Polujący z łukiem wita polujących z pneumatykami
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
Regulamin forum
Mamy najbardziej liberalne forum wiatrówkowe w Polsce. Skupiamy wiatrówkowiczów z całego świata. Część forumowiczów mieszka poza granicami naszego kraju.
Serwery forum znajdują się w USA, zapewniając użytkownikom anonimowość i ochronę danych zgodnie z prawem stanu Texas.
W wielu krajach gdzie przebywają użytkownicy forum odstrzał szkodników z wiatrówki jest legalny. Możesz wymieniać się informacjami z takich polowań pod warunkiem że zaznaczysz iż ma to miejsce za granicą. Pamiętaj że w Polsce odstrzał myszy i szczurów jest dozwolony. Legalne jest zabijanie niektórych szkodników łasicowatych na własnej posesji (np. tchórz). Polowanie na zwierzęta łowne bez zezwolenia to kłusownictwo a wiele pozostałych znajduje się pod ochroną. Materiały o polowaniu na gatunki chronione na terytorium Polski będą usuwane.
Mamy najbardziej liberalne forum wiatrówkowe w Polsce. Skupiamy wiatrówkowiczów z całego świata. Część forumowiczów mieszka poza granicami naszego kraju.
Serwery forum znajdują się w USA, zapewniając użytkownikom anonimowość i ochronę danych zgodnie z prawem stanu Texas.
W wielu krajach gdzie przebywają użytkownicy forum odstrzał szkodników z wiatrówki jest legalny. Możesz wymieniać się informacjami z takich polowań pod warunkiem że zaznaczysz iż ma to miejsce za granicą. Pamiętaj że w Polsce odstrzał myszy i szczurów jest dozwolony. Legalne jest zabijanie niektórych szkodników łasicowatych na własnej posesji (np. tchórz). Polowanie na zwierzęta łowne bez zezwolenia to kłusownictwo a wiele pozostałych znajduje się pod ochroną. Materiały o polowaniu na gatunki chronione na terytorium Polski będą usuwane.
- Rezystor
- Sponsor forum

- Arsenał: Benjamin 392 / Sharp by SpecBest / Liszaj / Quackenbush .308 / Quackenbush .50
Re: Polujący z łukiem wita polujących z pneumatykami
Witamy i darz bor - oczywiscie za granica 
- Monster
- Zainteresowany

- Arsenał: Kalibrgun Cricket Compact 5,5mm oraz do zabawy 30-letni Bajkał 4,5mm, 4J, na sprężynkę.
A tu... tadan... niespodzianka... Razem z Kolegami z forum www.bowhunting.pl pogrzebaliśmy w przepisach i odkryliśmy, że choć polowanie z łukiem jest w Polsce niby zabronione - można po spełnieniu pewnych... hmmm... "wykrętów" w pełni legalnie zapolować w Polsce z łukiem na daniele na prywatnych farmach. Nawet myśliwi z PZŁ na forum myśliwskim przyznali nam rację, po dokładnym przeanalizowaniu ustaw i rozporządzeń.sebziel pisze:darz bor - oczywiscie za granica
W temacie airgunhunting jestem na razie zieloniutki gringo, ale jak poszperam, to może i tu coś znajdę?
Przy czym uznaję zasadę - wszystkie chwyty dozwolone, by przechytrzyć tych pierdzistołków parlamentarnych, tych sprzedajnych synów niewiast powłócznych, którzy porządnym i uczciwym ludziom przeszkadzają w realizacji ich pasji. Co innego, gdyby ktoś naruszał prawa i wolności innych ludzi - gdyby ktoś np. strzelał do dzieci to bym go osobiście powiesił, gdyby strzelał do zwierzęcia będącego cudzą własnością - natychmiast dzwonię na Policję.
Lecz przeszkadzanie w tępieniu szkodników? A nawet penalizacja tego czynu chwalebnego, błogosławionego i społecznie korzystnego? Toż to zdziwkisyństwo najczystszej próby! To nie "prawo", to parszywe "lewo"!
Wykonuję taki zawód, że muszę obecnie po kilkanaście razy dziennie obchodzić "lewo" by nie dochodziło do ludzkich nieszczęść, a że mam już paaaarę latek doświadczenia - nieskromnie przyznam, że jestem w tym dobry, lepszy od wielu prawników. Wszystkie kontrole przechodziłem pomyślnie, papiery były zawsze nie do doczepienia się.
Choć bym wolał żyć w państwie, gdzie nie trzeba lawirować, by normalnie zyć. Lecz cóż, musiał bym się drugi raz urodzić w Nowej Zelandii...
- syntezator
- Stary Hunter

- Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm
Zwierzęta żyjące w lesie (ściślej zwierzyna łowna) np. lis są własnością Państwa Polskiego (ściślej Polskiego Związku Łowieckiego) i nie wolno Ci ich zabijać (jeżeli nie posiadasz do tego odpowiednich papierów między innymi nie jesteś myśliwym). Jak to zrobisz - zbijesz to robisz to nielegalnie.Monster pisze:gdyby strzelał do zwierzęcia będącego cudzą własnością - natychmiast dzwonię na Policję.
PS Ale z łukiem lub z wiatrówką (jeżeli jest w limicie 17J) wolno Ci iść do lasu na grzyby lub na spacer...
- Monster
- Zainteresowany

