w kuchni do warzywek jak najbardziej albo jako tzw gentleman knife ale w nozu chocby takim pod namiot zapomnij. Nie dosc ze kruche wiec cala masa tzw normalnych prac odpada bo peknie to w przypadku stepienia nie naostrzysz na byle kamieniu.BiMa pisze:Oooo dzięki lukvip , szukałem kiedyś takiego czegoś i nie mogłem sie doszukać !!czyli s290
ZLOT NOŻOWNIKÓW ;)
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- rufles
- Początkujący Hunter

- Arsenał: kandar cp1
- Kontakt:
Re: ZLOT NOŻOWNIKÓW ;)
- lukvip
- Hunter

- Arsenał: crosman 1377
Nie wiem co ty robisz pod tym namiotem czy delikatny survival coś uciąć pokroić czy pół lasu karczujesz i kamienie kruszyszphotomatic pisze:w kuchni do warzywek jak najbardziej albo jako tzw gentleman knife ale w nozu chocby takim pod namiot zapomnij. Nie dosc ze kruche wiec cala masa tzw normalnych prac odpada bo peknie to w przypadku stepienia nie naostrzysz na byle kamieniu.BiMa pisze:Oooo dzięki lukvip , szukałem kiedyś takiego czegoś i nie mogłem sie doszukać !!czyli s290
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LcPPXWwdGc4[/youtube]
Ostatnio zmieniony 11 stycznia 2016, 22:05 przez lukvip, łącznie zmieniany 3 razy.
-
BiMa
właśnie planuje sobie kupić morkę na dniach
bo tutaj to groszowa sprawa że tak powiem 
- JBJumper
- Hunter

- Arsenał: Hatsan 90-Vögler Optik 6-24x56 SF IR
Beretta Elite II CO2
Striker Edge Vortex
QB 78 Deluxe - Lokalizacja: Alabama
-
BiMa
włąsnie nie wiem jaką kupić , jest tutaj taki sklep http://www.clasohlson.com/uk/view/conte ... wTabs=true nie wiem którą wyrwać myśle o tej Bushcraft Forest bo ma fajne ostrze .
- JBJumper
- Hunter

Beretta Elite II CO2
Striker Edge Vortex
Najlepiej coś full tang myślę co by się nie oddzielił od rękojeści
Mi ostatnio kandarek pękł w pół na batonowaniu drewienka małego i drewienkiem pobijałem ale teraz kupiłem śmieszną rzecz i idzie bez problemów http://allegro.pl/noz-multitool-noz-mlo ... 25021.html
Mi ostatnio kandarek pękł w pół na batonowaniu drewienka małego i drewienkiem pobijałem ale teraz kupiłem śmieszną rzecz i idzie bez problemów http://allegro.pl/noz-multitool-noz-mlo ... 25021.html
One Shot One Kill Salut!
-
BiMa
widziałem te "siekierki" już wiele razy ... okropne to jest
ale jak mówisz że działa ... 
- JBJumper
- Hunter

Beretta Elite II CO2
Striker Edge Vortex
no sam nie byłem przekonany ale za 2 dyszki to w ciemno wziąłem i co dziwniejsze naprawde działa. Wiadomo pierwsze co to ostrzenie i nie jest to topór do rąbania drewna ale jakieś małe gałęzie czy cienkie klocki piłką ścięte na małe ognisko to daje rade,dodatkowo ma z 17cm bodajże więc wrzucam do bocznej kieszeni plecaka i tam sobie siedzi zamiast ciężkiego toporka. no i pobijać możesz w ten mloteczek,narazie wytrzymuje
a co ciekawsze to ma jeszcze jakieś tam pierdoły czyli nożyk,piłka i jakieś niepotrzebne praktycznie bzdety ale sekatorek jest dobry,czy do obcinania gałązek zamiast się szarpać czy tez do cięcia drutu. jak się zgadamy kiedyś to zobaczysz 
One Shot One Kill Salut!
-
BiMa
to wychodzi na to że nie jest to takie dziadostwo na jakie wygląda 
- rufles
- Początkujący Hunter

- Arsenał: kandar cp1
- Kontakt:
Tak tak jasne tyle ze o ile stale spotykane w tanich/tanszych nozach generalnie sie nie psuja. Bo jedyne co sie moze zdarzyc to to, ze sie stepi, krawedz zawinie, czasem zardzewieje albo przy srogim przegieciu peknie/wygnie sie. To przy wkraczaniu w tzw wyjebolity jest to czesto droga w jedna strone. Chcesz wysoka twardosc to musisz sie pogodzic z wysoka kruchoscia i podatnoscia na wyszczerbienia. Wielu "nozownikow" ma dobry noz w kuchni ktorego nie daje osobom postronnym bo najzwyczajniej w swiecie go szkoda i to nie dlatego, ze ktos zechce wykrecac czybkiem srubki albo pojdzie porzucac w drewniane drzwi tylko np. bedzie kroil wedlinke na talerzu zamiast na drewnianej desce, ze o krojeniu zamrozonego kurczaka nie wspomne. Tak samo pod namiotem jeden max do czego wykorzysta noz to zaostrzenie patyka na kielbaske, a drugi bedzie batonowal drewno na ognisko, dlubal czubkiem w twardym drewnie itd itp. Niby nic szczegolnego, a jednak dla niektorych stali/konstrukcji to moze bardzo szybko sie zle skonczyc.lukvip pisze:isz pod tym namiotem czy delikatny survival coś uciąć pokroić czy pół lasu karczujesz i kamienie kruszysz Wszystko jest do zajechania tylko nie przyszło by mi do głowy aby moim rąbać betonową płytę. Jedynie kukri nie zajechali ale nie mogę znaleźć filmu :( (koleś wziął kukri młotek i przeciął kątownik)
- JBJumper
- Hunter

Beretta Elite II CO2
Striker Edge Vortex
rufles zgadzam się
Niby to samo ale jednak co innego .
Niby to samo ale jednak co innego .
One Shot One Kill Salut!
-
BiMa
dlatego są noże z różnych stali i o różnym przeznaczeniu
ja na przykład u mojego ojca w domu "jego" noży kuchennych nie dotykam bo zawsze krzyczy
kupuje z jakiejś tam firmy nie znam się ... tak więc rufles , zgadzam się z tobą w 1000 % 
- JBJumper
- Hunter

Beretta Elite II CO2
Striker Edge Vortex
Mój i HUJ,nie ruszaćBiMa pisze:"jego" noży kuchennych nie dotykam bo zawsze krzyczy
Ale co jak co każdy kto używa noży w jakikolwiek sposób konkretniej to ma takie podejście. dbasz dbasz a tu ktoś chce pożyczyć i boisz się jak o dziecko
One Shot One Kill Salut!
- mr. White
- Hunter

- Arsenał:
U mnie w kuchni rządzi Cold Steel.