Śrut Diabolo Oztay opinie
Moderatorzy: Neo, Antonio, szabla, śwagier
• Strona 1 z 2 • 1, 2
- lykanos
- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
Śrut Diabolo Oztay opinie
Kilka słów o peletkach, które bardziej niż do strzelania nadają się na przetop. Ciekaw jestem czy śrut Diabolo Super Oztay latał przyzwoicie na odległości ponad 20m u kogoś z Was ? Nie spodziewam się pochlebnych opinii o tym wynalazku ale może jest gdzieś karabinek z którego to przyzwoicie lata
Sam przetestowałem go kiedyś w gładkolufowej Magnum 4,5 i celność była przyzwoita ale tylko do ok 10m Po wsadzeniu do TX200 było jeszcze gorzej Podejrzewam że to dlatego że nie był to oryginalny turecki Oztay w metalowym pudełku tylko chińska podróbka ? w szarym plastykowym
Gdzieś jeszcze mam pudełko tego śrutu typu szpic, oczekującą na przetop albo inne zastosowanie
Sam przetestowałem go kiedyś w gładkolufowej Magnum 4,5 i celność była przyzwoita ale tylko do ok 10m Po wsadzeniu do TX200 było jeszcze gorzej Podejrzewam że to dlatego że nie był to oryginalny turecki Oztay w metalowym pudełku tylko chińska podróbka ? w szarym plastykowym
Gdzieś jeszcze mam pudełko tego śrutu typu szpic, oczekującą na przetop albo inne zastosowanie
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- Antonio
- Administrator
- Arsenał:
Re: Śrut Diabolo Oztay opinie
Tak ale rzucony całą puszką dał piękne skupienie 250sz w 60mm
Stary pierdziel ale nie alkoholik
- lykanos
Na jaką odległość ?
Podejrzewam że to musiał być "oryginalny" turecki - ta metalowa puszka plastikowa mogła by się rozpaść i skupienie "poszło by w piz..."
Podejrzewam że to musiał być "oryginalny" turecki - ta metalowa puszka plastikowa mogła by się rozpaść i skupienie "poszło by w piz..."
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- Antonio
- Administrator
- Arsenał:
Ale ten nie jest najgorszy.
Jest taki w niebieskich puszkach z żółtymi napisami.
Ten to albo nie wchodził do lufy albo z niej zupełnie wypadał.
Jest taki w niebieskich puszkach z żółtymi napisami.
Ten to albo nie wchodził do lufy albo z niej zupełnie wypadał.
Stary pierdziel ale nie alkoholik
- night hunter
- Arsenał: at 44 singiel 6,35mm leapers 6-24x50 ao ,at 44 5,5mm singiel 8-32x50 ao,at 44 4,5mm -10 leader 4-16x 40 ao ,kral magnum 5,5mm hawke varmint 4x ao ,hatsan 90 vortex 4,5mm center point 3-9x 32 , heanel 300 , chiński wynalazek 4,5mm,bmk 51 5,5mm
=leapers 3-9x32 ao
nie wiem jak się sprawuje ten oztay w innych karabinkach ,ale w mojej starej chince z optyka ,z podporki na 18 m zrobiłem kiedyś skupienie mieszczące się w 1 gr. na 40 do 50m trafiał w puche bro .to był rut sprzedawany w tym szarym pudełeczku po 250 szt 4,5mm-dotych 50 m skupienia nie wystrzelasz rewelacyjnego ,ale puchy da się w miare ogarnąć -ale to zależy pewnie od karabinka ,bo teoretycznie z lepszego gamonia był mniej celny ,pewnie dlatego ,ze gamon bardziej energetyczny i mocniej kopał ?a chinka miała tylko z 7 do 8 j i zerowego niemal kopa .placilem wtedy za niego ok 2,5 pln za paczke -wiec może być jako tako .spróbuj a się przekonasz
- Czarnowidz
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
Ja z podobnego śrutu o nazwie "APOLO" z pistoletu Rohm Twinmaster Action uzyskałem skupienie 250mm (25cm) na dystansie 15m.
