Chronograf Combro Mk4 cena, manual i opinie
Moderatorzy: śwagier, Neo, Antonio
• Strona 1 z 2 • 1, 2
- lykanos
-
- Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot
Chronograf Combro Mk4 cena, manual i opinie
Dziś kilka słów o Chronografie Combro cb-625 Mk4, czyli tym mocowanym na lufę tłumik urządzeniu do pomiaru prędkości i energii wystrzeliwanego z wiatrówki śrutu. Mam takie i spisuje się dobrze.
To chrono niestety jest droższe od Radeckowego i trzeba dokładnie je wyosiować przy mocowaniu żeby nie odstrzelić bramki, co odpukać jeszcze mi się nie zdarzyło. Chrono musi być osiowo z lufą, ale można je ustawiać dowolnie wokół osi lufy.
Plus za to że diody w bramkach mają osłonki od światła i powtarzalność pomiarów jest większa niż na bramkowym Chrony. Wyniki nie są tak mocno zależne od oświetlenia zewnętrznego.
Wyniki chrono można ustawić w jednostkach metrycznych (m/s) jak i imperialnych.
Instrukcja podaje że można ustawić kompensację wyników pomiaru na podstawie porównania z innym chrono.
Combro wymaga skasowania wyniku przed każdym strzałem przyciskiem RST (ma też wyłącznik czasowy, który wyłącza je samoczynnie oszczędzając baterie). Konieczność kasowania można obejść zakładając odpowiednią zworkę na złącze pomiarowe (nie robiłem tego osobiście).
Jest możliwość podłączenia do komputera, ale trzeba dokupić kabelek. Program do obsługi ściągnąć ze strony Combro.
Specyfikacja techniczna
Wg producenta obsługuje 4,5 mm - 5,5 mm, ale wiem że spokojnie mierzono nim i 6,35 mm
Pomiar V0: w stopach/sek (FPS) lub m/s
Pomiar Ek: w stopach/funt (ft/lbs) lub J (dżulach)
Definiowanie masy pocisku: w gramach lub grain
Definiowanie limitu dopuszczonej w kraju Ek, przy której wiatrówka nie wymaga rejestracji (jeżeli pomiar wykaże wyższą energię, powyżej wyniku, wyświetli się napis "FAC", jeżeli niższą, będzie widoczny napis "LEGAL")
Mierzy w zakresie do 600 m/s (do 75 J)
Dokładność pomiaru do 0,1 m/s (0,01 J)
Błąd pomiarowy w granicach 1%
Mocowane na lufę o średnicy 12 - 32 mm (sprawdzałem na tłumiku o średnicy 40mm też jeszcze się trzyma na standardowej prowadnicy)
Waga Combro cb-625 Mk4 z bateriami: ok. 55 gram
Działanie na przykładzie połączenia z kablem
Są opinie że Combro nie nadaje się do mierzenia na karabinkach i pistoletach na CO2. Chmura kondensacyjna jest na tyle duża, że Combro głupieje
Wchodzą 4 baterie duże guziki L1154 / LR44 / A76 / RW82 / AG13 które z przesyłką z Allegro kosztowały mnie 4 zł / 10szt Vinnic
. U mnie spokojnie wytrzymują co najmniej kilkadziesiąt serii pomiarów. Można też zasilać ze zwykłej baterii zewnętrznej (kabelkiem w wyjście na komputer) - w instrukcji jest opis jak to zrobić.
Instrukcje, manuale
Inna instrukcja w Wordzie
Za nowe dałem ok. 250 zł.
To chrono niestety jest droższe od Radeckowego i trzeba dokładnie je wyosiować przy mocowaniu żeby nie odstrzelić bramki, co odpukać jeszcze mi się nie zdarzyło. Chrono musi być osiowo z lufą, ale można je ustawiać dowolnie wokół osi lufy.
Plus za to że diody w bramkach mają osłonki od światła i powtarzalność pomiarów jest większa niż na bramkowym Chrony. Wyniki nie są tak mocno zależne od oświetlenia zewnętrznego.
Wyniki chrono można ustawić w jednostkach metrycznych (m/s) jak i imperialnych.
Instrukcja podaje że można ustawić kompensację wyników pomiaru na podstawie porównania z innym chrono.
Combro wymaga skasowania wyniku przed każdym strzałem przyciskiem RST (ma też wyłącznik czasowy, który wyłącza je samoczynnie oszczędzając baterie). Konieczność kasowania można obejść zakładając odpowiednią zworkę na złącze pomiarowe (nie robiłem tego osobiście).
Jest możliwość podłączenia do komputera, ale trzeba dokupić kabelek. Program do obsługi ściągnąć ze strony Combro.
Specyfikacja techniczna
Wg producenta obsługuje 4,5 mm - 5,5 mm, ale wiem że spokojnie mierzono nim i 6,35 mm
Pomiar V0: w stopach/sek (FPS) lub m/s
Pomiar Ek: w stopach/funt (ft/lbs) lub J (dżulach)
Definiowanie masy pocisku: w gramach lub grain
Definiowanie limitu dopuszczonej w kraju Ek, przy której wiatrówka nie wymaga rejestracji (jeżeli pomiar wykaże wyższą energię, powyżej wyniku, wyświetli się napis "FAC", jeżeli niższą, będzie widoczny napis "LEGAL")
Mierzy w zakresie do 600 m/s (do 75 J)
Dokładność pomiaru do 0,1 m/s (0,01 J)
Błąd pomiarowy w granicach 1%
Mocowane na lufę o średnicy 12 - 32 mm (sprawdzałem na tłumiku o średnicy 40mm też jeszcze się trzyma na standardowej prowadnicy)
Waga Combro cb-625 Mk4 z bateriami: ok. 55 gram
Działanie na przykładzie połączenia z kablem
Są opinie że Combro nie nadaje się do mierzenia na karabinkach i pistoletach na CO2. Chmura kondensacyjna jest na tyle duża, że Combro głupieje

