DIY Myn kulowy.

Czasami trzeba zrobić coś samemu, albo chce się zrobić coś samemu, tutaj wrzucamy różne porady jak coś zrobić.

Moderatorzy: Antonio, arkadyjczyk, Neo

Stary Hunter
Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm

Re: DIY Myn kulowy.

Postprzez syntezator » 28 gru 2011, o 18:40

Zmierzyłem dzisiaj pobór prądu; wraz z 85 mielnikami (nie wiem ile ważą?) i 1kg cukru kryształu bierze mniej niż 20W (rolki są do dupy, myślę, ze na tych co dałem linka na Alledrogo zeszedłbym do 10W). Czyli jak se pochodzi 10h to weżnie: 0,2kWh energii elektrycznej, czyli (przyjmuję, że kWh kosztuje 50gr, nie chce mi się sprawdzać dokładnie, tak było kiedyś) 0,2*50groszy=10groszy. Jak czyjaś wiertarka bierze (taka słaba) 250W to zapłaci 1,25zł. Jak widać młyny kulowe nie są energożerne...

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Postprzez Czarnowidz » 30 gru 2011, o 04:23

No i gratulacje Synti. Wyszedł Ci bardzo ładny młynek. Jak nie zapomnę wrzucę zdjęcia mojego. Niestety ten mój wygląda na większą amatorszczyznę. :oops:
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Stary Hunter

Postprzez syntezator » 30 gru 2011, o 11:53

Edit: przeliczyłem, cena 1kWh wynosi równo 60gr.

Stary Hunter

Postprzez syntezator » 1 sty 2012, o 01:27

Edit:
Modyfikacje:
Zastąpienie 3 gumek recepturek (co były w rowkach) 5mm paskiem gumy wyciętej z dętki od malucha.
3 gumki wytrzymywały średnio 0,5h. Pasek (krzywo wycięty ten pierwszy) wytrzymał 15h, potem się urwał. Myślę żeby wytrzymał więcej jakbym nie porobił tych rowków pod gumki recepturki (nie chce mi się dawać nowego koła napędowego, a wygładzić już nie ma co - już spiłowany materiał. I te rolki kupione w chińskim supermarkecie za 9zł... zamiast na Alledrogo za 11zł... (nie chciało mi się czekac na przesyłkę, poza tym nie wiedziałem, że takie krzywe). Zobaczymy ile wytrzymają szczotki silnika (może dorabiać nowe?, nie wiem czy się da muszę rozebrać). Na razie chodził ponad 20h. Obciążenie: średnio 1,5kg na krzywych rolkach.

Aha: jeszcze przystawiłem grudkę smoły (co jakiś czas) do koła pasowego silnika. Cel: wygładzenie nierówności (m.in. moje rowki) i zwiększenie siły tarcia (koło pasowe ma bardzo małą średnicę jak na te siły). Efekt: rolka ładnie pokrywała się smołą.

PS w 4/4 drukarkach jakie rozbierałem był silnik DC "dużej" mocy. Służy do przesuwania tej szyny z tuszami (jakoś się to nazywało, chyba kaseta).

Schemat jakby ktoś chciał zrobić regulację:
Potencjometry 2k i 50k
Rezystor 1,5k
Tranzystor 2N3055
Silnik DC (prądu stałego)
Zasilacz DC (prądu stałego) od 12 do 32V (jaki mamy taki damy)
Obrazek
Regulacja dwu-stopniowa (dwa pokrętła, bo dwa potencjometry) pozwala na dokładne ustawienie prędkości obrotowej niezależnie od (w granicach rozsądku):
-parametrów silnika
-parametrów zasilacza
-obciążenia (masa bębna z ładunkiem)
Pierwszym potencjometrem (pokrętłem) ustawiamy mało dokładnie, drugim (później) poprawiamy na dokładniej. Ze względu na dużą prędkość obrotową silników DC należy pamiętać żeby średnica "koła pasowego" była dużo mniejsza od średnicy bębna.

Lub po prostu (nie sprawdzałem, nie jestem pewny czy będzie działać): Jakiś silnik 230V + ściemniacz: http://allegro.pl/sciemniacz-obrotowy-r ... 32718.html

Lub kupić coś takiego na 100% będzie działać: http://allegro.pl/zasilacz-regulowany-m ... 84760.html

Hunter
Arsenał:

Postprzez SP » 8 sty 2012, o 12:17

Ciekawy młynek, a właściwie materiał na bęben.
Odcinek rury kanalizacyjnej - np tzw. 110 mm.
http://www.youtube.com/watch?v=0TxXujChqhE
Ja ze swej strony proponuje wykorzystać tzw. nasuwkę na rury kanalizacyjne 110mm, bo posiada kielichy z obydwu stron w które wchodzą również z PCV tzw. zaślepki 110mm.
Tą od strony zasypu proponuje nieco poluzować na uszczelce - bo lubi się "zassać na amen.
Koszt całości kilkunastozłotowy - dosłownie, a nie zaiskrzy.
motto tak mądre, że aż ukraść je musiałem:
"Jeśli broń zabija, to długopisy robią błędy ortograficzne"

