Pompka Hatsan instrukcja i schemat

Podforum o akcesoriach strzeleckich i nie tylko (montaże, bipody, latarki, dalmierze, chronografy, pompki do pcp, lasery i inne).

Moderatorzy: Antonio, arkadyjczyk, Neo

Zasłużony Hunter
Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot

Pompka Hatsan instrukcja i schemat

Postprzez lykanos » 22 gru 2013, o 14:49

Dla szukających może się przydać. Pompka hatsan - schemat oraz instrukcja w załączniku. Jak rozebrać i poskładać oraz naprawić taką pompkę. Jak użytkować pompkę hatsana występującą też pod nazwą ranger. Jest także lista części i wymiary oringów.
pompka hatsan instrukcja - airgun-hunting.pl.pdf

PS Dzięki Spirit za odnalezienie tej instrukcji ;-)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..

Hunter
Arsenał: Hatsan Galatian IV .22 | Hatsan 25 Supercharger 0.177 8,3J | Kandar CP-1

Re: Pompka Hatsan instrukcja i schemat

Postprzez carver » 24 sty 2014, o 14:45

A może ktoś podpowie gdzie kupić zapas uszczelek? Kupiłem używaną i wygląda na to że prosi się o rychłą wymianę.

Zasłużony Hunter

Postprzez lykanos » 24 sty 2014, o 14:58

W motoryzacyjnym (nie zawsze takie mają), sklepach z uszczelnieniami, sklepach internetowych z oringami - adresy w linkowni o-ringi-t279.html
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..

Hunter
Arsenał: Hatsan Galatian IV .22 | Hatsan 25 Supercharger 0.177 8,3J | Kandar CP-1

Postprzez carver » 24 sty 2014, o 15:06

A nie ma gdzieś całych zestawów? CHciałbym na początek zrobić jej pełny przegląd i wszystkie wymienić.

Zasłużony Hunter

Postprzez lykanos » 24 sty 2014, o 15:15

Kiedyś widziałem na alle i w k/s na beżowym. Ale przy podanych wymiarach w instrukcji pompki w pdf to nie problem dobrać nawet w katalogu któregoś sklepu internetowego :-P Problem, jest tylko z ostatniego stopnia sprężania - pur90. Czasami ma je Witboj ze sraczkowego i nie wiem czy ktoś jeszcze albo u nas :?:

Hunter

Postprzez carver » 24 sty 2014, o 18:57

SPoko, jednak się nie pali. Nabiłem 2 razy Contour'a i w zasadzie wszystko jest ok. Jedynie przy łączeniu wężyka i adaptera kartusza uchodzi minimalnie przy ok 180 BAR, ale to mogę i rozwiązać silikonem w tym wypadku. Innego oringa który był od razu pęknięty znalazłem w domu w starych rupieciach i pasował :-) w dodatku mam drugi na zapas. Także jakby ktoś miał namiar na cały komplet to będę wdzięczny, ale sprawa nie jest pilna.

Stary Hunter
Arsenał: To co pod ręką

Postprzez Neo » 24 sty 2014, o 19:26

Silikon albo sklei lub puści,wez taśmę teflonowa.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.

Początkujący Hunter
Arsenał:

Postprzez Apix » 12 sty 2017, o 12:59

Mam pytanko, może głupie ale kto pyta nie błądzi. Średnicę podane na schemacie to są wewnętrzne czy zewnętrzne? Pamiętam że w przypadku P10 były zewnętrzne będę zamawiał i chce się upewnić.

Sponsor forum
Arsenał: Sata jet 5000
Czajna szmelc

Postprzez Huzi » 12 sty 2017, o 13:50

Wewnętrzne jeśli chodzi o oringi
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą

Początkujący Hunter
Arsenał:

Postprzez Apix » 14 sty 2017, o 17:51

Trzeba zamawiać wszystkie oringi co są na schemacie czy tylko te co są na schemacie jako zapas zużywają się najczęściej. O tym pur90 to akurat doczytałem i zamówie sobie ich z 20 tak samo do zaworka zwrotnego, ale jakie jeszcze?

Sponsor forum
Arsenał: Sata jet 5000
Czajna szmelc

Postprzez Huzi » 15 sty 2017, o 16:44

20szt pur90 co byś się nie zdziwił z ceną i dostępem, ja na ostatni stopień kładłem nbr 80 lub 70 nie zapomnij o maźidle, ja smarowałem smarem sylikonowym zmieszanym z olejem do sprężarek
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą

Początkujący Hunter
Arsenał:

Postprzez Apix » 3 mar 2017, o 07:52

Oring nr 17 jakie może mieć wymiary bo na schemacie nie ma?

Hunter
Arsenał: Sprzęt w limicie, bo kocham spokojne życie ;-)

Postprzez IgnaS » 3 mar 2017, o 10:16

Tu może być problem, 17-tka to oring zaworu "C" czyli wg. zamieszczonej w tym wątku instrukcji 6x2, a np. według mojej papierowej dołączonej do pompki 5,5x2,5
Wykonywanie tacek jednostrzałowych, ósemek, szyn RIS itp. elementów z wzmocnionego PET-G.
Frezowanie insertów do muszek tunelowych wg. twoich wymiarów z plexi.

Początkujący Hunter
Arsenał:

Postprzez Apix » 3 mar 2017, o 13:28

IgnaS napisał(a):Tu może być problem, 17-tka to oring zaworu "C" czyli wg. zamieszczonej w tym wątku instrukcji 6x2, a np. według mojej papierowej dołączonej do pompki 5,5x2,5

To by się zgadzało bo wczoraj wymieniałem i ten 6x2 był za duży, pasował oring od zaworu zwrotnego 5.28.x1.78.

Jeszcze wymiar orangów 45?
I jakich jeszcze brakuje na schemacie?
Edytuję instrukcję i uzupełniam o brakujące oringi. Jak skończę to umieszczę na forum.

Hunter
Arsenał: Sprzęt w limicie, bo kocham spokojne życie ;-)

Postprzez IgnaS » 3 mar 2017, o 17:06

U mnie 45 to 2,5x1,5 i są 2 sztuki.
Wykonywanie tacek jednostrzałowych, ósemek, szyn RIS itp. elementów z wzmocnionego PET-G.
Frezowanie insertów do muszek tunelowych wg. twoich wymiarów z plexi.

Następna strona

Powrót do Akcesoria