Dopasowanie śrutu do wiatrówki przez kryminologów

Dyskusje w szerokim spektrum znaczenia słowa strzelectwo - czyli opływowa Syrenka, pakowny "maluch" i pancerny Trabant...
... innymi słowy jak wypukałem skupienie 5 gr ze Slavii na 1500 m ...

Moderatorzy: Neo, arkadyjczyk, Antonio

Hunter
Arsenał: crosman 1377

Dopasowanie śrutu do wiatrówki przez kryminologów

Postprzez lukvip » 16 lip 2015, o 14:07

Ostatnio było głośno o tym że gościowi zastrzelono psa z wiatrówki. Więc moje pytanie czy jak przyjadą z (kryminalnych zagadek Las Vegas) to są wstanie stwierdzić na podstawie wydobytego śrutu z której wiatrówki padł strzał ?? Rozumiem że ślady na pocisku w broni palnej zostawia lufa ??

Sponsor forum
Arsenał: Crick Tac 45

Re: Dopasowanie śrutu do wiatrówki przez kryminologów

Postprzez bosh6 » 16 lip 2015, o 14:23

Kiedyś gdzieś czytałem że da radę dopasować z której lufy wyszedł śrut.

BiMa

Postprzez BiMa » 16 lip 2015, o 15:04

moim zdaniem z broni palnej są w stanie bo pocisk twardy i się tak nie zniekształca przy spotkaniu z kościami , ale jeżeli chodzi o wiatrówkę .. to sam nie wiem, przeważnie śrut jest bardzo zniekształcony a po spotkaniu z czymś twardym to w zasadzie rozerwany, ale może jak wejdzie w serce czy mięsień i ominie żebra to da rade ... a z drugiej strony , lufa z czasem "Zalepia" się ołowiem , w taki razie wystarczyło by porządnie przeczyścić lufę i wyglądał by nieco inaczej... przynajmniej tak mi się wydaje .

Sponsor forum

Postprzez bosh6 » 16 lip 2015, o 15:13

Z tym zniekształceniem to różnie bywa. Poszukaj w internecie zdjęć RTG zwierząt ze śrutem np w klatce lub w brzuchu.
Sam jakiś czas temu strzeliłem fotkę jednemu takiemu opierzonemu z 15m z crosa o energii 12J w 5,5mm. Otwór wlotowy był, wylotowego nie było, śrut utkwił pod skórą z drugiej strony. Po wyjęciu wyglądał jak wyjęty z pudełka :shock:

Stary Hunter
Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm

Postprzez syntezator » 16 lip 2015, o 15:14

bosh6 napisał(a):Kiedyś gdzieś czytałem że da radę dopasować z której lufy wyszedł śrut.

Jeszcze jest kwestia kto to napisał ;-)

Sponsor forum

Postprzez bosh6 » 16 lip 2015, o 15:19

Może jakiś moderator z beżowego ;-)

Hunter

Postprzez lukvip » 16 lip 2015, o 15:32

Na to pytanie natknął mnie ten temat strzelanie-600m-t4034.html a to tylko 5,5 mm
Czyli teoretycznie jak ktoś jest psycholem to powinien zmieniać lufę po każdym niecnie oddanym strzale. (o czym nie wiedział snajper-morderca który strzelał do ludzi z jeapa w Ameryce). Oczywiście Detektyw Ostrowski - "nie mylić z Rutkowski"(serial Pitbull) by go złapał :)

Sponsor forum
Arsenał:

Postprzez Fiona » 16 lip 2015, o 15:39

Jest to jak najbardziej możliwe, tylko musiała by to być gruba sprawa, bo koszty analiz są bardzo wysokie.
Unikam dyskusji z idiotą i chamem bo sprowadzają adwersarza do swojego poziomu i pokonują doświadczeniem.

Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

BiMa

Postprzez BiMa » 16 lip 2015, o 15:42

lukvip boje się twojego rozumowania ale coś w tym jest :-D :-P :-P teoretycznie to masz rację , gdyby sobie załatwił lufę gdzieś na lewo albo najlepiej ukradł żeby nikt nie wiedział że kupował nawet na lewo to masz rację, nawet jeżeli kombinowali by coś z łuską i spłonką to jeden ruch papieru ściernego i tyla :D,
btw - Ostrowski - "nie mylić z Rutkowski" wszystkich by złapał ;-)

Hunter

Postprzez lukvip » 16 lip 2015, o 16:16

BiMa hehe spokojnie wybory dopiero na jesień hehehe Lufy do wiatrówek często są dorabiane szczególnie w Kalibrgunie. Idąc dalej tym tropem w którymś chyba filmie z Bondem był pocisk lodowy, o ile z broni palnej sobie tego strzału nie wyobrażałem o tyle śrut do wiatrówki zrobiony z lodu... myślę że by się dało :) Muszę sprawdzić ile mam stopnie w zamrażalniku jak coś mówicie mi Iceman :-P

Stary Hunter

Postprzez syntezator » 16 lip 2015, o 16:20

Teraz tak mi przyszło do głowy, jak ktoś nas oskarża o postrzelenie, to jedną z form obrony może być to, że:
-mamy karabinek w innym kalibrze - zwykle w TV jest 4,5mm, a my używamy zwykle 5,5mm lub 6,35mm ;-)
-strzelamy inną "amunicją" (śrutem)
-strzelamy z inną energią (ryzykowny sposób obrony :-P )

BiMa

Postprzez BiMa » 16 lip 2015, o 16:29

no to wtedy pewnie standardowe dochodzenie :-)

Stary Hunter

Postprzez syntezator » 16 lip 2015, o 17:42

TheShooter napisał(a):Co jeżeli jest tylko kanał postrzałowy a nie ma śrutu bo przeszedł na wylot?

Albo jeszcze lepiej, co by było, gdyby zwierzaka (nawet martwego) nie było* :?:

(znaczy był - ale zakopany dość głęboko ;-)

Hunter
Arsenał: Galatian III .22 LW

Postprzez calleb » 16 lip 2015, o 19:03

Porównują odkształcenia pocisku po wyjściu z lufy, do tego potrzebna jest nieuszkodzona powierzchnia pocisku na tyle duża (powierzchniowo), aby móc ją porównać do pocisku testowego.

Wydaje mi się, że spora część śrutu nie mogła byby być zidentyfikowana z powodu zbyt małej powierzchni stycznej z lufą.

Hunter
Arsenał: Hatsan bt65, zoraki hp-01, uberti cattleman thunderer 3.5"

Postprzez Rafał » 16 lip 2015, o 20:49

Jak mi przypomnicie w listopadzie to powinienem móc dużo informacji wyciągnąć o doborze pocisku do lufy. Tylko ktoś musi mi przypomnieć ;-)

Następna strona

Powrót do Kretyn Korner