Pompka 310 bar z aliexpress - rozbiórka
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
-
Tomix241
Pompka 310 bar z aliexpress - rozbiórka
Wiele osób kupiło zapewne pompki Chińskiego producenta, stąd pojawia sie wiele pytań jak nalezy z nimi postęowac i na co zwrócić uwage.
Na początek pokaże jak w łatwy sposób możemy pompkę rozebrać.
Jesli mamy żłożoną pompke łapiemy za rączke z gumowymi chwytami i odręcamy mosiężny korek, po odkręceniu mamy taki obraz: Po odkęceniu wyciągamy bolec i zdejmujemy rączke: Po ściągnieciu korka przechodzimy do odkręcenia rury osłonowej: Po ściągnieciu rury mamy taki widok: Odkręcamy następnie dławik z o-ringami: Wyciągamy całośc na wierzch, w dławiku mamy o-ringi które z jednej strony wymieniamy za pomoca igły natomiasst z drugiej strony należy odkręcić płaskim srubokrętem zatyczke: Wyciągamy sztyce: O-ring oraz tulejka na sztycy są bardzo dobrej jakości, moim zdaniem przemyślana konstrukcja: Kolejno przechodzimy do odkręcenia "cylindra" sztycy: W częsci mosięznej znajduje sie zaworek zwrotny, który demontujemy za pomoca śrubokręta płaskiego:
Na początek pokaże jak w łatwy sposób możemy pompkę rozebrać.
Jesli mamy żłożoną pompke łapiemy za rączke z gumowymi chwytami i odręcamy mosiężny korek, po odkręceniu mamy taki obraz: Po odkęceniu wyciągamy bolec i zdejmujemy rączke: Po ściągnieciu korka przechodzimy do odkręcenia rury osłonowej: Po ściągnieciu rury mamy taki widok: Odkręcamy następnie dławik z o-ringami: Wyciągamy całośc na wierzch, w dławiku mamy o-ringi które z jednej strony wymieniamy za pomoca igły natomiasst z drugiej strony należy odkręcić płaskim srubokrętem zatyczke: Wyciągamy sztyce: O-ring oraz tulejka na sztycy są bardzo dobrej jakości, moim zdaniem przemyślana konstrukcja: Kolejno przechodzimy do odkręcenia "cylindra" sztycy: W częsci mosięznej znajduje sie zaworek zwrotny, który demontujemy za pomoca śrubokręta płaskiego:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 22 stycznia 2018, 20:37 przez Tomix241, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Tomix241
Re: Pompka 310 bar z aliexpress - rozbiórka
Po demontażu zaworka mamy taki widok:
Na koniec jedno z najważniejszych pytań, czy pompkę można zalewać wodą tzn. czy ma płaszcz wodny.
Odpowiedz jest prosta, zdecydowanie tak, poprawia to chłodzenie, rownież wydajność i pompka pracuje dłużej bez niepotrzebnych przerw, do chłodzenia proponuje wodę destylowaną: Całej rozbiórki dokonujemy za pomocą kluczyka który mamy w komplecie, w zestawie również o-ringi i sprężynka zaworka zwrotnego.
Kolejnośc złożenia odwrotna jak przy rozbiórce. Wszystkie powierzchnie starannie obrobione, calość ze stali nierdzewnej 1.4301,
łatwy i prosty demontaż.
Na koniec, jak ktoś ma wątpliwosci czy warto kupic taką pompke? Zdecydowanie tak w cenie jaką mamy na dzien dzisiejszy jest to najlepsza alternatywa, wszystkie hatsany i bulle nie mają się co równać.
Odpowiedz jest prosta, zdecydowanie tak, poprawia to chłodzenie, rownież wydajność i pompka pracuje dłużej bez niepotrzebnych przerw, do chłodzenia proponuje wodę destylowaną: Całej rozbiórki dokonujemy za pomocą kluczyka który mamy w komplecie, w zestawie również o-ringi i sprężynka zaworka zwrotnego.
Kolejnośc złożenia odwrotna jak przy rozbiórce. Wszystkie powierzchnie starannie obrobione, calość ze stali nierdzewnej 1.4301,
łatwy i prosty demontaż.
Na koniec, jak ktoś ma wątpliwosci czy warto kupic taką pompke? Zdecydowanie tak w cenie jaką mamy na dzien dzisiejszy jest to najlepsza alternatywa, wszystkie hatsany i bulle nie mają się co równać.
Ostatnio zmieniony 22 stycznia 2018, 20:39 przez Tomix241, łącznie zmieniany 2 razy.
- zipp
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
-
Tomix241
Kulka znajduje się w mosiężnym korku do którego przykręcona jest rączka.no_taki pisze:W komplecie naprawczym jest gumowa kulka ze stożkowa sprężyną . Do czego slużą ?
Ma ona spełniać rolę zaworka zwrotnego, sprężynka wchodzi w skład zaworka zwrotnego na dole, jak na zdjęciu wyżej:
- krzycho1708
- Sponsor forum

- Arsenał:
Czy tylko u mnie te elementy są z aluminium?
Po lewej czyste alu, po prawej jakiś stop..
-
Tomix241
Ciężko ocenić... Nie są to elementy współpracujące więc nawet Alu może być. Chodź trzymanie ręczki na pewno jest z jakiegoś stopu miedzi nie z aluminium.
- krzycho1708
- Sponsor forum

- Arsenał:
Znawcą metali kolorowych nie jestem, a więc bardzo możliwe
, jest twardsze a niżeli czyste alu ale twardości mosiądzu nie ma.
-
reben
- Zainteresowany

- Arsenał:
Jak wymienić ta czarną tulejkę na ostatnim stopniu?
- krzycho1708
- Sponsor forum

- Arsenał:
Musisz odkręcić tą mosiężną końcówkę (ala nakrętkę) 
-
krystianzach
- Czytający

- Arsenał: Diana 75hv, Diana 54, 60lbs miotacz patyków.
Zamiast wody destylowanej użyłem płynu do chłodnic i działa.
- kociniak
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: zawsze gotowy w majtkach...
Ja mam borygo i prawie 2 lata już działa
Wiesz Indianer, coś jest nie tak.
Co jest nie tak?
Przestałem marzyć. Jak człowiek nie marzy umiera.
Co jest nie tak?
-
reben
- Zainteresowany

- Arsenał:
Czym smarować ostatni stopień, sylikonowym?
-
reben
- Zainteresowany

- Arsenał:
Padł mi oring ostatniego stopnia. Jaki kupić 70NBR czy 90NBR?
Gdzie dostać 90?
Gdzie dostać 90?
- kociniak
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: zawsze gotowy w majtkach...
Tomix wrzuć tu oringi
Wiesz Indianer, coś jest nie tak.
Co jest nie tak?
Co jest nie tak?