Nowy projekt

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Awatar użytkownika
perszing1800
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Re: Nowy projekt

Post autor: perszing1800 »

niestety entuzjastów aku kwasowych jakiegokolwiek typu musze zmartwić. Po pierwsze traci się na sprawności z racji tego jakie mają sprawnośc ładowania-rozładowania. Po drugie takie aku niestety długo nie żyją,lubią być cały czas naładowane, nawet te do pracy cyklicznej. Nawet najbardziej zagorzały zwolennik kwasowych po max 2-3 latach wymienia je na lit, niestety taka prawda. Wiadomo o co chodzi przy budowie takiej instalacji-koszty.
Co do zagospodarowania nadmiaru energi jak aku pełne-wystarczy grzać wodę i wszystko co ponad pojemność magazynu leci na grzałkę,100% wykorzystania energii.
Ja akurat mam zrobiony sterownik na arduino który mierzy napięcie aku i jak zbliża się do full(u mnie 57.1V) to płynnie przekazuje moc na grzałkę poprzez regulator fazowy z wejściem sterującym 0-10V.
Awatar użytkownika
arkadyjczyk
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Audi B5 '95 :-P

Post autor: arkadyjczyk »

Neo pisze:Nie zgodę się,jest 0,72kAh,a 17,28kW ,nie 17,28kWh
Jak napiszesz coś grubą czcionką to nie znaczy z automatu że masz rację :mrgreen:
Pojemność całej baterii to 0,72kAh to prawda, co przy napięciu 24V daje nam magazyn energii o pojemności ~17kWh
Gdyby akumulatory połączyć równolegle wtedy bateria miała by 1,44 kAh co przy napięciu 12V daje nam magazyn energii o pojemności ~17kWh
Gdyby akumulatory połączyć w szereg wtedy bateria miała by 0,18 kAh ale 96V co ostatecznie daje nam magazyn energii o pojemności ~17kWh ;-)

A co do samego projektu to żałuję że nie mam gdzie zamontować wiatraka lub solarów żeby choć częściowo odłączyć się od złodziejskich monopolistów.
Obrazek
Awatar użytkownika
jakiii
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: jakiii »

loopess pisze:a użyteczne jest z 8kWh
x 0,80 zł = 6,40 zł. Wartość zmagazynowanego prądu, szału niema, po ile fajki są?
Alek
Hunter
Hunter
Arsenał:

Post autor: Alek »

Myślę o tym ale wtedy gdy będę potrzebował czyli zimą to muszę kupić i dupa z tego.
Awatar użytkownika
perszing1800
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Niestety wadą systemów off-grid jest prawie zerowa przydatność w miesiącach grudzień-styczeń bo słońca nie ma praktycznie.W sprzyjających lokalizacjach można pokusić się o energie wiatru dodatkowo.
@jakiii faktycznie ilość zmagazynowanego prądu nie powala ale korzystając z niego w dzień można kilkakrotność tej ilości zużyć i aku na noc zostawić naładowane,kwestia przestawienia się i urządzeń prodożernych w tryb dzienny.
Na zimę co poniektórzy robią sobie koogeneratory(ciepło+prąd),nie liczyłem powiem szczerze jak by to miało wyglądać finansowo ale kto by miał dostęp do biogazu mogło by się to spiąć.
Alek
Hunter
Hunter
Arsenał:

Post autor: Alek »

Pompa ciepła zjadła za sezon prawie 3500 kWh.
Awatar użytkownika
perszing1800
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

No niestety grzanie jest potrzebne w miesiącach zimowych najbardziej a wtedy słońca mało.Ja mam PC dla okresów przejściowych do +5 stopni na zewnątrz,sezon zamknął się w 1400kwh z sieci i 400 z off-grida.Do tego oczywiście węgiel w mrozy :mrgreen:
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Post autor: Neo »

loopess pisze: i mam czetery takie pakiety czyli w sumie 8 sztuk aku po 180Ah każdy co daje teoretycznie 17kWh pojemności,a użyteczne jest z 8kWh.

