Nikko Stirling Gold Crown 4-12x42 AO MilDot
Moderatorzy: Neo, Antonio, szabla, śwagier
• Strona 1 z 1
- lykanos
- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
Nikko Stirling Gold Crown 4-12x42 AO MilDot
Jak w temacie: Nikko Stirling Gold Crown 4-12x42 AO MilDot.
Czy testował ktoś tą optykę na dystansie 20 - 100m ?
Wiem że to chiński wyrób jak Leapers 5th 3-12x40 AO MD ale na wielu sprężynówkach daje podobno radę.
U mnie siedziała by na PCP. W teren, krzaki i błoto nie mam serca brać DOTa, zresztą krzyż duplex do poprawek się nie nadaje więc chcę coś z Mildotem.
Trochę o nim poczytałem ale nie ma tego za dużo:
http://bron.iweb.pl/printview.php?t=570 ... d1cc4a4ee0
http://www.airgunbuyer.com/details.asp? ... oduct=2602
http://www.wabiki.net/lunety.html
Szału się nie spodziewam za tą cenę, ważne żeby nie było jeszcze mleka na powiększeniu 10-11x.
Czy testował ktoś tą optykę na dystansie 20 - 100m ?
Wiem że to chiński wyrób jak Leapers 5th 3-12x40 AO MD ale na wielu sprężynówkach daje podobno radę.
U mnie siedziała by na PCP. W teren, krzaki i błoto nie mam serca brać DOTa, zresztą krzyż duplex do poprawek się nie nadaje więc chcę coś z Mildotem.
Trochę o nim poczytałem ale nie ma tego za dużo:
http://bron.iweb.pl/printview.php?t=570 ... d1cc4a4ee0
http://www.airgunbuyer.com/details.asp? ... oduct=2602
http://www.wabiki.net/lunety.html
Szału się nie spodziewam za tą cenę, ważne żeby nie było jeszcze mleka na powiększeniu 10-11x.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- Gonzo
- Arsenał:
Re: Nikko Stirling Gold Crown 4-12x42 AO MilDot
Miałem kiedyś w rękach inne Nikko, konkretnie Gameking'a 4-16x44 AO, optycznie dupy nie urywał i dałem sobie spokój z wszelkimi Nikko. Wszystko też zależy w jakich to pieniądzach byś mógł mieć.
- lykanos
Nikko nie miałem dlatego pytam czy warto ?
Jakości DOCa się nie spodziewam ale zoom max 9x trochę ją ogranicza, ważne żeby na 10-11x było jeszcze coś widać na powiedzmy 20 - 80m,
nowa ok 400 pln.
Edit. znalazłem foto. krzyż nie jest zbyt gruby ale obraz średnio wyszedł. Może wina aparatu abo lepiej już nie będzie ?
Jakości DOCa się nie spodziewam ale zoom max 9x trochę ją ogranicza, ważne żeby na 10-11x było jeszcze coś widać na powiedzmy 20 - 80m,
nowa ok 400 pln.
Edit. znalazłem foto. krzyż nie jest zbyt gruby ale obraz średnio wyszedł. Może wina aparatu abo lepiej już nie będzie ?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- Gonzo
- Arsenał:
W tej co miałem w reku to już na x9 można było kończyć sensowne strzelanie. Oczywiście kto całe życie strzelał z Tasco, czy Edenbergów ten byłby w siódmym niebie ale podejrzewam że już dla średnio wymagających to nie byłoby to. Jakbym miał porównać to więcej widziałem w DOCu na x9 niż na Nikko przy x12. Tamtą miałem okazję kupić za 350zł używaną i się nie skusiłem, czterech stówek tym bardziej bym nie dał. Chyba żeby dorwać ją gdzieś w cenie do 250zł to mogłaby jakiś czas służyć, ale ze świadomością że to takie low entry.
Aparatem bardzo ciężko zrobić przyzwoitą fotkę obrazu, ale na żywo tez wcale dużo lepiej nie będzie.
Jakbym miał to Nikko do czegoś porównać to byłoby to chyba Point Precision 4-12x42 AO które ma mój funfel, obraz pow. x8-x9 już się robi nieostry a na x12 to mleko, do tego troszkę zażółca i przyciemnia. Na 30m miałem problem trafić z tego w 10'tkę na tarczy 14x14.
lykanos napisał(a):Może wina aparatu abo lepiej już nie będzie ?
Aparatem bardzo ciężko zrobić przyzwoitą fotkę obrazu, ale na żywo tez wcale dużo lepiej nie będzie.
Jakbym miał to Nikko do czegoś porównać to byłoby to chyba Point Precision 4-12x42 AO które ma mój funfel, obraz pow. x8-x9 już się robi nieostry a na x12 to mleko, do tego troszkę zażółca i przyciemnia. Na 30m miałem problem trafić z tego w 10'tkę na tarczy 14x14.
- lykanos
Dzięki, to już chyba zapoluje na używanego DOTa 4-16 z Mildotem.
Jakoś nie widzę alternatywy w tańszych lupach z powiększeniem powyżej 9x i obiektywem poniżej 50mm ...
Jakoś nie widzę alternatywy w tańszych lupach z powiększeniem powyżej 9x i obiektywem poniżej 50mm ...
- Gonzo
- Arsenał:
Ja też właśnie po wielu poszukiwaniach nie bardzo widzę.
Za kilka tygodni powinienem mieć troszkę więcej szkiełek na stanie z tych niższych półek, w tym Leapersy, Simmonsy i takie tam, może coś o nich skrobnę.
Za kilka tygodni powinienem mieć troszkę więcej szkiełek na stanie z tych niższych półek, w tym Leapersy, Simmonsy i takie tam, może coś o nich skrobnę.
• Strona 1 z 1
-