Dopasowanie śrutu do wiatrówki przez kryminologów
Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio
• Strona 1 z 2 • 1, 2
- lukvip
-
- Arsenał: crosman 1377
Dopasowanie śrutu do wiatrówki przez kryminologów
Ostatnio było głośno o tym że gościowi zastrzelono psa z wiatrówki. Więc moje pytanie czy jak przyjadą z (kryminalnych zagadek Las Vegas) to są wstanie stwierdzić na podstawie wydobytego śrutu z której wiatrówki padł strzał ?? Rozumiem że ślady na pocisku w broni palnej zostawia lufa ??
- bosh6
-
- Arsenał: Crick Tac 45
Re: Dopasowanie śrutu do wiatrówki przez kryminologów
Kiedyś gdzieś czytałem że da radę dopasować z której lufy wyszedł śrut.
- BiMa
moim zdaniem z broni palnej są w stanie bo pocisk twardy i się tak nie zniekształca przy spotkaniu z kościami , ale jeżeli chodzi o wiatrówkę .. to sam nie wiem, przeważnie śrut jest bardzo zniekształcony a po spotkaniu z czymś twardym to w zasadzie rozerwany, ale może jak wejdzie w serce czy mięsień i ominie żebra to da rade ... a z drugiej strony , lufa z czasem "Zalepia" się ołowiem , w taki razie wystarczyło by porządnie przeczyścić lufę i wyglądał by nieco inaczej... przynajmniej tak mi się wydaje .
- bosh6
-
Z tym zniekształceniem to różnie bywa. Poszukaj w internecie zdjęć RTG zwierząt ze śrutem np w klatce lub w brzuchu.
Sam jakiś czas temu strzeliłem fotkę jednemu takiemu opierzonemu z 15m z crosa o energii 12J w 5,5mm. Otwór wlotowy był, wylotowego nie było, śrut utkwił pod skórą z drugiej strony. Po wyjęciu wyglądał jak wyjęty z pudełka
Sam jakiś czas temu strzeliłem fotkę jednemu takiemu opierzonemu z 15m z crosa o energii 12J w 5,5mm. Otwór wlotowy był, wylotowego nie było, śrut utkwił pod skórą z drugiej strony. Po wyjęciu wyglądał jak wyjęty z pudełka

- syntezator
-
- Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm
bosh6 napisał(a):Kiedyś gdzieś czytałem że da radę dopasować z której lufy wyszedł śrut.
Jeszcze jest kwestia kto to napisał

- bosh6
-
Może jakiś moderator z beżowego 

- lukvip
-
Na to pytanie natknął mnie ten temat strzelanie-600m-t4034.html a to tylko 5,5 mm
Czyli teoretycznie jak ktoś jest psycholem to powinien zmieniać lufę po każdym niecnie oddanym strzale. (o czym nie wiedział snajper-morderca który strzelał do ludzi z jeapa w Ameryce). Oczywiście Detektyw Ostrowski - "nie mylić z Rutkowski"(serial Pitbull) by go złapał :)
Czyli teoretycznie jak ktoś jest psycholem to powinien zmieniać lufę po każdym niecnie oddanym strzale. (o czym nie wiedział snajper-morderca który strzelał do ludzi z jeapa w Ameryce). Oczywiście Detektyw Ostrowski - "nie mylić z Rutkowski"(serial Pitbull) by go złapał :)
- Fiona
-
- Arsenał:
Jest to jak najbardziej możliwe, tylko musiała by to być gruba sprawa, bo koszty analiz są bardzo wysokie.
Unikam dyskusji z idiotą i chamem bo sprowadzają adwersarza do swojego poziomu i pokonują doświadczeniem.
Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
- BiMa
lukvip boje się twojego rozumowania ale coś w tym jest
teoretycznie to masz rację , gdyby sobie załatwił lufę gdzieś na lewo albo najlepiej ukradł żeby nikt nie wiedział że kupował nawet na lewo to masz rację, nawet jeżeli kombinowali by coś z łuską i spłonką to jeden ruch papieru ściernego i tyla :D,
btw - Ostrowski - "nie mylić z Rutkowski" wszystkich by złapał

btw - Ostrowski - "nie mylić z Rutkowski" wszystkich by złapał

- lukvip
-
BiMa hehe spokojnie wybory dopiero na jesień hehehe Lufy do wiatrówek często są dorabiane szczególnie w Kalibrgunie. Idąc dalej tym tropem w którymś chyba filmie z Bondem był pocisk lodowy, o ile z broni palnej sobie tego strzału nie wyobrażałem o tyle śrut do wiatrówki zrobiony z lodu... myślę że by się dało :) Muszę sprawdzić ile mam stopnie w zamrażalniku jak coś mówicie mi Iceman 

- syntezator
-
Teraz tak mi przyszło do głowy, jak ktoś nas oskarża o postrzelenie, to jedną z form obrony może być to, że:
-mamy karabinek w innym kalibrze - zwykle w TV jest 4,5mm, a my używamy zwykle 5,5mm lub 6,35mm
-strzelamy inną "amunicją" (śrutem)
-strzelamy z inną energią (ryzykowny sposób obrony
)
-mamy karabinek w innym kalibrze - zwykle w TV jest 4,5mm, a my używamy zwykle 5,5mm lub 6,35mm

-strzelamy inną "amunicją" (śrutem)
-strzelamy z inną energią (ryzykowny sposób obrony

- BiMa
no to wtedy pewnie standardowe dochodzenie 

- syntezator
-
TheShooter napisał(a):Co jeżeli jest tylko kanał postrzałowy a nie ma śrutu bo przeszedł na wylot?
Albo jeszcze lepiej, co by było, gdyby zwierzaka (nawet martwego) nie było*

(znaczy był - ale zakopany dość głęboko

- calleb
-
- Arsenał: Galatian III .22 LW
Porównują odkształcenia pocisku po wyjściu z lufy, do tego potrzebna jest nieuszkodzona powierzchnia pocisku na tyle duża (powierzchniowo), aby móc ją porównać do pocisku testowego.
Wydaje mi się, że spora część śrutu nie mogła byby być zidentyfikowana z powodu zbyt małej powierzchni stycznej z lufą.
Wydaje mi się, że spora część śrutu nie mogła byby być zidentyfikowana z powodu zbyt małej powierzchni stycznej z lufą.
- Rafał
-
- Arsenał: Hatsan bt65, zoraki hp-01, uberti cattleman thunderer 3.5"
Jak mi przypomnicie w listopadzie to powinienem móc dużo informacji wyciągnąć o doborze pocisku do lufy. Tylko ktoś musi mi przypomnieć 

• Strona 1 z 2 • 1, 2
-