Te ,,17kWh jest ilością zmagazynowanej energii, a 0,72kAh jest pojemnością zestawu akusów.
To że przeliczenie na różne połączenia szereg,równoległe czy mieszane nam nie zmienia ilości zmagazynowanej energii to wiadome,zmienia nam się w zależności od sposobu połączenia pojemność zestawu.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
Awatar użytkownika
loopess
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Trzecia noga
Kontakt:

Post autor: loopess »

Neo pisze:Nie zgodę się,jest 0,72kAh,a 17,28kW ,nie 17,28kWh
Masz prawo się nie zgadzać,ale pojemność magazynów energi czy też innych akumulatorów podawaną w Wh ( wato godzinach ) liczy się mnożąc pojemność w Ah ( amperogodzinach) przez napięcie.
jakiii pisze:
loopess pisze:a użyteczne jest z 8kWh
x 0,80 zł = 6,40 zł. Wartość zmagazynowanego prądu, szału niema, po ile fajki są?
Nie wiem po ile są fajki,ale jak zgaśnie światło petem sobie nie przyświecisz...mnie to starcza na 24 h oświetlenia,zasilania pieca i wszystkich drobnych odbiorników w domu ( poza zmywarką,pralką i płytą indukcyjną)

Generalnie zawsze się trafi jakiś maklontent któremu coś nie pasuje i fajki,flaszki albo inne bzdety przeliczają,bo on by inaczej,taniej,lepiej...mam sporo z takimi do czynienia,co mają kasy w uj,ale jak przychodzi do płacenia to się o złotówkę targują i wydziwiają...a mnie to wali bo mam swój plan,swoje "zabawki"
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Post autor: Neo »

@loopess,to przeczytaj post nad Twoim, pomyliłeś pojemność z ilością.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
Awatar użytkownika
arkadyjczyk
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Audi B5 '95 :-P

Post autor: arkadyjczyk »

@Neo, Zapomniałeś pogrubić :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
loopess
Sponsor forum
Sponsor forum
Kontakt:

perszing1800 pisze:niestety entuzjastów aku kwasowych jakiegokolwiek typu musze zmartwić. Po pierwsze traci się na sprawności z racji tego jakie mają sprawnośc ładowania-rozładowania. Po drugie takie aku niestety długo nie żyją,lubią być cały czas naładowane, nawet te do pracy cyklicznej. Nawet najbardziej zagorzały zwolennik kwasowych po max 2-3 latach wymienia je na lit, niestety taka prawda. Wiadomo o co chodzi przy budowie takiej instalacji-koszty.
Co do zagospodarowania nadmiaru energi jak aku pełne-wystarczy grzać wodę i wszystko co ponad pojemność magazynu leci na grzałkę,100% wykorzystania energii.
Ja akurat mam zrobiony sterownik na arduino który mierzy napięcie aku i jak zbliża się do full(u mnie 57.1V) to płynnie przekazuje moc na grzałkę poprzez regulator fazowy z wejściem sterującym 0-10V.
Tu akurat się nie zgodzę bo żywotność aku kwasowych przy prawidłowym użytkowaniu jest dużo wyższa niż piszesz,jak się stosuje odpowieni układ ładujący zapewniający mieszanie elektrolitu i zabezpieczy się akumulatory przed nadmiernym rozładowaniem to taki akumulator jest niemal niezniszczalny. Przyznam że nie znam nikogo kto przesiadał się z kwasówek na lipo albo inne liion,chyba że były to agmy,których żywotnoś to max 3 lata.Moja instalacja miała w założeniu być prosta,bez zbędnych udziwnień typu dodatkowe sterowniki,balansery i jakieś inne tego typu zabawki.U mnie wszystkie funkcje ogarnia jeden falownik hybrydowy,mam do noego podpięte panele,magazyn energii i wejście sieciowe z przełącznikiem sieć/agregat w przypadku gdyby nie było słońca i zasilania z sieci mogę pojechać na agregacie.
Koszt wiadomo odgrywa dużą rolę,z mojego doświadczenia z wieloma kumulatorami padło na klasyczne kwasówki bo oferowały najlepszy stosunek pojemności i żywotności do ceny zwłaszcza że za najtańszy zestaw lipo o tej samej pojemności musiałbym zapłacić jakieś 6 może 5 razy więcej...
Co do przepadku nadmiaru energi wszystko jest wliczone w "ryzyko" ,bezsensem jest akurat dla mnie grzenie wody jakąś śmieszną grzałeczką,do grzania wody mam układ z kolektorami słonecznymi o mocy ok 6kW który w średnio słoneczny dzień potrafiłby mi zagotować, gdyby nie ograniczenie temperatury do 82stopni bufor 300 litrów,a wystarczy że dostarczę tam ok 100W mocy do zasilania pompki.
Awatar użytkownika
jakiii
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: jakiii »

