Domowy sposób produkcji peletek
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
-
stefan901
- Tropiciel

- Arsenał: kandar cp1, pp700
Re: Domowy sposób produkcji peletek
Miałem giętarkę zrobioną z kątowników 4mm. 2 calowe rury ze stali czarnej giąłem i rama nigdzie się nie wygięła.
- Antonio
- Administrator

- Arsenał:
HEA,HEB,IPE,UNP.
Proponuję jeden z powyższych profili.
Proponuję jeden z powyższych profili.

Stary pierdziel ale nie alkoholik
-
mdj
- Czytający

- Arsenał: Remington 1858 New Army .44 8"
poskładałem dziś kokile z pierwszym testowym gniazdem 5,5mm (narazie trochę koślawe bo nóż do tokarki rzeźbie ręcznie)
odlew wykonany ze stopu jsb
w werwie fascynacji wsadziłem do częściowo rozebranego at ale podkreconego na maxa i łup 275m/s :D
odlew wykonany ze stopu jsb
w werwie fascynacji wsadziłem do częściowo rozebranego at ale podkreconego na maxa i łup 275m/s :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
-
mdj
- Czytający

- Arsenał: Remington 1858 New Army .44 8"
Masa przede wszystkim :)
zrobilo piekną dziurke w desce 25mm i piekny placek olowiany po zatrzymaniu na stalowej plycie
Jak dokończe piecyk do ołowiu to klepnę wiecej i potestuje celność
zrobilo piekną dziurke w desce 25mm i piekny placek olowiany po zatrzymaniu na stalowej plycie
Jak dokończe piecyk do ołowiu to klepnę wiecej i potestuje celność
-
Rafał
- Hunter

- Arsenał: Hatsan bt65, zoraki hp-01, uberti cattleman thunderer 3.5"
Jak będą celne to myślę że będziesz miał tak samo jak ja - nie ma powrotu to zwykłych lekkich
Przy tej prędkości powinieneś być w stanie przebić chyba z 4-5cm drewna jeśli dobrze pamiętam
Też musisz go "zacinać" na gwint przy ładowaniu?
Przy tej prędkości powinieneś być w stanie przebić chyba z 4-5cm drewna jeśli dobrze pamiętam
Też musisz go "zacinać" na gwint przy ładowaniu?
- P4VEŁ
- Sponsor forum

- Arsenał: GAMO PR-45, Kandar CP-1 0.177, AT-44 0.22
A co myślicie o toczeniu pocisków? Myślę, że byłyby dzięki temu bardziej symetryczne, co dawało by lepszą celność.
-
RAFA
- Tropiciel

- Arsenał: gunpower stealth ,hatsan at44 hatsan 90
Podobnie myslałem ale ołów jest za miekki durzo lepsze efekty mozna osiagnąc wygniatajkac pociski w prasce ja używałem wiertarki stołowej tez daje rade
- P4VEŁ
- Sponsor forum

- Arsenał: GAMO PR-45, Kandar CP-1 0.177, AT-44 0.22
Jeśli jest za miękki, to można najpierw schłodzić. Jeśli -20 stopni C nie starcza, to można też suchym lodem ;)
Jeśli chodzi o precyzję, do zawodów, to chyba jest to lepszy sposób niż praska albo kulolejka?
Jeśli chodzi o precyzję, do zawodów, to chyba jest to lepszy sposób niż praska albo kulolejka?
-
Rafał
- Hunter

Niestety nie masz racji
Raz że schładzanie i toczenie mija się z celem dwa że nie zrobisz tego powtarzalnie uwierz. Przy prasce masz dokładność do kilku tysięcznych grama lub lepiej a kształt jest dokładnie ten sam.
Niedługo wrzucę prototyp pocisku ostrołukowego, takie jak od kbks już mam świetnie dopracowane główka jest bez porównanie lepiej wykończona niż w poprzednich zdjęciach.
aa i dzięki za sugestie co do kształtowników, projekt poszedł do znajomego inżyniera ma mi wyliczyć co i jak
Raz że schładzanie i toczenie mija się z celem dwa że nie zrobisz tego powtarzalnie uwierz. Przy prasce masz dokładność do kilku tysięcznych grama lub lepiej a kształt jest dokładnie ten sam.
Niedługo wrzucę prototyp pocisku ostrołukowego, takie jak od kbks już mam świetnie dopracowane główka jest bez porównanie lepiej wykończona niż w poprzednich zdjęciach.
aa i dzięki za sugestie co do kształtowników, projekt poszedł do znajomego inżyniera ma mi wyliczyć co i jak
- Antonio
- Administrator

- Arsenał:
Waga pocisku zależy od dokładności pocięcia drutu na nie.
Toczenie będzie kłopotliwe bo to nie jest materiał do tego stworzony.
Prasa zrobi dużo dokładniejszy wymiar i powierzchnia będzie wprost proporcjona do jakości wykończenia matrycy.
Toczenie będzie kłopotliwe bo to nie jest materiał do tego stworzony.
Prasa zrobi dużo dokładniejszy wymiar i powierzchnia będzie wprost proporcjona do jakości wykończenia matrycy.

Stary pierdziel ale nie alkoholik
-
Rafał
- Hunter

Z ciekawości sprawdzałem czy da się zrobić pociski płaszczowe w mojej formie dla 6.5mm
Pierwsza próba, rozerwane na wejściu do formy A tak wygląda gotowy, forma do kształtowanie główki pocisku była źle wywiercona dlatego z jednej strony ściągnęło płaszcz, poza tym wydaje mi się że efekt jest bardzo ciekawy Zgadnijcie z czego wykonałem płaszcz
Przed formowaniem rozgrzałem je do czerwoności aby mosiądz trochę zmiękł, rozciągnąłem, w środek ołów i do formy. Siła potrzeba do uformowania tego pocisku była praktycznie taka sama jak z samego ołowiu.
Pierwsza próba, rozerwane na wejściu do formy A tak wygląda gotowy, forma do kształtowanie główki pocisku była źle wywiercona dlatego z jednej strony ściągnęło płaszcz, poza tym wydaje mi się że efekt jest bardzo ciekawy Zgadnijcie z czego wykonałem płaszcz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
BiMa
ciekawe jak by latał taki płaszczowy w wiatrówce
??
-
Rafał
- Hunter

Płaszcz mięciutki to przy dobrze wykonanej lufie nie powinno być różnicy, ważne aby stożek przejściowy był w miarę płaski żeby płaszcza nie rozerwało. W wiatrówkach płaszczowe z miękkim nosem nie mają sensu bo na ołowiu gwintu nie zerwiesz i mało kto chce przekraczać 500m/s więc też się topił nie będzie. Ciekawie mogłoby wyglądać gdybym sprasował go odwrotnie mógłby mieć dobrą przebijalność