Diablik 2

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Antonio
Administrator
Administrator
Arsenał:

Re: Diablik 2

Post autor: Antonio »

Czyli moja teoria była rodem z iwebu.
Gdzieś taka wersję słyszałem i uznałem ja za słuszna.
Czyli kierując się podanymi punktami można robić baniak 300bar byle mniej mniejszej pojemności jak określone ustawowo.
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)
Awatar użytkownika
syntezator
Stary Hunter
Stary Hunter
Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm

Post autor: syntezator »

Z tego wnika że nawet 450bar i 349cm^3 ;-) :-)--
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Post autor: Neo »

Gdzie taki kompresor?Chyba że Pudzian pompką ci nabije :mrgreen:
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
zapek-1974

Post autor: zapek-1974 »

Pudzian nie potrzebuje pompki, jak widzieliśmy w reklamie :lol: :lol:
Awatar użytkownika
jakiii
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: jakiii »

Wygląda że koło do motorynki też powinno podlegać legalizacji, ma pojemność i ciśnienie i transportuje się.
deerhunter
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał: NITRO

Post autor: deerhunter »

Daras, jak tam postępy z Diablikiem ?
Awatar użytkownika
daras
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: daras »

W sumie ten przepis trochę bez sensu, ale w sumie dobra nasza. Nie ukrywam że testowałem nabijanie kartuszy do pełna ciśnieniem pod 300 bar, ale to były tylko testy, trudno przewidzieć jak to będzie się miało do wytrzymałości korków na ciągłe nabijanie. Trzeba zrobić wyliczenia wytrzymałości materiałowej. Bo to że mi ryry wytrzymają to wiem, ale gwinty na krokach to już poważna sprawa. Postępy postępują do przodu, szło by jeszcze szybciej, ale mam inne zobowiązania i to mnie trochę hamuje. Dlatego to raczej praca po godzinach.
deerhunter
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter

Gwinty są ok, ale może popatrz na konstrukcję Loguna Axora, tam korki i zawór strzałowy jest montowany na zasadzie blokad śrubowych, byłem posiadaczem takiego PCP i całkiem fajne rozwiązanie.
Awatar użytkownika
daras
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Znam te mocowania mam je w prototypie i nie podobają mi się. Zaraz napiszę dlaczego Otóż te mocowanie mimo wszystko nie jest stabilne i tak jak w przypadku korka ładowania nie ma to znaczenia, to w przypadku mocowania zaworu już tak. Tak duże ciśnienie pomimo mocowania zaworu na 5 śrub, minimalnie przesuwa zawór. Powiesz że przesunie raz i będzie ok, może i tak, ale właśnie to może powodować niestabilne strzały, a tego chciałbym uniknąć. Zresztą zmierzam do jak najprostszej konstrukcji, a otwory w kartuszu nie ułatwiają przeciskania oringów, trzeba te otwory ładnie wypolerować od środka, co też nie jest takie proste. To musi być konstrukcja doskonała, lepsza od Daystate, ponieważ nie jesteśmy znani na rynku i nie możemy sobie pozwolić na fuszerkę.
Dziś warsztat opuścił ostatni Diablik1, nie był to już ten sam Diablik którego zrobiliśmy dwa lata temu. Po tych dwóch latach nabrałem trochę doświadczenia, pozyskałem wiele cennych uwag od jego użytkowników. Wiele już poprawiłem i w sumie mógłbym go w tej wersji dalej robić. Jednak blok mi się nie podobał był w moich warunkach trudny do wykonania, a mała odchyłka w wywierceniu jednego otworu eliminowała całość i blok w zasadzie był już do wyrzucenia.
W sumie to muszę podziękować wszystkim użytkownikom Diablika, za to że w pierwszej fazie byli bardzo wyrozumiali, no a potem dostarczali mi cennych uwag.
deerhunter
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter

Prawdę mówiąc mądrzy użytkownicy, bardzo dużo pomogą konstruktorowi, ale znajdzie z dziesięć procent których ciężko zaspokoić. Faktycznie zamontowanie zaworu w takim systemie musi być wykonane bardzo precyzyjnie, ale naprawdę spełnia swoją funkcję. Bardzo podoba mi się że nie widać granicy między systemem a kartuszem, jedna długa rura.
Awatar użytkownika
daras
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Też mi się to podobało dlatego pierwsza wersja powstała właśnie w rurze. Jednak już druga wersja prototypu jest już tak robiona ja mójpierwszy Bull Skorpion. Czyli blok 2 częściowy. Do wszystkiego mam dojście, beż żadnych problemów demontuję i montuję całość w kilka minut.
deerhunter
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter

Blok dwuczęściowy jest lepszy do wszelkiego serwisowania, ale jak konstrukcja jest w jednej rurze, to i tak składasz go na tysiące strzałów.
Awatar użytkownika
daras
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

ale jak konstrukcja jest w jednej rurze, to i tak składasz go na tysiące strzałów.
Tak masz rację jeśli nie jest to prototyp i każdych stu strzałach rozkręcasz i poprawiasz.
deerhunter
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter

Wszystko dopracuj i wsadź w jedną rurę to laik będzie się bał go naprawiać a przede wszystkim coś w nim modyfikować. A serwis pogwarancyjny tylko u konstruktora. Końcowa decyzja oczywiście należy do Ciebie.
Awatar użytkownika
daras
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Panowie co byście powiedzieli na takie rozwiązanie
Jak widać jest to czujnik ciśnienia, który może służyć jako manometr a wynik ciśnienia będzie widoczny na wyświetlaczu, jak również jako regulator. Wtedy procesor sprawdza ciśnienie w kartusz i daje odpowiednią dawkę prądu na zbijak.
Takie rozwiązanie to chyba ma Daystate MCT. Tylko że Radek kiedyś mówił że przy wysokim ciśnieniu powietrza w kartusz karabinek był niestabilny. Jednak jak by zastosować ten czujnik jako manometr to pomysł chyba byłby niezły. Co o tym myślicie?
ODPOWIEDZ