ZLOT NOŻOWNIKÓW ;)

Dział poświęcony wszystkim rodzajom noży: myśliwskim, taktycznym, survivalowym i kolekcjonerskim. Znajdziesz tu praktyczne porady dotyczące wyboru, ostrzenia, pielęgnacji oraz bezpieczeństwa użytkowania. Idealny zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych pasjonatów.

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

BiMa

Re: ZLOT NOŻOWNIKÓW ;)

Post autor: BiMa »

wyprawy, pewność ze nie zawiedzie, że nie pęknie, w razie wojny :-D, no i piękny mebel :-) pyzatym ja jestem pierdolcem militari i dla samego szczęścia z posiadania :-D ... , zawsze mowie mojej kobiecie że jak bym był obrzydliwie bogaty to w domu miał bym muzeum :-)...
Awatar użytkownika
.22
Stary Hunter
Stary Hunter
Arsenał: B3, Hatsan 20

Post autor: .22 »

Dla mnie nóż musi być ostry, jak jest ze stali nierdzewnej to jeszcze lepiej, no ale ja nie jestem maniakiem noży, choć rozumiem że ktoś może mieć zajawkę w tym kierunku. :-)
EKG - Elitarny Klub Geriatryczny. :-P
Awatar użytkownika
schadow
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: schadow »

BiMa pisze: ja jestem pierdolcem militari i dla samego szczęścia z posiadania
Podpisuję się pod słowami Kolegi,ale do tego dodam że jestem fascynatem ręcznej pracy,twórczości zwykłych ludzi,takich jak my !!! więc we wszelakiej dziedzinie,czy to nożoróbstwo,elementy wiatrówek,czy same wiatrówki wychodzące spod ręki któregoś z naszych Kolegów zawsze zasługuje na uznanie i szacunek,bynajmniej z mojej strony.
Awatar użytkownika
lukvip
Hunter
Hunter
Arsenał: crosman 1377

Post autor: lukvip »

BiMa

sporo amatorszczyzny ale też i fajne sprzęty :-) do grupy dołączyłem, może się co przytrafi ciekawego ! :-)
BiMa

pytanie, jak ostzycie noże ?? ja myślałem o zakupie tej ostrzałki, widziałem ją w Londynie w D&M
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZlI5PaXsfOk[/youtube]
wielu ludzi ją chwali... co myślicie ?

są jeszcze takie wynalazki ale szczerze mówiąc ja bym w to drogiego noża nie wsadził... chwila nieuwagi i dziękuje... albo przypalony i rozhartowany albo przejechany po całości...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=h8Yl_Z-oRkU[/youtube]
Awatar użytkownika
borsuk
Hunter
Hunter
Arsenał: JĄDROWY

Post autor: borsuk »

Ja używam Lansky turn box. Na prętach ceramicznych ostrzy się szybko i wygodnie.
BiMa

tylko w takich ostrzałkach moim zdaniem nigdy nie uzyskasz idealnego kąta. a niektóre noże czy scyzoryki mają w "instrukcji" napisane pod jakim kątem powinny być ostrzone by utrzymać ostrość jak najdłużej na przykład victorinox 15 stopni :-) moim zdaniem takie ze stałym kątem albo jak w przypadku tej z pierwszego filmu są lepsze szczególnie jak nie masz wprawy w ostrzeniu z ręki :-) ... ja na przykład parę dni temu ostrzyłem o brzeg hartowanej szyby i wyostrzyło z..cie ;-) tnie papier,goli włosy :-D
Awatar użytkownika
lukvip
Hunter
Hunter

ja ostrze na kamieniu wodnym taidea
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7hond5-o6vY[/youtube]
Rafał
Hunter
Hunter
Arsenał: Hatsan bt65, zoraki hp-01, uberti cattleman thunderer 3.5"

Post autor: Rafał »

Ja również używam kamieni wodnych, nie wiem jakich, dostałem w prezencie.
Ostatnio testuję również magnesy ferrytowe bardzo dobre efekty, jak ktoś się boi zrobić magnes z noża można "ostrzałkę" wrzucić na palnik. Jak będzie czerwona bardzo powoli schładzać(wolniej niż na powietrzu).
Awatar użytkownika
lukvip
Hunter
Hunter

BiMa

Oooo dzięki lukvip , szukałem kiedyś takiego czegoś i nie mogłem sie doszukać !! :-) czyli s290 :-)
Awatar użytkownika
lukvip
Hunter
Hunter

Na to wychodzi :)
BiMa

fanie wiedzieć tak szczerze mówiąc , jak będę chciał zamówić nóż to przynajmniej wiem jaką stal wybrać , tak z czystym sumieniem :-), ciekawe jak z jej twardością i jak z jej ostrzeniem , czy trzeba się bardzo namęczyć :-).
Awatar użytkownika
borsuk
Hunter
Hunter
Arsenał: JĄDROWY

Post autor: borsuk »

Wszystko zależy czym ostrzysz- nóż naostrzyć możesz nawet kubkiem. Przy zastosowaniu ostrzałki typu V ostrzy się szybko i łatwo. Na materiale wyżej ostrzą na ostrzałce V z diamentem.
ODPOWIEDZ