Stary Hunter

Postprzez syntezator » 6 mar 2012, o 21:50

Macie jakiś pomysł z czego można zrobić bęben (np. rura, zaślepki już sobie dorobię) o średnicy minimum 150mm :?:

Chodzi mi o mielenie twardych kawałków substancji lub szybkie mielenie substancji
bez konieczności kupowania twardych mielników o dużych gęstościach i średnicach kuli.
Miałem taki z puszki po farbie, ale blacha była za cienka. Ta średnica 150mm zamiast 130mm naprawdę dużo daje...

Tutaj coś fajnego znalazłem o średnicy 200mm (czyli dla mnie byłoby super) ale kosztuje 39zł z dostawą:
http://allegro.pl/rura-do-pieca-metalow ... 85232.html

PS Na rozdrobnienie (i szybkość rozdrobnienia, jeżeli do niego dojdzie) substancji ma wpływ:
-średnica bębna
-masa mielników
-średnica mielników
-gęstość mielników
-odpowiednio dobrana prędkość obrotowa
-odpowiedni stosunek mielników do substancji

Proszę o pomoc.

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez Spirit » 6 mar 2012, o 22:19

Może porkerta, w razie czego to przyda się też do piwa.

Stary Hunter

Postprzez syntezator » 6 mar 2012, o 22:48

Spirit napisał(a):Może porkerta

Co to jest :?:

Na Allegro tego nie ma...

Hunter
Arsenał:

Postprzez lupus1 » 7 mar 2012, o 00:30

Bęben można kupić prawie gotowy-mufa kanalizacyjna plus zaślepki-wymiar jaki ci będzie pasował.Ja tak mam i sprawuje się świetnie :mrgreen:

Stary Hunter

Postprzez syntezator » 7 mar 2012, o 00:34

Dzięki, nie wpadłem na to, że są produkowane w różnych średnicach :oops:
SP napisał(a):
Ciekawy młynek, a właściwie materiał na bęben.
Odcinek rury kanalizacyjnej - np tzw. 110 mm.

PS Nie zetrze się po 2kg proszków :?:

Jeśli nawet to jest bardzo tania... 10zł za metr :-)
Czyli 2,50zł za 25cm.
Zaślepki 15zł i już mamy zestaw :-)

Hunter
Arsenał:

Postprzez lupus1 » 7 mar 2012, o 10:50

Uwierz mi że mój przemielił już sporo "proszku" :mrgreen: i przemieli jeszcze duuużo ;-) Nie masz się o co martwić.Pozdrowionka!Ja mam taką

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez jakiii » 7 mar 2012, o 12:36

Może masz niepotrzebny garnek z pokrywką? Chlaśniesz ucha i hulaj ...
Pozdro.

Stary Hunter

Postprzez syntezator » 7 mar 2012, o 16:10

lupus1 napisał(a):Uwierz mi że mój przemielił już sporo "proszku" :mrgreen: i przemieli jeszcze duuużo ;-) Nie masz się o co martwić.Pozdrowionka!Ja mam taką

A może wiesz jaka jest jej długość (pytanie już poszło do sprzedającego) :?:
Bo może są standardowe lub akurat tam kupowałeś....

Teraz wpadłem na pomysł żeby wyłożyć ją w środku blachą parapetową (dla bardzo twardych materiałów)...

Stary Hunter

Postprzez syntezator » 30 kwi 2012, o 20:31

Oto filmik:

Ponieważ dorwałem się komórki z funkcją kręcenia filmów to pokażę wam efekt końcowy.
Wstępne rozdrabnianie: 10kul stalowych fi=25mm
Zmikronizowanie: kule szklane fi=12mm
Dałem mniejsza rolkę (na wcisk, silniczek do zamrażalnika, a rolka do wrzątku). Wyścieliłem całość folią aluminiową. Dodałem wiatraczek. Prędkość obrotowa (można płynnie regulować potencjometrami, np. w zależności od obciążenia, rodzaju substancji, mielników): n=(9,81/0,130)^0,5*0,6*30/3,14=50 obr/min

Początkujący Hunter
Arsenał:

Postprzez Mevert » 18 paź 2012, o 21:28

Jeżeli ktoś jest zainteresowany kupnem, a nie stworzeniem własnego młynka odsyłam do http://www.strzaly.pl/index.php?k96,pir ... we-zestawy

Już za 30zł + przesyłka można mieć młynek kulowy, tylko zastanawiają mnie te mielniki szklane, czy nie będę czasem iskrzyć.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zrób to sam