- Arsenał: Kalibrgun Cricket Compact 5,5mm oraz do zabawy 30-letni Bajkał 4,5mm, 4J, na sprężynkę.
Zwierzyna łowna jest prawnie własnością Skarbu Państwa. A kto to jest ten "Skarb Państwa"? Ile ma lat, wzrostu, gdzie mieszka, jaki ma kolor oczu?syntezator pisze: Zwierzęta żyjące w lesie (ściślej zwierzyna łowna) np. lis są własnością Państwa Polskiego (ściślej Polskiego Związku Łowieckiego)
Mienie państwowe jest mieniem NICZYIM, które obsiadają rozmaite grupy interesów i doją, za przyzwoleniem zinstytucjonalizowanego aparatu represji zwanego państwem, a te grupy interesów jednocześnie pilnują, by nie miały do mienia niczyjego dostępu inni ludzie, nie zaakceptowani przez opresyjny system.
Pozyskanie zwierzyny niczyjej nie jest czynem moralnie złym. Jest czynem za które grozi kara - a to nie jest jedno i to samo.
W roku 1944 zamordowanie Polaka wyznania mojżeszowego było nie tylko legalne, lecz wręcz pochwalane przez ówczesny państwowy aparat represji - co nie zmienia faktu, że było zbrodnią. Zastrzelenie z wiatrówki inwazyjnej norki amerykańskiej nie jest dziś legalne - lecz jest czynem dobrym.
Rozróżniajmy nielegalność od niegodziwości
- syntezator
- Stary Hunter

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, pamiętaj o tym (tym bardziej we "współczesnym świecie").Monster pisze:Rozróżniajmy nielegalność od niegodziwości
Zgodnie z prawem możesz oglądać sobie tą norkę przez krzyż celowniczy w lunecie. Dopiero z chwilą pociągnięcia za spust łamiesz Polskie Prawo (jeżeli jesteś na terytorium Polski).Monster pisze:Zastrzelenie z wiatrówki inwazyjnej norki amerykańskiej nie jest dziś legalne - lecz jest czynem dobrym
Nie chciałem Cię ani za to ganić, ani zachęcać do łamania prawa (czy i w jakich wypadkach jest łamanie prawa "dobre" a w jakich "złe" to inna sprawa, której nie poruszam - nie chcę robić kolejnej zadymy bo to git forum, a temat dla niektórych mocno drażliwy). Dałem tylko konkretną, obiektywną (tak mi się subiektywnie wydaje) odpowiedź.
Chyba tyle z mojej strony w tym temacie (temacie prawa dotyczącego polowania w Polsce). Jak będziesz miał konkretne (nie prawne) pytania to (za)dawaj śmiało w konkretnym dziale...
- Monster
- Zainteresowany

Ja też nie namawiam do łamania ani Prawa. ani Lewa.
Nie namawiam do łamania Prawa - bo łamiący Prawo jest niegodziwcem.
Nie namawiam do łamania Lewa - bo nieszczęśnika przyłapanego na łamaniu Lewa mogą spotkać bardzo dotkliwe i przykre konsekwencje.
Nie namawiam do łamania Prawa - bo łamiący Prawo jest niegodziwcem.
Nie namawiam do łamania Lewa - bo nieszczęśnika przyłapanego na łamaniu Lewa mogą spotkać bardzo dotkliwe i przykre konsekwencje.
- Czarnowidz
- Stary Hunter

- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5 - Lokalizacja: Utrudniona
A jak jest z bronią CP? Można z nią polować w prywatnych hodowlach na np. daniele?
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 
- syntezator
- Stary Hunter

Zacznijmy od tego czy można (zgodnie z prawem) ją tam mieć naładowaną...Czarnowidz pisze: Można z nią polować
Później będziemy się martwić czy można (zgodnie z prawem) tam z niej strzelać...
A o zabijaniu zwierząt będziemy mogli myśleć jak spełnimy powyższe warunki... (zgodnie z prawem)
- Czarnowidz
- Stary Hunter

- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5 - Lokalizacja: Utrudniona
No tak, z CP to bardziej skomplikowane... 
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 
- Monster
- Zainteresowany

W Polsce absolutnie, zdecydowanie nie można.Czarnowidz pisze:A jak jest z bronią CP? Można z nią polować w prywatnych hodowlach na np. daniele?
- MajorGatek
- Hunter

- Arsenał: chwilowo rozbrojony
strzała 
My tu w Ghanie litości nie znamy....
QB 78 PCP 5.5
QB 78 PCP 5.5
- Monster
- Zainteresowany

Już nie tylko strzała, ale i śrutMajorGatek pisze:strzała
A wracając do wątku pozyskiwania zwierzyny niczyjej, zwanego "kłusownictwem".
To nie jest kradzież, to tylko jest działanie na które nie wyraziło zgody państwo.
Kto nie wierzy, niech przeprowadzi następujący eksperyment: nie będąc myśliwym niech z legalnej broni zastrzeli dzika lub jelenia, którego państwo przeznaczyło do odstrzału. Tuż przed strzałem niech poinformuje telefonicznie policję przedstawiając się pełnymi personaliami, że nie zamierza tej zwierzyny ukraść, lecz zawieźć do tego punktu skupu, gdzie oddają myśliwi, a pieniądze za tuszę w całości oda kołu myśliwskiemu. A następnie niech to zrobi.
Ukradł?
Nie.
Będzie miał proces i wyrok za kłusownictwo?
Tak.
- borsuk
- Hunter

- Arsenał: JĄDROWY
- Spirit
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Ja tam do dzikiego cholerstwa strzelać nie zamierzam, wszystko ma włośnicę lub wściekliznę. Niech sobie zdechnie samo, bez mojego udziału.
-
seba6772
- Cichy

- Arsenał: