Drewno na osadę (kolbę) wiatrówki

Podforum o akcesoriach strzeleckich i nie tylko (montaże, bipody, latarki, dalmierze, chronografy, pompki do pcp, lasery i inne).
Zasłużony Hunter
Arsenał: Hatsan Ranger AT44 5,5 + mDOT 4-16x42 MilDot

Drewno na osadę (kolbę) wiatrówki

Postprzez lykanos » 2 mar 2014, o 11:47

Chyba czas zebrać spostrzeżenia na temat tego jakie drewno na osadę wiatrówki warto stosować. A dokładniej gatunki drewna stosowane na kolby.
Wątek przewijał się przez form wiele razy, teraz każdy może się podzielić doświadczeniami i przemyśleniami.

Dorzucam tabelę z parametrami wartymi uwagi czyli min. twardość i paczenie (różnica pomiędzy skurczem stycznym i promieniowym).
drewno-na-osade-1.jpg
drewno-na-osade-2.jpg

Można dodawać też inne gatunki z parametrami. Oraz informacje czy nadają się na kolbę wiatrówki albo innej broni.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..

Zasłużony Hunter

Re: Drewno na osadę wiatrówki

Postprzez lykanos » 2 mar 2014, o 11:58

Czy brzoza nadaje się na osadę ?
Teoretycznie jest dość lekka (bullpup) i ma niski współczynnik paczenia się - po wysuszeniu i zabezpieczeniu :?: (olejowanie, itp).

Brzoza
Obróbka mechaniczna:
dobra i łatwa wszystkimi rodzajami narzędzi (zarówno ręczna, jak i maszynowa); drewno trudno łupliwe; dobrze poddaje się obróbce toczeniem, skrawaniem płaskim i obwodowym, optymalna szybkość skrawania 28... 33 m/s, bardzo dobra łatwość łuszczenia na fornir.
Suszenie:
dobre; wykazuje jednak znaczne skłonności do pękania i paczenia, dlatego proces suszenia należy przeprowadzać ostrożnie i powoli.
Sklejanie:
dobre,zróżnicowaną zdolność na sklejanie przy zastosowaniu klejów na bazie żywic mocznikowych i fenolowych należy odnieść do zmieniającej się zawartości substancji tłuszczowych, które podczas procesu suszenia migrują w kierunku powierzchni. przy oklejaniu forniru mogą wystąpić trudności sklejania.
Obróbka powierzchniowa:
bardzo dobra; powierzchnie strugane są bardzo gładkie, mają piękny połysk, dają się dobrze bejcować,polerować i lakierować; przy stosowaniu lakierów poliestrowych mogą występować uszkodzenia powierzchni lakierowanych.
Temat o konieczności wprowadzenia w Polsce: Vermin Control i Pest Control czyli odstrzału z wiatrówki: szkodników; gatunków obcych; nadmiernie rozmnażających się. Z którymi natura nie daje sobie rady w sztucznych ekosystemach miast, wsi, sadów, parków i terenów uprawnych (szczury, myszy, norki amerykańskie, króliki, aleksandretty obrożne, sroki, gawrony, kawki, kruki, szpaki, gołębie, wrony, sójki). Jak ma to miejsce w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Norwegii, USA, Kanadzie, Estonii, Meksyku, Korei, Turcji, Białorusi, Afryce, itd..

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Postprzez Czarnowidz » 2 mar 2014, o 13:29

Ja tylko dodam że im większa różnica między skurczem stycznym (obwodowym) a promieniowym tym większa skłonność danego gatunku do powstawania pęknięć w czasie zmian wilgotności drewna. (I bardzo ważne by szybko pozbyć się środka pnia.)
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez daras » 2 mar 2014, o 13:45

Aby nie było różowo, to bardzo źle przyjmuje bejcę, miejscami bardzo wpija, a miejscami nie przyjmuje bejcy prawie wcale. Bardzo wrażliwa na warunki atmosferyczne mimo zabezpieczeń potrafi się wypaczyć i to bardzo mocno.
Wszystko co napisałem to napisałem z doświadczenia.

Zainteresowany
Arsenał:

Postprzez Colt » 2 mar 2014, o 14:09

Widziałem kolbę z brzozy w kammerladerze gościa ze Śląska na zawodach , trzy lata temu. Świetny efekt wizualny skóry tygrysa :lol:
Carskie mośki to przede wszystkim brzoza karelska, lecz chba najwłaściwsze drewno pod względem użytkowym i wizualnym to orzech cięty od karpy i naturalnie suszony.
Strzeż się człowieka z jednym karabinem

Stary Hunter
Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5

Postprzez Czarnowidz » 2 mar 2014, o 14:18

daras napisał(a): Bardzo wrażliwa na warunki atmosferyczne mimo zabezpieczeń potrafi się wypaczyć i do bardzo mocno.

Moje doświadczenia z tym gatunkiem niestety potwierdzają powyższe słowa Darasa. :-/
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. ;-)

Hunter
Arsenał: BT 65 RBW 6.35

Postprzez Loaded » 2 mar 2014, o 14:51

Daras, powiedziałbyś coś na temat olszyny. Właśnie suszę taki kawałek 6-20-120 cm. Dobrze podpytać profesjonalisty.

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez daras » 2 mar 2014, o 15:48

Olchę odradzam, bardzo szybko się starzeje i jest bardzo krucha, poza tym lepiej od brzozy się bejcuje, za to tak samo łatwo się wypacza. Bardzo łatwo obrabialna, jak rosła na mokradłach to przy obróbce pachnie kiszonką. :mrgreen:
Jednak jak ktoś zaczyna pracę z osadami to polecam, bo jak coś pójdzie nie tak to mała strata.

Zasłużony Hunter

Postprzez lykanos » 2 mar 2014, o 16:13

Miałem sporo olchy szarej na drewno opałowe swego czasu, na słońcu i w suchym pomieszczeniu szybko pękała. Najpierw ładnie się przebarwiała po ścięciu na pomarańczowy kolor ale gdy podeschła ten odcień znikał i zaczynała pękać. Wody miały w sobie sporo - rosły przy strumieniu. Ale po wyschnięciu bardzo lekkie drewno.

Hunter
Arsenał: BT 65 RBW 6.35

Postprzez Loaded » 2 mar 2014, o 16:17

Dzięki Darek. Że kruche to zauważyłem. Ale mam tego dużo, więc spróbuję. Bejcę już na niej patrzyłem, sprawdzałem mieszankę dąb ciemny - wiśnia, bo sama wiśnia to za jaskrawe. Wygląda to dobrze.

Stary Hunter

Postprzez Czarnowidz » 2 mar 2014, o 16:21

Jak dla mnie olcha za miękka. :-?

Hunter
Arsenał: big cock , Hatsan 25 Supershcharger

Re: Drewno na osadę (kolbę) wiatrówki

Postprzez roket » 2 mar 2014, o 17:32

A ja miałem dużo orzecha włoskiego , taki stary poniemiecki jeszcze odziomek kilka lat się sezonował ale ktoś go spalił w kominku :-? teraz tylko mahoń zauważyłem że bardzo dobre efekty daje mahoń który już jest gotowy po obróbce malujemy chemoutwardzalnym lakierem , i tak kilka warstw następnie szlifujemy papierem a na końcu polerujemy efekt jest zajebisty , polecam .

Hunter
Arsenał: Hatsan Galatian IV .22 | Hatsan 25 Supercharger 0.177 8,3J | Kandar CP-1

Postprzez carver » 2 mar 2014, o 19:52

Ja powiem Wam tak... tabelki tabelkami. Pamiętajmy że drewno to nie stop metalu wytworzony laboratoryjne i każdy pniak się różni, a ma na to wpływ wiele czynników naturalnych. Z brzozy ruscy robią kolby od bardzo dawna i jakoś one się trzymają po kilkadziesiąt lat. A często trafiają do mnie orzechowe osady z broni z wyższej półki które pękają od odrzutu broni. Nie ma reguły. Ja używam głównie orzecha amerykańskiego i jakoś nie miałem z nim problemów. Ale zdarzają się dechy które po rozcięciu w jakimś miejcu zaczynają pękać całe. Zbyt wiele ma wpływ na jakość i wytrzymałość drewna, szkoda czasu żeby wymieniać. Jak ktoś chce mieć idealne drewno, to niech sobie wyhoduje drzewo w idealnych warunkach, potem odpowiednio je zetnie, potnie i wysezonuje w idealnych warunkach przez 10 lat i będzie przepisowo :-) Jak ktoś chce osadę ze świerka, też może sobie zrobić, utwardzić tylko go w miejscach narażonych na ścieranie lub uderzenia (np nasączając żywicą epoxy) i też będzie fajnie :-) Jakby się uprzeć to i z balsy można zrobić, tylko że palcami będą się dziury robić :-D

Zasłużony Hunter

Postprzez lykanos » 2 mar 2014, o 20:04

A ja znalazłem jeszcze coś takiego. 4 lata suszenia i min. 2 lata sezonowania.
Przez tyle lat nie przeżrą tego robaki ? Smarujecie czymś ? Brzozę wiem że lubią, pod korą znalazłem kiedyś trochę białych larw jak nie była okorowana.

lufy strzelają, kolby celują
Tradycyjne metody przygotowania drewna na kolby.
W związku z licznymi pytaniami odnoszącymi się do wykonania osad broni myśliwskiej jak również drewna stosowanego przy wykonywaniu osad chciałbym podzielić się kilkoma uwagami.

Z mojego doświadczenia jak również i wiedzy dotyczącej starych technologii związanych z suszeniem i sezonowaniem drewna wynika, iż najlepsze kawałki drewna pozyskuje się z drzewa orzechowego rosnącego w trudnych warunkach glebowych, gdzie następuje mały przyrost roczny. Doradzam zwrócić uwagę na drzewa powyżej 50-ciu lat. Jako ciekawostkę podaję, że najstarszy rosnący orzech /pomnik przyrody/znajduje się w miejscowości Celbowo koło Pucka.

Ścinanie drzewa powinno nastąpić od listopada do lutego w okresie małej ilości wody w pniu drzewa.
Po przetarciu drzewa na deski o grubości 7,5 cm zabezpieczamy czoła desek farbą emulsyjną zewnętrzną.
Przy przecieraniu pnia czy wiązki korzeniowej ważne jest takie ustawienie cięcia, aby można było uzyskać optymalne uwidocznienie słoi drewna. W tym względzie musimy zdać się na doświadczenie pracownika tartaku lub własne.

Uzyskane w ten sposób drewno odstawiamy do naturalnego suszenia pod zadaszeniem, w miejscu przewiewnym.
Do suszenia stosujemy 2,5–3 cm przekładki.
W okresie letnim musimy pamiętać o 2–3 krotnym przełożeniu desek.

Nadmienić należy, iż stara receptura przygotowania drewna na osady przewiduje moczenie świeżo przetartego drewna orzechowego w gnojowicy (tylko gnojowica od krów) całkowicie zatopionego przez okres 8-12 m-cy, a następnie suszenie pod zadaszeniem.

W związku z tym, że miałem okazję wykonywania osad z tak przygotowanego drewna muszę stwierdzić, że spoistość i wytrzymałość włókien jest co najmniej dwukrotnie większa. Przy tej metodzie następuje jednak przebarwienie drewna na ciemno.

Proces suszenia pod zadaszeniem powinien trwać 4 lata.
W tym czasie nie polecam stosowania klamer zapobiegających pękaniu. Pęknięcia następują tylko w miejscach osłabień włókien, co eliminuje „niespodzianki” w trakcie eksploatacji osady.
Po 4 –letnim okresie suszenia pod zadaszeniem możemy przystąpić do selekcji drewna nadającego się do wykonywania osad.
Drewno w miejscach newralgicznych przenoszących największe obciążenia tj. komora zamkowa, szyjka kolby powinny mieć wzdłużny układ słoi.

Po wyselekcjonowaniu drewna wycinamy wstępnie obrys osad, kolb i poddajemy sezonowaniu minimum 2 lata.
Sezonowanie powinno odbywać się w pomieszczeniach suchych, lecz przewiewnych.
Przygotowane obrysy najlepiej ustawić w stojakach w pozycji pionowej.
Zaznaczyć należy, że przygotowanie drewna poprzez „moczenie w gnojówce” jest w obecnych czasach coraz bardziej kłopotliwe, stąd osobiście suszę drewno z pominięciem w/w moczenia.

W chwili obecnej trudno mi udowodnić wyższość stosowania metod tradycyjnych nad nowoczesnymi, przyspieszonymi metodami suszenia drewna.. Osobiście jednak wykonuję kolby w oparciu o metody tradycyjne.

Stąd też podejmując się wykonania kolby używam jedynie własnego drewna, którego sposób sezonowania jest mi znany. Pozwala to na uniknięcie ewentualnych późniejszych niemiłych niespodzianek związanych np. z mikropęknięciami.

Obróbka
Przy dużym przywiązaniu do tradycyjnych metod nie należy unikać przy obróbce nowych technologii, szczególnie frezowania pod komory zamkowe i zamki na wysokoobrotowych frezarkach. Ta metoda połączona z ręcznym wykończeniem pozwala na uzyskanie dokładniejszego (czystszego) wykonania wyrobu.
Zainteresowanych szczegółowymi informacjami odnośnie metod przygotowania drewna do wykonania kolb odsyłam do artykułu zamieszczonego w „Łowcu” nr 5/2001.
http://www.gdynia.mm.pl/~gprzyt/pytania ... wiedzi.htm

Zasłużony Hunter
Arsenał:

Postprzez daras » 2 mar 2014, o 22:52

Z brzozy ruscy robią kolby od bardzo dawna i jakoś one się trzymają po kilkadziesiąt lat.

Jesteś pewny? Przez moje ręce przeszły dziesiątki Iży 38 i 28, większośc z nich miała popękane kolby. Zgadnij z czego były zrobione? :mrgreen:

Następna strona

Powrót do Akcesoria