Brak osuszania w pompce Hatsana
Moderatorzy: Antonio, arkadyjczyk, Neo
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
- Arno
- Arsenał:
Brak osuszania w pompce Hatsana
Zaglądałem niedawno do wnętrza kartusza i ze zdziwieniem znalazłem sporo wilgoci. Kartusz pompowany dopiero 3x nową pompką Hatsana. Ponieważ w rączce pompki jest pochłaniacz wilgoci a istnieje uzasadniona, moim zdaniem opinia, że woda szkodzi wiatrówce zmusiło mnie to do poszukania źródła problemu. Okazało się, że pompka wcale nie zasysa powietrza przez osuszacze ale przez nieszczelności w uchwycie. Stwierdziłem, że tuleje z tworzywa wypełnione silikażelem źle przylegają do dna rękojeści, a dodatkowa nieszczelność jest przy łączniku do mocowania rączki. Usunąłem nieszczelności przy pomocy gumowych podkładek i silikonu, Wydaje mi się, że warto uszczelnić drogę powietrza do wnętrza pompki i zapewnić kontakt z osuszaczem.
Sam pochłaniacz wilgoci (w pompie próżniowej) regenerowałem dotychczas przez podgrzanie do około 120 stopni przez około 1 godz. Po tym czasie przestawał wydzielać parę wodną. Myślę, że pochłaniacz z pompki Hatsana także się da regenerować w ten sposób bez istotnej utraty właściwości.
Sam pochłaniacz wilgoci (w pompie próżniowej) regenerowałem dotychczas przez podgrzanie do około 120 stopni przez około 1 godz. Po tym czasie przestawał wydzielać parę wodną. Myślę, że pochłaniacz z pompki Hatsana także się da regenerować w ten sposób bez istotnej utraty właściwości.
- Antonio
-
- Arsenał:
Re: Brak osuszania w pompce Hatsana
Zdziwiony będziesz jak zajrzysz za kilka dni i zobaczysz że cały Twój trud był daremny.
Tej wielkości osuszacz ma niewielką pojemność i wydajność.
Tej wielkości osuszacz ma niewielką pojemność i wydajność.

Stary pierdziel ale nie alkoholik

- Rafał
-
- Arsenał: Hatsan bt65, zoraki hp-01, uberti cattleman thunderer 3.5"
A gdyby tak wymieniać co pewien czas ten wsad osuszacza?
Co można zastosować jako zamiennik?
Co można zastosować jako zamiennik?
- Arno
- Arsenał:
Powietrze o wilgotności względnej 80% w temperaturze 22 stopni zawiera około 13 g wody na 1 metr sześcienny. Do kartusza o pojemności 230 cm3 wchodzi około 46 litrów powietrza pompując od zera do 200 atmosfer i nieco ponad 20 litrów gdy napełnia się kartusz opróżniony do połowy. Czyli w trakcje jednego pompowania od zera konieczna jest absorpcja około 0,6 grama wody. W zimie gdy powietrze jest suche połowę z tego. Silikażel jest w stanie związać nawet tyle wody ile sam waży. Jednak lepiej założyć że pochłonie jedynie 10% swojej masy, bo potem spada szybkość wiązania wody. Zatem ok. 60 gramów pochłaniacza w rączce pompki powinno wystarczyć na co najmniej kilkanaście pompowań. Potem można silikażel wyjąć i wysuszyć jak pisałem wcześniej. Można kupić silikażel choćby na Allegro, jest dość tani. Warto kupić taki z barwnym wskaźnikiem wilgotności lub dodać indykatora w postaci chlorku kobaltu. Wtedy suchy jest niebieski a wilgotny różowy. Zwykle stosuję 0,5 kg silikażelu w osuszaczu przed olejową pompą próżniową przy przepływie powietrza ok 5-10 litrów/min z dobrym skutkiem - nie ma wody w pompie jeśli w porę regeneruję osuszacz. Zatem sądzę, że warto zadbać o szczelność pompki i obsługę pochłaniacza wilgoci.
- Antonio
-
- Arsenał:
Zajrzyj do kartusza po pompce i do takiego po butli.
Granulat może i jest w stanie związać większa ilość wody ale potrzebuje na to czasu.
W trakcie pompowania masz za duży przepływ by ilość zawarta w raczce wychwyciła całą wilgoć z powietrza.
Nawet niech zostanie jej połowa to i tak wystarczy by po kilku miesiącach wylać z kartusza sporą ilość wody.
Granulat może i jest w stanie związać większa ilość wody ale potrzebuje na to czasu.
W trakcie pompowania masz za duży przepływ by ilość zawarta w raczce wychwyciła całą wilgoć z powietrza.
Nawet niech zostanie jej połowa to i tak wystarczy by po kilku miesiącach wylać z kartusza sporą ilość wody.

- Arno
- Arsenał:
Tak, zgadzam się, przy dużym przepływie żel krzemionkowy może nie zdążyć pochłonąć całej wody. Należało by bardzo wolno pompować. Albo wydłużyć pojemniki z pochłaniaczem. Lub zastosować bardziej aktywny i łatwy do regeneracji pochłaniacz np bezwodny siarczan miedzi czy siarczan wapnia. I dodatkowo zadbać oby pochłaniacze po obu stronach rączki pracowały równo.
- Antonio
-
- Arsenał:
Może w tej pompce masz jakiś dodatkowy separator.
Hatsan pcha wodę.
Hatsan pcha wodę.

- Zwierzax
- Arsenał: BT-65 RB Elite 5,5
Kilka ASG
Zaczynam się cieszyć, że kupiłem butle a nie pompkę.
- Arno
- Arsenał:
Pozwolę sobie podsumować temat zgodnie z danymi uzyskanymi w ostatnim sezonie.
Używając pompki Hatsana napełniłem kartusz 230 cm3 5 razy od zera i 7 razy od ok. połowy ciśnienia. Drugi kartusz o pojemności 180 cm3 napompowałem 3x od zera i 10x od połowy. Łącznie około 700 litrów powietrza. Wysypałem silikażel z rączek pompki i zważyłem, a następnie wyprażyłem w temp 120 stopni przez około 1 godzinę. I ponownie zważyłem.
Wyniki:
Masa silikażelu łącznie: 56,88g
Masa silikażelu po wyprażeniu: 44,99g
Masa odparowanej wody: 11,89g
Zakładając, że używałem pompki przeciętnie w temp. 24 stopni i przy wilgotności względnej 75% to jednym metrze sześciennym powietrza w takich warunkach jest około 16,3 g wody. Wydaje się zatem, że po uszczelnieniu wlotów skuteczność osuszania jest duża.
I rzeczywiście po wypuszczeniu powietrza pomimo związanego z tym schłodzenia w obu kartuszach nie znalazłem wody.
Używając pompki Hatsana napełniłem kartusz 230 cm3 5 razy od zera i 7 razy od ok. połowy ciśnienia. Drugi kartusz o pojemności 180 cm3 napompowałem 3x od zera i 10x od połowy. Łącznie około 700 litrów powietrza. Wysypałem silikażel z rączek pompki i zważyłem, a następnie wyprażyłem w temp 120 stopni przez około 1 godzinę. I ponownie zważyłem.
Wyniki:
Masa silikażelu łącznie: 56,88g
Masa silikażelu po wyprażeniu: 44,99g
Masa odparowanej wody: 11,89g
Zakładając, że używałem pompki przeciętnie w temp. 24 stopni i przy wilgotności względnej 75% to jednym metrze sześciennym powietrza w takich warunkach jest około 16,3 g wody. Wydaje się zatem, że po uszczelnieniu wlotów skuteczność osuszania jest duża.
I rzeczywiście po wypuszczeniu powietrza pomimo związanego z tym schłodzenia w obu kartuszach nie znalazłem wody.
- Antonio
-
- Arsenał:
Ty sobie zajrzyj jeszcze do kartuszy.

- borsuk
-
- Arsenał: JĄDROWY
Nie mam pojęcia od czego to zależy, pompuję pompką hatsana at44 i cp1. Często rozbierałem kartusze i nie znalazłem wilgoci w środku, za to pluje wodą z pompki z odpowietrznika przy odpowietrzaniu. Osuszacz oryginalny, tylko z dorobioną zatyczką i uzupełnionym silkażelem do pełna. Woda zbiera się na spodzie pompki, wylot wężyka jest wyżej a na dole odpowietrznik. Podczas każdego dymania zbiera się tam sporo wody, po odpowietrzeniu przed wypięciem końcówki z gniazda pompuje kilka razy aż wyrzuci całą wodę przez odpowietrznik.
- Antonio
-
- Arsenał:
Może zależy to od indywidualnej unikalnej konstrukcji myśli tureckiej
U mnie i jeszcze kilka innych kartuszy które widziałem było pełno.

U mnie i jeszcze kilka innych kartuszy które widziałem było pełno.

- BiMa
Mam inna pompkę ale nie zauważyłem u mnie nawet kropelki... Dodam ze jak otwierałem ostatnio kartusz to tez było sucho
Ostatnio edytowano 1 sty 2016, o 20:58 przez BiMa, łącznie edytowano 1 raz
- borsuk
-
- Arsenał: JĄDROWY
Pewnie coś spierdo... lili w moim egzemplarzu. 

- Antonio
-
- Arsenał:
Naprawdę, miałem takie kartusze ze i dwie łyżki wody były.

• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
-