Budowa rega do chińskiego pcp
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
- loopess
-
- Arsenał: Trzecia noga
Budowa rega do chińskiego pcp
Od kilku miesięcy jestem posiadaczem wytworu chińskiej myśli technicznej pod nazwą QB78.Jako że napęd w postaci nabojów co2 mnie nie satysfakcjonował dorobiłem sobie zasilanie pukawki z gaśnicy,ale to też było za mało więc przerobiłem ją na pcp. Dorobiłem solidny kartusz,port ładowania kompatybilny z at44,oraz nowy zawór strzałowy i zbijak z całym mechanizmem. Teraz planuję sklecić rega do tego sprzęta tylko za cholerę nie wiem jak się za niego zabrać,może osoby wtajemniczone w temat wyjaśniłyby mi co i jak,no chyba że ktoś podejmie się wykonania tego rega w rozsądnej cenie?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
- lykanos
-
- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
Re: Budowa rega do chińskiego pcp
loopess napisał(a):no chyba że ktoś podejmie się wykonania tego rega w rozsądnej cenie?
Zagadaj np. do Kolegi Antonio antonio-u721.html
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- Beorn
- Arsenał:
Mam na zbyciu rega do kartusza AT zrobiony z rega paintball,niestety trzeba go odpowietrzać przez dziurkę.
Semi-auto Full auto fan
- syntezator
-
- Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm
Beorn napisał(a):niestety trzeba go odpowietrzać przez dziurkę.
Co to znaczy

- Antonio
-
- Arsenał:
Z qb jest trochę cieńszy kartusz jak at.

Stary pierdziel ale nie alkoholik

- loopess
-
Akurat nie orientuję się jaki jest kartusz od at,ja w celu uniknięcia przerabiania osady zastosowałem rurę wysokociśnieniową o tej samej średnicy zewnętrznej co oryginalny kartusz czyli 22mm,ale o grubszej ściance. Tak sobie trochę jeszcze poczytałem o tych regach i widzę że noe taki diabeł straszny,ale zanim się za niego zabiorę to muszę jeszcze zawór strzałowy dopracować bo idealnie szczelny to on nie jest
- Spirit
-
- Arsenał:
Co przepuszcza w zaworze? Osobiście dorobiłem nową iglicę z teflonu bo mi uszczelki pożerało.
- loopess
-
jeśli idzie o zawór strzałowy to testowałem różne rozwiązania i najlepsze według mnie oczywiście okazało się skopiowanie w dużym przybliżeniu oczywiście zaworu i iglicy od at,wszak nie widziałem na własne oczy uszczelki iglicy od at,ale zbudowałem taki zawór metodą dedukcji. Niby działa,nawet przy ciśnieniu 50 bar w kartuszu udało mi się uzyskać 195m/s jsb exactem 5.5,ale nadal mam problemy z doszczelnieniem połączenia iglica-uszczelka. Dodam że testowałem uszczelki z teflonu,poliamidu i poliuretanu o twardości 95sh,najlepszym materiałem okazał się poliamid tak jak w at.Ciekawek jaki kształt ma uszczelka w at,bo iglice miałem okazję pomacać? Zastanawiam się nad skopiowaniem oryginalnego zaworu od qb bo tego co mam nie chcę niszczyć obtaczając go na wymaganą średnicę
- loopess
-
Panie i panowie pomocy!
Ja tu kombinuję nad regiem.do mojego chińczyka a tym czasem zawór strzałowy mojej konstrukcji o kant d**y rozbić,o ile ktoś takowy posiada. Za cholerę nie mogę doszczelnić połączenia iglicy z uszczelką,kombinowałem już z różnymi kątami stożka iglicy i kształtami otworu w uszczelce i zawsze syczy diadostwo,raz mocniej raz słabiej. Jak to badziewie spasować żeby się doszczelniało bo już mam dosyć toczenia w zimnym garażu uszczelek i iglic oraz polerowania tego cholerstwa.
Ja tu kombinuję nad regiem.do mojego chińczyka a tym czasem zawór strzałowy mojej konstrukcji o kant d**y rozbić,o ile ktoś takowy posiada. Za cholerę nie mogę doszczelnić połączenia iglicy z uszczelką,kombinowałem już z różnymi kątami stożka iglicy i kształtami otworu w uszczelce i zawsze syczy diadostwo,raz mocniej raz słabiej. Jak to badziewie spasować żeby się doszczelniało bo już mam dosyć toczenia w zimnym garażu uszczelek i iglic oraz polerowania tego cholerstwa.
- Kuffel22
- Arsenał:
Wystarczy aby był stożek zarówno na iglicy jak i gnieździe. Ważne aby powierzchnie były idealnie osiowe i gładkie a z uszczelnieniem nie będzie problemu. Ja stosowałem teflon i poliamid i oba dają radę. najlepiej zrobić iglicę na oryginalnym gnieździe od qb78 tylko musi być bez zadziorów, zniekształceń,rys. Jeśli występują to podtoczyć/spolerować. Wystarczy zrobić poliamidowy stożek z prowadnicą na sprężynę a od przodu wkręcona iglica na gwincie. Np tak jak tutaj http://airgunservice.pl/articles.php?a= ... t+-+Tuning ale ze stożkiem od prawie samego początku. Uszczelnia i działa bezproblemowo od całkiem niskich ciśnień.
- Antonio
-
- Arsenał:
Do ilu bar napełniales kartusz?
Wiele iglic potrzebuje na pierwszy raz nawet 100 bar.
Do tego może zbijak podpiera iglice.
Wiele iglic potrzebuje na pierwszy raz nawet 100 bar.
Do tego może zbijak podpiera iglice.

- loopess
-
Kartusz nabijałem tylko do 60 bar bo w tej chwili tylko takim ciśnieniem dysponuję,zbijak nie podpiera iglicy bo mam zdemontowany sam kartusz z zaworem bez reszty mechaniki. Zasadniczo chciałbym wiedzieć jak wygląda współpraca iglica-uszczelka,powiedzmy na przykładzie at44,iglicę widziałem,natomiast uszczelki nie. Czy uszczelka styka się z iglicą tylko krawędzią czy ma wytoczony stożek który styka się na całej powieżchni ze stożkiem iglicy? I pytanie ja zrobić idealnie dopasowane stożki w iglicy i uszczelce?
- lykanos
-
- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
Turecką iglice w AT wypolerowałem a potem trochę z niej postrzałem żeby się ułożyła w tulejce teflonowej. Kartusz trzymał po czymś takim nawet od 20 - 30 bar przy nabijaniu pompką (wykręcony z karabinka - nabijany od 0).
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- Antonio
-
- Arsenał:
Zrób zdjęcie lub rysunek to co zrobiłeś, tak będzie łatwiej dojść co jest nie teges.

- loopess
-
Zeźliłem się i dzisiaj zrobiłem nową iglicę i kilka uszczelek,wygląda to jak na fotce,na razie wszystko jest surowe,nie polerowane. W uszczelce jest cylindryczny otwór,a iglica ma stożek ok 60stopni i teraz pytanie czy robić stożek w uszczelce czy zostawić jak jest?
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
-