Troszkę oksydy na zimno, efekt bardziej trwały niż oliwka itp.Saper pisze:To ja trochę z innej beczki: czy po wykonaniu korony zabezpieczyć ją w jakiś sposób od rdzy?![]()
To samo tyczy się portu ładowania.
Korona lufy
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- Huzi
- Sponsor forum

- Arsenał: Sata jet 5000
Czajna szmelc
Re: Korona lufy
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
- Saper
- Hunter

- Arsenał: Adekwatny do potrzeb
Dziś rozkręciłem mojego pączka prawie na części pierwsze 
Puncher to karabinek zdecydowanie dla tych co lubią dłubać tu i tam
Wiedziałem i liczyłem się z tym.
To co na razie przy nim zrobiłem i kilka moich spostrzeżeń opisze w innym dziale. Tu zapytam o lufę.
Na początek poprawiłem ładowania: kulka większa, papier 500 --> 800 --> 1500, potem kulka mniejsza i papiery tak samo.
Efekt bardziej niż zadowalający. Lusterko. I port zrobił się teraz tak ładnie zaokrąglony po kulkach różnej średnicy.
Korona lufy fabrycznie jest taka:

"Test" na wacik wyszedł OK, włoski nie zostają. Tragedii nie ma, ale chyba do poprawy? Tak samo na lustro jak port ładowania i tylko jedną kulką?
Puncher to karabinek zdecydowanie dla tych co lubią dłubać tu i tam
To co na razie przy nim zrobiłem i kilka moich spostrzeżeń opisze w innym dziale. Tu zapytam o lufę.
Na początek poprawiłem ładowania: kulka większa, papier 500 --> 800 --> 1500, potem kulka mniejsza i papiery tak samo.
Efekt bardziej niż zadowalający. Lusterko. I port zrobił się teraz tak ładnie zaokrąglony po kulkach różnej średnicy.
Korona lufy fabrycznie jest taka:

"Test" na wacik wyszedł OK, włoski nie zostają. Tragedii nie ma, ale chyba do poprawy? Tak samo na lustro jak port ładowania i tylko jedną kulką?
Ostatnio zmieniony 27 listopada 2017, 10:45 przez Saper, łącznie zmieniany 2 razy.
- sandacz
- Sponsor forum

- Arsenał:
Pchasz wyciorem lub czymś /raczej nie prętem metalowym/ zgniecioną watę podpartą śrutem. Wszytko ma przechodzić z równa siłą choć niekoniecznie lekko. Wata ma wypaść swobodnie nie zaczepiając o żadną ostrą krawędź a w lufie a na paletce nie powinny zostać z niej żadne włoski. Na śrucie gwint powinien być regularny. Gdy tak jest to dobrze i "grzebiąc" nic nie poprawisz. Jak wata haczy na końcu lufy to kulka i papier ścierny załatwi temat.
- Saper
- Hunter

- Arsenał: Adekwatny do potrzeb
Zrobione. Dziś próby 
- JaGelerth
- Cichy

- Arsenał: Crosman 2289G - 5,5mm - KANDAR 6-24X50 AOE Mil Dot
Hatsan Striker Edge Vortex - 5,5mm - Delta Optical Entry 3-9x40 Mil Dot
Sig Sauer P226 - 4,5mm
Czy koronę lufy Crosman MTR77, z głęboko (1cm poniżej krawędzi) osadzoną w plastiku lufą (jak na zdjęciu) da się poprawić podanymi domowymi sposobami?
Nie widzę możliwości zdjęcia tego plastiku...
Sieje na 20m po całej tarczy i chciałem wykluczyć ten problem zanim zacznę grzebać głębiej a ta korona wygląda nieciekawie... chyba...
Nie widzę możliwości zdjęcia tego plastiku...
Sieje na 20m po całej tarczy i chciałem wykluczyć ten problem zanim zacznę grzebać głębiej a ta korona wygląda nieciekawie... chyba...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Ojciec
- Stary Hunter

- Arsenał: Hoyt Ignite
Trzeba zdjąć.
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
- sandacz
- Sponsor forum

- Arsenał:
Korona ma zabezpieczyć wylot lufy przed uszkodzeniem i sprawić by śrut opuszczał lufę całym swoim obwodem w tym samym momencie.
To czy wygląda ładnie to sprawa drugorzędna. Nim zaczniesz przy niej gmerać przepchnij śrut przez lufę i zobacz jak po tym zabiegu wygląda sukienka i główka.
Jak upierasz się by zająć się koroną to zrób jak napisał no_taki a na pewno zdejmiesz plastikową końcówkę. Nie bój się mocno podgrzewać.
To czy wygląda ładnie to sprawa drugorzędna. Nim zaczniesz przy niej gmerać przepchnij śrut przez lufę i zobacz jak po tym zabiegu wygląda sukienka i główka.
Jak upierasz się by zająć się koroną to zrób jak napisał no_taki a na pewno zdejmiesz plastikową końcówkę. Nie bój się mocno podgrzewać.
- Loaded
- Hunter

- Arsenał: BT 65 RBW 6.35
Ja w harnasiu plastik na końcu lufy rozbiłem młotkiem .
-
stach
- Hunter

- Arsenał:
Rzeczywiście dobrze nie wygląda korona,JaGelerth pisze:Sieje na 20m po całej tarczy i chciałem wykluczyć ten problem zanim zacznę grzebać głębiej a ta korona wygląda nieciekawie... chyba...
Jakim śrutem strzelasz?
Może spróbuj innym śrutem.
- arkadyjczyk
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Audi B5 '95 :-P
Najpierw wyeliminuj inne rzeczy jak np śrut czy błąd strzelca. Korona może i nie jest gładka ale czy ma zadziory? Kaleczy śrut przy opuszczaniu lufy?JaGelerth pisze:Sieje na 20m po całej tarczy i chciałem wykluczyć ten problem zanim zacznę grzebać głębiej a ta korona wygląda nieciekawie...

- Ojciec
- Stary Hunter

W 125 mocno siedział, podgrzewałem w garnku wypełnionym olejem z frytkownicy i jakoś się dało zdjąćLoaded pisze:Ja w harnasiu plastik na końcu lufy rozbiłem młotkiem .
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
Powinieneś podgrzewać samą nasadkę,w oleju grzejesz również lufę ,i metal się rozszerza szybciej.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
- Loaded
- Hunter

- Arsenał: BT 65 RBW 6.35
Nie chciało mi się bawić z moją 125ką
Młotek wystarczył 
- Ojciec
- Stary Hunter

I został goły wieloklin a ja muszkę z powrotem założyłem, tylko że do celowania to niezbyt się nadawała