekroczy tdługości oryginalnej butli.
Awatar użytkownika
lupii
Zainteresowany
Zainteresowany
Arsenał:

Re: Regulator do GP

jacek_gda pisze:Z tym regulatorem wewnętrznym to pewnie jeszcze poczekasz ;-) Woytan pracy ma całe mnóstwo.
Natomiast aktualnie zamówiłem w Pekatorze coś na kształt kartuszo - kolby do GP.
Będą to dwie rury o średnicy 30mm, połączone jedna pod drugą, z regulatorem zewnętrznym oferowanym przez Pekatora do AT44. Dorobiony zostanie nowy zawór z możliwością wkręcenia w rurę kartusza, manometr i port ładowania. Całość schowana w drewnianej kolbie ;-). Dwie rury dadzą kartusz o długości około 45cm a całości nie przekroczy tdługości oryginalnej butli.
Oooo to poprosze o jakies fotki jak bedziesz mial to cudo :) Wiesz jak bedzie doprowadzone powietrze do miejsca gdzie normalnie jest zawor? I druga sprawa skoro nie bedzie butli z tylu z czego planujesz zrobic kolbe?
Awatar użytkownika
lupii
Zainteresowany
Zainteresowany
Arsenał:

ehh sory nie doczytalem ze to bedzie kartuszo kolba, myslalem ze cos na ksztalt nowego AA z dwoma rurami pod lufa :D
Awatar użytkownika
jacek_gda
Zainteresowany
Zainteresowany

kartusz/kolba

Jak już będę to miał i się sprawdzi to pewnie się pochwalę ;-) Na razie to projekt w trakcie realizacji
asan
Bardzo Cichy
Bardzo Cichy
Arsenał:

Post autor: asan »

Dla zainteresowanych regulatorami do GP to już gdzieś zamieszczałem rysunki z wymiarami, jak chcecie to wrzucę jeszcze raz.
Awatar użytkownika
commandante
Hunter
Hunter
Arsenał:
Kontakt:

Post autor: commandante »

asan pisze:Dla zainteresowanych regulatorami do GP to już gdzieś zamieszczałem rysunki z wymiarami, jak chcecie to wrzucę jeszcze raz.
Jedziesz ogniem, poprosimy, od przybytku głowa nie boli...
Hasta La Victoria Siempre
Varmint Hunter
asan
Bardzo Cichy
Bardzo Cichy
Arsenał:

Post autor: asan »

Rysunki regulatora w załączniku. Jak ktoś chce to może sobie go wykonać.
Co doładowania to nie ładuje się przez regulator bo poprostu się nie da ( wynika to z budowy regulatora-reduktora cisnienia bo tym tak naprawdę są regulatory od wiatrówek).
Ładować można np tak jak w butlach HP od paintbala tzn. przez zawór jednokierunkowy (zwrotny).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
jacek_gda
Zainteresowany
Zainteresowany

Pierwszy screen kartuszo/kolba

Zamieszczam pierwszy screen mojej kartuszo/kolby :mrgreen:
W tej chwili Daras /Pekator/ pracuje nad projektem kolby/drewienka. Kartusz z regulatorem, nowym zaworem i manometrem już mamy ;-)
Zapowiada sie to całkiem fajnie. Teraz zostanie ubrane w drewienko i będzie GP z regulatorem. Fakt, że nie będzie to już pojemność oryginalnej butli ale coś za coś.
Suma długości rur daje pojemność standardowego kartusza, a całość nie przekracza długości oryginalnej butli GP.
Obrazek
Awatar użytkownika
jacek_gda
Zainteresowany
Zainteresowany

nmanometr

No tak.... :mrgreen: Jakoś sobie tego wyobrazić nie mogę ;-)
Świecący manometr gratis od Pekatora :mrgreen:
Awatar użytkownika
Antonio
Administrator
Administrator
Arsenał:

Post autor: Antonio »

Ale żeście chopy pojechali z fantazjami.
Gratuluję fajnie wykonanej roboty i czekam na fotki systemu w nowym garniturze.
Awatar użytkownika
Czarnowidz
Stary Hunter
Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Post autor: Czarnowidz »

Woytek czy są dla Ciebie jakieś rzeczy niemożliwe? :-D
Widzę że artystów z Pekatora nie opuszcza wena twórcza.Aż miło popatrzeć na każde ich dzieło.Z niecierpliwością czekam na moment odsłonięcia ukończonego już dzieła. :-D

Jacek zyskałeś tym sposobem namiastkę drugiego karabinka.Masz teraz dwa w jednym.Karabinek strzelający z mniejszymi energiami ale za to o wiekszej stabilności strzałów i ich ilości, dzięki temu podwójnemu kartuszowi z regulatorem.Jednocześnie jeśli najdzie Cię taka ochota możesz w prostu sposób przez przykręcenie oryginalnej butki przejść na wyższe energie. ;-)
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)
Awatar użytkownika
Snajpi
Hunter
Hunter
Arsenał:
Kontakt:

Post autor: Snajpi »

Ciekawe, Ciekawe... nie powiem
Obrazek
ODPOWIEDZ