Reaktywacja Slavia 630

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
rafako
Cichy
Cichy
Arsenał:

Reaktywacja Slavia 630

Post autor: rafako »

Witam, szperając po rzeczach po zmarłym dziadku natknąłem się na Slavie 630. Zrobiłem test i strzela dość ładnie jedynym mankamentem jest trochę "rudej" na powierzchni. Nękają mnie następujące pytania:
- czy można elementy metalowe na zewnątrz potraktować papierem ściernym np. 1000 czy można jakąś pastą polerska i czym przyczernić później żeby nie korodowała?
- jak odnowić kolbę jest lekko przebarwiony lakier w kilku miejscach.
- czy warto zainwestować w zestawy tuningowe i czy one coś dadzą jeśli chodzi o siłę i ewentualnie celność wiatrówki.

Za wszelkie informacje z góry dziękuję

P.S. przypomniała mi ta wiatrówka lata dziecięce i muszę powiedzieć że zapomniałem jaką frajdę może dawać zabawa z wiatrówką.
Pozdrawiam
Rafał
Hunter
Hunter
Arsenał: Hatsan bt65, zoraki hp-01, uberti cattleman thunderer 3.5"

Re: Reaktywacja Slavia 630

Post autor: Rafał »

Ja swoje wiatrówki konserwuję zwykłym olejem silnikowym. Podobno zwykła rdza zmienia kolor na czarny jak przegotujesz część w wodzie przez około 20min.
Zaznaczam że nie znam się na tym za bardzo pamiętaj o tym
iskariota78
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: iskariota78 »

No właśnie - co polecacie do konserwacji oksydy poza specjalistycznymi preparatami ?
Awatar użytkownika
Fiona
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: Fiona »

Balistol to nie majątek jak nie masz gdzie kupić to WD-40
Unikam dyskusji z idiotą i chamem bo sprowadzają adwersarza do swojego poziomu i pokonują doświadczeniem.

Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Awatar użytkownika
kamrzy000
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał: AA TX200 HC + DOC ~ Łucznik wz. 70

Post autor: kamrzy000 »

Brunox :) ładniej pachnie od Balistolu i trochę mniej kosztuje a praktycznie to jest to samo ;) Balistol dla mnie strasznie śmierdzi :D
~Volenti non fit iniuria~
ODPOWIEDZ