czym sie różni kompensator od tłumika

Podforum o akcesoriach strzeleckich i nie tylko (montaże, bipody, latarki, dalmierze, chronografy, pompki do pcp, lasery i inne).

Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio

Hunter
Arsenał: at 44 singiel 6,35mm leapers 6-24x50 ao ,at 44 5,5mm singiel 8-32x50 ao,at 44 4,5mm -10 leader 4-16x 40 ao ,kral magnum 5,5mm hawke varmint 4x ao ,hatsan 90 vortex 4,5mm center point 3-9x 32 , heanel 300 , chiński wynalazek 4,5mm,bmk 51 5,5mm
=leapers 3-9x32 ao

czym sie różni kompensator od tłumika

Postprzez night hunter » 6 maja 2011, o 15:11

pytanie jest jak w temacie, z tego co się zorientowałem kompensator ma rozproszyć i zniwelowac zawirowania powietrze znajdujące się za pociskiem ,ale czy tłumik nie działa na podobnej zasadzie? proszę o rzeczowe wyjaśnienie tej kwesti

Hunter
Arsenał:

Re: czym sie różni kompensator od tłumika

Postprzez commandante » 6 maja 2011, o 17:41

W wiatrówkach zbędny gadżet, tłumi niewiele, żeby nie powiedzieć NIC - tyle o kompensatorze, a tłumiki są różne, objętościowe, z przegrodami stałymi oraz ruchomymi, mają za zadanie wyciszyć strzał - ot i co.
Ps: Tylko na palnej kompensator ma rację bytu, kieruje ogromny strumień gazów w pożądanym kierunku, zmiejszając tym samym różne dolegliwości związane z cyklem strzału.
Pss.: Nawet na przeogromnie mocarnych FACach nie ma sensu :mrgreen:
Hasta La Victoria Siempre
Varmint Hunter

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Re: czym sie różni kompensator od tłumika

Postprzez Czarnowidz » 7 maja 2011, o 11:19

Jest dokładnie tak jak piszesz kolego. Tłumik spełnia ta samą role co kompensator + tłumienie dzwięku.

Jeśli chodzi o to co napisał Commi to równierz prawda.W palnej kieruje strumień gazów prochowych w odpowiednia stronę przez co zmiejsza podrzut i odrzut broni.W wiatrówkach jest raczej gadzetem poprawającym walory wizualne strzeladełka.Niekiedy zmiejsza uderzenie powietrza w śrut po opuszczeniu przez niego lufy przez co poprawia skupienie,ale nie zawsze to działa,a nawet są znane przypadki kiedy to skupienie po montarzu kompensatora się pogorszyło.Jak dla mnie nie warto kupować.
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Powrót do Akcesoria