Wchodzą 4 baterie duże guziki L1154 / LR44 / A76 / RW82 / AG13 które z przesyłką z Allegro kosztowały mnie 4 zł / 10szt Vinnic

Instrukcje, manuale
Inna instrukcja w Wordzie
Za nowe dałem ok. 250 zł.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- Neo
-
- Arsenał: To co pod ręką
Re: Chronograf Combro Mk4 cena, manual i opinie
Jeżęli mierzy do 600m/s to przy 1.5 g śrucie jest 270J więc te 75J to chyba coś nie tego
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
- hunter11
- Arsenał:
Konieczność kasowania wyniku przed każdym strzałem omijamy robiąc jak kolega wyżej nadmienił zworkę pierwszego i trzeciego pinu portu szeregowego. Najwygodniej to zrobić poprzez rozkręcenie obudowy i zrobienie zworki na punktach lutowniczych. Operacja jest oczywiście w pełni odwracalna. Wynik pomiaru utrzymuję się na wyświetlaczu do kolejnego strzału. Acha muszę dopisać żeby nie zewrzeć przypadkiem 2 pinu. Czyli zworka najlepiej w postaci cienkiego drucika w izolacji.
Ostatnio edytowano 26 mar 2014, o 20:23 przez hunter11, łącznie edytowano 1 raz
- lykanos
-
Tak podają w instrukcji. Podejrzewam że to 600m/s albo 75J energii. Ale nie testowałem przy takiej szmocy.neofita napisał(a):Jeżęli mierzy do 600m/s to przy 1.5 g śrucie jest 270J więc te 75J to chyba coś nie tego
hunter11 napisał(a):Konieczność kasowania wyniku przed każdym strzałem omijamy robiąc jak kolega wyżej nadmienił zworkę pierwszego i trzeciego pinu portu szeregowego.
Jak długo utrzymuje się pomiar na tej zworce ? Tzn czas na odczytanie.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..
- Neo
-
Napisał <do następnego strzału>
- lykanos
-
Sory nie zauważyłem
dziś już nic nie napisze 