Dla porównania z śrutów JSB lub H&N osiągałem skupienia poniżej 40mm (4cm).
Myślę że to wystarczy za rekomendację.
Dla porównania z śrutów JSB lub H&N osiągałem skupienia poniżej 40mm (4cm).
Myślę że to wystarczy za rekomendację.
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć.
- Spirit
- Arsenał:
To oztay 4,5 mm z metalowego pudełka
- lykanos
U mnie w Magnum 4,5 było kiepsko. W TX200 jeszcze gorzej. Do AT44 nawet nie wkładałem żeby lufy tym nie "skazić"
- night hunter
- Arsenał: at 44 singiel 6,35mm leapers 6-24x50 ao ,at 44 5,5mm singiel 8-32x50 ao,at 44 4,5mm -10 leader 4-16x 40 ao ,kral magnum 5,5mm hawke varmint 4x ao ,hatsan 90 vortex 4,5mm center point 3-9x 32 , heanel 300 , chiński wynalazek 4,5mm,bmk 51 5,5mm
=leapers 3-9x32 ao
testowałem ten srut ,z trzech karabinków ,gamo cf 30 , at 44 , chinki , jedynie z tej chinki było jako tako ,i dawało się trafiać puchy do 40 -50m w pozostałych lipa straszna nawet z 15- 20 m.o niebo lepszym i niewiele droższym srutem będzie już ktk.jakis specyficzny jest ten hinol ,bo lata z niego przyzwoicie chyba wszystko
- marecki36
- Arsenał:
miałem kiedyś haenela,bardzo stary bo o symbolu 284,nawet prowadnicy na lunete nie miał,miałem go dopracowanego,i wszystko dobrze z tej wiatróweczki latało tylko nie to ,,gówno''z szarego ,plastykowego pudełeczka,na 20m nawet w wiadro trafić nie mogłem...
marecki36
- dietmar74
- Arsenał: Slavia634+DOC 3-9x40,
Crossman Vantage+Leapers 3-9x32,
Łucznik Wz.70.
Witam,
Ja używam oztaya z czarno-czerwonego pudełka do strzelania do puszek na 15-20m z pistoletu Łucznik WZ-70
w trybie westernowym , tzn. układam przed sobą 10 śrutów na blacie i jak najszybciej : naciąg,nabij,pal.
Fajne ćwiczenie do instynktownego celowania bez skupiania się na przyrządach celowniczych.
Śruty niemal wpadają w port lufy,ale przy jego cenie to by słowaka KTK było szkoda na takie plucie.
Ja używam oztaya z czarno-czerwonego pudełka do strzelania do puszek na 15-20m z pistoletu Łucznik WZ-70
w trybie westernowym , tzn. układam przed sobą 10 śrutów na blacie i jak najszybciej : naciąg,nabij,pal.
Fajne ćwiczenie do instynktownego celowania bez skupiania się na przyrządach celowniczych.
Śruty niemal wpadają w port lufy,ale przy jego cenie to by słowaka KTK było szkoda na takie plucie.
- roket
- Arsenał: big cock , Hatsan 25 Supershcharger
Ja ostatnio kupiłem boxera (czeski) ten w metalowym pudełku szpic 300 szt , i w moim harym superchargerze lata fatalnie , na 20 m to jest skupienie płyty cd nawet szerzej , gdzie premier ultra mag już skupienie pudełka śrutu , jednak nie warto taniochy brać chyba że max 15 metrów
- M4arcino
Śrut z moich początków strzelectwa ;) mam jeszcze pół paczki zostawionej w sentymencie do tamtych czasów :) ogólnie na początek nie jest zły ;)
- kamrzy000
- Arsenał: AA TX200 HC + DOC ~ Łucznik wz. 70
Strzelałem raz z chińskiego Oztaya (w szarym pudełku). Siał strasznie. Jedna śrucina pękła w lufie. Szkoda karabinka na ten badziew.
~Volenti non fit iniuria~
- jakiii
- Arsenał:
Ten (w szarym pudełku) u mnie sprawdził się w Iż-u 61, całe 1,5 kg posłużyło jako wypełnienie/dociążenie wszystkich komór łoża.
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-