Budowa rega do chińskiego pcp

Czasami trzeba zrobić coś samemu, albo chce się zrobić coś samemu, tutaj wrzucamy różne porady jak coś zrobić.
Sponsor forum
Arsenał: Trzecia noga

Budowa rega do chińskiego pcp

Postprzez loopess » 18 gru 2014, o 18:04

Od kilku miesięcy jestem posiadaczem wytworu chińskiej myśli technicznej pod nazwą QB78.Jako że napęd w postaci nabojów co2 mnie nie satysfakcjonował dorobiłem sobie zasilanie pukawki z gaśnicy,ale to też było za mało więc przerobiłem ją na pcp. Dorobiłem solidny kartusz,port ładowania kompatybilny z at44,oraz nowy zawór strzałowy i zbijak z całym mechanizmem. Teraz planuję sklecić rega do tego sprzęta tylko za cholerę nie wiem jak się za niego zabrać,może osoby wtajemniczone w temat wyjaśniłyby mi co i jak,no chyba że ktoś podejmie się wykonania tego rega w rozsądnej cenie?
CAM00317.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Zasłużony Hunter
Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot

Re: Budowa rega do chińskiego pcp

Postprzez lykanos » 18 gru 2014, o 20:04

loopess napisał(a):no chyba że ktoś podejmie się wykonania tego rega w rozsądnej cenie?

Zagadaj np. do Kolegi Antonio antonio-u721.html
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..

Sponsor forum
Arsenał:

Postprzez Beorn » 18 gru 2014, o 23:22

Mam na zbyciu rega do kartusza AT zrobiony z rega paintball,niestety trzeba go odpowietrzać przez dziurkę.
Semi-auto Full auto fan

Stary Hunter
Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm

Postprzez syntezator » 19 gru 2014, o 00:58

Beorn napisał(a):niestety trzeba go odpowietrzać przez dziurkę.

Co to znaczy :?:

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 19 gru 2014, o 08:02

Z qb jest trochę cieńszy kartusz jak at.
Obrazek
Stary pierdziel ale nie alkoholik ;-)

Sponsor forum

Postprzez loopess » 20 gru 2014, o 04:17

Akurat nie orientuję się jaki jest kartusz od at,ja w celu uniknięcia przerabiania osady zastosowałem rurę wysokociśnieniową o tej samej średnicy zewnętrznej co oryginalny kartusz czyli 22mm,ale o grubszej ściance. Tak sobie trochę jeszcze poczytałem o tych regach i widzę że noe taki diabeł straszny,ale zanim się za niego zabiorę to muszę jeszcze zawór strzałowy dopracować bo idealnie szczelny to on nie jest

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez Spirit » 20 gru 2014, o 08:39

Co przepuszcza w zaworze? Osobiście dorobiłem nową iglicę z teflonu bo mi uszczelki pożerało.

Sponsor forum

Postprzez loopess » 20 gru 2014, o 23:52

jeśli idzie o zawór strzałowy to testowałem różne rozwiązania i najlepsze według mnie oczywiście okazało się skopiowanie w dużym przybliżeniu oczywiście zaworu i iglicy od at,wszak nie widziałem na własne oczy uszczelki iglicy od at,ale zbudowałem taki zawór metodą dedukcji. Niby działa,nawet przy ciśnieniu 50 bar w kartuszu udało mi się uzyskać 195m/s jsb exactem 5.5,ale nadal mam problemy z doszczelnieniem połączenia iglica-uszczelka. Dodam że testowałem uszczelki z teflonu,poliamidu i poliuretanu o twardości 95sh,najlepszym materiałem okazał się poliamid tak jak w at.Ciekawek jaki kształt ma uszczelka w at,bo iglice miałem okazję pomacać? Zastanawiam się nad skopiowaniem oryginalnego zaworu od qb bo tego co mam nie chcę niszczyć obtaczając go na wymaganą średnicę

Sponsor forum

Postprzez loopess » 30 gru 2014, o 23:16

Panie i panowie pomocy!
Ja tu kombinuję nad regiem.do mojego chińczyka a tym czasem zawór strzałowy mojej konstrukcji o kant d**y rozbić,o ile ktoś takowy posiada. Za cholerę nie mogę doszczelnić połączenia iglicy z uszczelką,kombinowałem już z różnymi kątami stożka iglicy i kształtami otworu w uszczelce i zawsze syczy diadostwo,raz mocniej raz słabiej. Jak to badziewie spasować żeby się doszczelniało bo już mam dosyć toczenia w zimnym garażu uszczelek i iglic oraz polerowania tego cholerstwa.

Zainteresowany
Arsenał:

Postprzez Kuffel22 » 31 gru 2014, o 00:10

Wystarczy aby był stożek zarówno na iglicy jak i gnieździe. Ważne aby powierzchnie były idealnie osiowe i gładkie a z uszczelnieniem nie będzie problemu. Ja stosowałem teflon i poliamid i oba dają radę. najlepiej zrobić iglicę na oryginalnym gnieździe od qb78 tylko musi być bez zadziorów, zniekształceń,rys. Jeśli występują to podtoczyć/spolerować. Wystarczy zrobić poliamidowy stożek z prowadnicą na sprężynę a od przodu wkręcona iglica na gwincie. Np tak jak tutaj http://airgunservice.pl/articles.php?a= ... t+-+Tuning ale ze stożkiem od prawie samego początku. Uszczelnia i działa bezproblemowo od całkiem niskich ciśnień.

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 31 gru 2014, o 00:21

Do ilu bar napełniales kartusz?
Wiele iglic potrzebuje na pierwszy raz nawet 100 bar.
Do tego może zbijak podpiera iglice.
Obrazek

Sponsor forum

Postprzez loopess » 31 gru 2014, o 01:01

Kartusz nabijałem tylko do 60 bar bo w tej chwili tylko takim ciśnieniem dysponuję,zbijak nie podpiera iglicy bo mam zdemontowany sam kartusz z zaworem bez reszty mechaniki. Zasadniczo chciałbym wiedzieć jak wygląda współpraca iglica-uszczelka,powiedzmy na przykładzie at44,iglicę widziałem,natomiast uszczelki nie. Czy uszczelka styka się z iglicą tylko krawędzią czy ma wytoczony stożek który styka się na całej powieżchni ze stożkiem iglicy? I pytanie ja zrobić idealnie dopasowane stożki w iglicy i uszczelce?

Zasłużony Hunter
Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot

Postprzez lykanos » 31 gru 2014, o 01:05

Turecką iglice w AT wypolerowałem a potem trochę z niej postrzałem żeby się ułożyła w tulejce teflonowej. Kartusz trzymał po czymś takim nawet od 20 - 30 bar przy nabijaniu pompką (wykręcony z karabinka - nabijany od 0).
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..

Administrator
Arsenał:

Postprzez Antonio » 31 gru 2014, o 01:46

Zrób zdjęcie lub rysunek to co zrobiłeś, tak będzie łatwiej dojść co jest nie teges.
Obrazek

Sponsor forum

Postprzez loopess » 31 gru 2014, o 12:31

Zeźliłem się i dzisiaj zrobiłem nową iglicę i kilka uszczelek,wygląda to jak na fotce,na razie wszystko jest surowe,nie polerowane. W uszczelce jest cylindryczny otwór,a iglica ma stożek ok 60stopni i teraz pytanie czy robić stożek w uszczelce czy zostawić jak jest?
20141231_112705.jpg

Następna strona

Powrót do Zrób to sam