- lykanos
-
Tylko w wersji z porządną obudową. Zresztą w combro też są jeszcze osłonki na fotokomórki i potrzeba by naprawdę silnego światła żeby zrobiło na nim jakieś wrażenie.TheShooter napisał(a):100 razy bardziej wolę chrono Radecka. W radeckowym wyniki nie są zależne od oświetlenia (pytałem o to).
TheShooter napisał(a):Jeżeli odchylę oś lufy od płaszczyzny chrona o 10 stopni to błąd pomiaru może wynieść 5 m/s. Myślę, że odchyłka 10 stopni jest możliwa do popełnienia - sprzętu nie mam w imadle. Odchyłka 15 stopni to już 10 m/s.
W Combro tego problemu nie ma. Nie twierdzę że jest lepsze od Radeckowego, tylko że każdy rodzaj chrono ma swoje plusy i minusy.
- Neo
-
Jeżeli robię serię pomiarów to Radeckowe mocuję opaskami na lufie ala combro ,bo chodzi o zmiany Vo ,a czy pokaże 241 czy 244m? to mniej istotne.
- ralf50
- Arsenał:
lykanos napisał(a): Tak podają w instrukcji. Podejrzewam że to 600m/s albo 75J energii. Ale nie testowałem przy takiej szmocy.
Kurcze .... a mnie do 300 m/s ,,liczy '' a po wyżej pokazuje błąd i dlaczego ??????
- lykanos
-
U mnie 320m/s dla 5,5 1,03g spokojnie pokazywało.
- .22
-
- Arsenał: B3, Hatsan 20
Mam to chrono od pięciu lat jak nie dłużej. Jest OK, Radeckowego wtedy nie było. Jak wszystko ma swoje plusy i minusy, wadą jest konieczność wycentrowania i montaż na lufie, ale zaleta tego rozwiązania jest taka że można normalnie mierzyć w cel jednocześnie mierząc Vo. Obsługa tylko jest nieco zamotana, przynajmniej dla mnie, trzy guziczki do obsługi pierdyliona funkcji.
Dwa miesiące temu kupiłem na chronoscopes.com nową obudowę bo starą postrzeliłem, kabelek do kompa i "ołówek" do centrowania. Części zamienne tanie, od iluśtam (nie pamiętam, ale niewielu) funtów wysyłka free.
Z kabelkiem jest jeden problem, jest do staroświeckiego portu szeregowego a żaden nawet trochę stary laptop nie ma takiego portu, z kolei użycie kompa stacjonarnego w terenie jest raczej upierdliwe z oczywistych względów, więc na razie z kabelka nie korzystałem tylko spisuję wyniki na kartce. Nie wiem jak jest z Radeckowym bo takie też planuję kupić, może ktoś napisze coś o kabelku do tego chrona.
Dwa miesiące temu kupiłem na chronoscopes.com nową obudowę bo starą postrzeliłem, kabelek do kompa i "ołówek" do centrowania. Części zamienne tanie, od iluśtam (nie pamiętam, ale niewielu) funtów wysyłka free.
Z kabelkiem jest jeden problem, jest do staroświeckiego portu szeregowego a żaden nawet trochę stary laptop nie ma takiego portu, z kolei użycie kompa stacjonarnego w terenie jest raczej upierdliwe z oczywistych względów, więc na razie z kabelka nie korzystałem tylko spisuję wyniki na kartce. Nie wiem jak jest z Radeckowym bo takie też planuję kupić, może ktoś napisze coś o kabelku do tego chrona.
EKG - Elitarny Klub Geriatryczny. 

- Neo
-
Możesz coś podobnego lub taką zastosować http://allegro.pl/adapter-przejsciowka- ... 04025.html
- adriano
-
- Arsenał: mauser 1857 .54, Gibbs .40, hatfield .45 skałka , kentucky .54, 1777 Corrigé An IX .69, colt navy 1851 .36, remington nma .44, crosman 3576,
ja niedawno kupiłem od radka chrono bez obudowy i jest super z tym że do laptopa niestety też nie podłączysz gdyż nie ma takiego portu. ale z tego co widzę na linku wyżej adapter nie jest jakiś kosmicznie drogi więc to chyba nie problem...
- Neo
-
Radkowe podłączysz przez przejściówkę.
- .22
-
- Arsenał: B3, Hatsan 20
Genialne, szkoda że producent combro tego nie sprzedaje.
EKG - Elitarny Klub Geriatryczny. 

• Strona 1 z 2 • 1, 2
-