loopess pisze:Generalnie zawsze się trafi jakiś maklontent któremu coś nie pasuje i fajki,flaszki albo inne bzdety przeliczają,bo on by inaczej,taniej,lepiej...mam sporo z takimi do czynienia,co mają kasy w uj,ale jak przychodzi do płacenia to się o złotówkę targują i wydziwiają...a mnie to wali bo mam swój plan,swoje "zabawki"
Jak widać buce też się trafiają. :-P
Awatar użytkownika
loopess
Sponsor forum
Sponsor forum
Kontakt:

Wracając jeszcze do tematu nadmiaru energii który u mnie idzie "w powietrze" to mój szwagier poszedł inną drogą aby cała energia była zużyta,energię elektryczną z czterech paneli jak u mnie "przerabia" na ciepło w dużym buforze z którego potem podgrzewa cwu i może na przykład częściowo zasilić ogrzewanie. I jak sam policzył o kant d...y taki układ bo uzysk energetyczny jest trzy krotnie mniejszy niż u mnie gdzie enegia elektryczna jest użytkowana bezpośrednio. Pewnie teraz będzie skakał po dachu i zmieniał połączenie paneli na równoległe z szeregowego i stosował falownik jak ja zamiast dziwacznej przetwornicy którą ma teraz.
W kwestii akumulatorów to osobiście widziałem magazyn energii w dużym zakładzie przemysłowym który miał podtrzymać zasilanie kluczowych instalacji przez kilkadziesią minut,jak dobrze pamiętam ilość zgromadzonej w nim energii była coś koło 300kWh i był to magazyn na akumulatorach kwasowych! Nie na litowo jonowych czy żelazowych.
Te prawdopodobne "ucieczki" z aku kwasowych na litowe czynili ludzie którym pewnie ktoś pierdół nagadał o bezobsługowych akumulatorach agm które średnio się do czegokolwiek nadają,jedyna ich zaleta ro możliwość pracy w każdej pozycji. Z mojego doświadczenia z pracy w przemyśle gdzie są użytkowane spore ilości akumulatorów agm we wszelakich drobnych układach podtrzymania mogę powiedzieć że tam procedury przwidywały z klucza wymianę wszystkich aku po 24 miesiącach pracy...W firmie gdzie obecnie zajmuję się obsługą sprzętu komputerowego najczęstrzą awarią są padnięte zasilacze ups,prze ostatnie chyba z 8 lat ani jeden ups nie przeżył do końca gwarancji,we wszystki padają aku tak średnio po 12-18 miesiącach.
Prawdopodobnie najlepszą opcją do magazynu energi są akumulatory kwasowe,tylko trakcyjne bo są praktycznie niemożliwe do ubicia i mają dużo lepszą charakterystykę rozładowania niż rozruchowe,a dalej są kilkukrotnie tańsze od litowych. Teraz jak ofgridy stały się popularniejsze to ciężko w rozsądnej cenie dorwać takie aku z widlaków...
Awatar użytkownika
perszing1800
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Fakt jest że ze wszystkimi aku kwasowymi nie miałem do czynienia,żel czy agm kicha po 2 latach-sprawdzone.
Aku z wózka widłowego który jest przystosowany bezpośrednio do pracy cyklicznej co pół roku któraś cela siadała,co prawda nie był u mnie tylko u gościa 10km ode mnie,chwalił sobie bo miał za free te aku ale w końcu przeszedł na lit.
Z tego co widziałem(a wszystkiego nie widziałem) to wszyscy prędzej czy później poszli w lit.
Sama rezystancja wew aku kwasowych jest sporo większa co daje większy spadek napięcia pod obciążeniem.
@loopess ja Ci kibicuje i mam nadzieje że w tym przypadku nie mam racji i Twoje akusy będą Ci dobrze i długo służyć.
ODPOWIEDZ