Dziwna sprawa
Moderatorzy: Antonio, arkadyjczyk, Neo
• Strona 1 z 2 • 1, 2
- alfredo
- Arsenał:
Dziwna sprawa
Dzisiaj przy sobocie pojechałem sobie troszkę powiatrować w plener.
Zabrałem crosmana 2260 oraz QB 78, która ostatnio trafiła w moje ręce, właściwie QB chciałem po prostu przetestować.
Zaaplikowałem crosmanowi bombiczkę, strzał na sucho _ i psik : cały gaz wziął i sp... uciekł.
Próba druga : kapsuła do rury, korek do oporu, nic nie syczy, strzał próbny - jak poprzednio gaz z sykiem opuścił wiatrówkę, wyglądało, że gdzieś pod zamkiem ( ? ).
Rzuciłem ciężkim słowem.
Aha, te kapsuły to jakieś takie bezprizorne, które otrzymałem w gratisie przy zakupie akcesoriów strzeleckich na allegro.
Jeszcze jedna próba. Zaaplikowałem nabój crosmana, strzał, wszystko w porządku, strzela jak trzeba, nic nie ucieka...
Czy możliwe jest, aby powodem tego schorzenia były badziewne kapsuły CO 2 ?
Teraz próba z QB. Ta przyjęła ten badziew bez protestów, strzał za strzałem jak się patrzy.
Ponadto przeprowadziłem taki mały test.
Ponieważ strzelałem nad dość rozległą wodą, pozwoliłem sobie na sprawdzenie zasięgu obu mordulców
Ten sam śrut, jakiś marnej jakości, w każdym razie tani - strzały z QB wyraźnie dłuższe,
jestem zaskoczony...
Crosman chyba celniejszy, ale z QB strzelałem na otwartych przyrządach celowniczych, takie wątpliwej jakości tru-glo, ergo : chyba ta chinka nie jest taka podła, jak gdzieniegdzie piszą, co ?
No to tyle.
Zabrałem crosmana 2260 oraz QB 78, która ostatnio trafiła w moje ręce, właściwie QB chciałem po prostu przetestować.
Zaaplikowałem crosmanowi bombiczkę, strzał na sucho _ i psik : cały gaz wziął i sp... uciekł.
Próba druga : kapsuła do rury, korek do oporu, nic nie syczy, strzał próbny - jak poprzednio gaz z sykiem opuścił wiatrówkę, wyglądało, że gdzieś pod zamkiem ( ? ).
Rzuciłem ciężkim słowem.
Aha, te kapsuły to jakieś takie bezprizorne, które otrzymałem w gratisie przy zakupie akcesoriów strzeleckich na allegro.
Jeszcze jedna próba. Zaaplikowałem nabój crosmana, strzał, wszystko w porządku, strzela jak trzeba, nic nie ucieka...
Teraz próba z QB. Ta przyjęła ten badziew bez protestów, strzał za strzałem jak się patrzy.
Ponadto przeprowadziłem taki mały test.
Ponieważ strzelałem nad dość rozległą wodą, pozwoliłem sobie na sprawdzenie zasięgu obu mordulców

Ten sam śrut, jakiś marnej jakości, w każdym razie tani - strzały z QB wyraźnie dłuższe,
jestem zaskoczony...
Crosman chyba celniejszy, ale z QB strzelałem na otwartych przyrządach celowniczych, takie wątpliwej jakości tru-glo, ergo : chyba ta chinka nie jest taka podła, jak gdzieniegdzie piszą, co ?
No to tyle.
- syntezator
-
- Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm
Re: Dziwna sprawa
Z tego co napisałeś tak wynika, ale nigdy mi się to nie zdarzyło... Spróbuj przesmarować uszczelki olejem silikonowym. Może te wcześniejsze naboje zakręcałeś powoli i "nie do końca" - słabo. Może naboje nie mają z tym nic wspólnego ? Przetestuj na większej ilości.
alfredo napisał(a):chyba ta chinka nie jest taka podła, jak gdzieniegdzie piszą, co ?
Słuchaj beżowych to będziesz strzelał ze sprężynowego hw 30 <po drogim tuningu u "speców"> z lunetą 6-24x50AOE.

QB jest ok, tylko wymaga poprawek fabryki, po ekonomicznej produkcji - montażowi i obróbce "na szybko", natomiast projekt jest ok.
- syntezator
-
To kopia projektu ok 

- alfredo
- Arsenał:
Przed chwilą zmierzyłem suwmiarką długość kapsuł.
Crosman - 82,6 mm
Ten badziew, opisany Incorsa - 82,45 mm.
Różnica w długości marginalna.
Rad jestem, że QB daje radę. W nagrodę dostanie nowy zawór strzałowy, taki ze stożkowym elementem, który jest gdzieś wystawiony na alle, ponadto uszczelkę między lufą a kartuszem, nie wiem co jeszcze...
Mam ambicję zrobić z niej sprzęt na miarę moich możliwości
Jak czegoś nie będę wiedział - zapytam. Pomożecie
Crosman - 82,6 mm
Ten badziew, opisany Incorsa - 82,45 mm.
Różnica w długości marginalna.
Rad jestem, że QB daje radę. W nagrodę dostanie nowy zawór strzałowy, taki ze stożkowym elementem, który jest gdzieś wystawiony na alle, ponadto uszczelkę między lufą a kartuszem, nie wiem co jeszcze...
Mam ambicję zrobić z niej sprzęt na miarę moich możliwości

Jak czegoś nie będę wiedział - zapytam. Pomożecie

- Czarnowidz
-
- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5
alfredo napisał(a):Pomożecie
!!! POMOŻEMY!!!

Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 

- alfredo
- Arsenał:
Dobre, slawia namber łan, jeszcze tuningowana przez niezwykle zdolnego machera.
Już gdzieś napisałem, że po prostu lubię zasilanie CO 2.
Wygoda, przyjemne strzelanko.
W projekcie jest Hatsan PCP, ale to za jakiś czas, może w zimie...
Z prostą mechaniką jakoś sobie chyba radzę, natomiast pneumatyka i hydraulika nie jest, oj, nie jest, moją mocną stroną.
Jestem elektrykiem, przez siedem lat prowadziłem Bazę Sprzętu, naprawy np. elektronarzędzi były chlebem powszednim. Rozkręcanie nieznanego urządzenia mnie nie przeraża, ale mieszkam w bloku i nie dysponuję żadnym warsztatem, a takie roboty na kolanie, to jest o dupę potłuc
Jezu, gdybym miał warsztat, nawet taki mały garażowy warsztacik, choćby wyposażony w imadło i komplet podstawowych narzędzi...Ale bym se pomajstrował, bo czasu mi nie brakuje
Już gdzieś napisałem, że po prostu lubię zasilanie CO 2.
Wygoda, przyjemne strzelanko.
W projekcie jest Hatsan PCP, ale to za jakiś czas, może w zimie...
Z prostą mechaniką jakoś sobie chyba radzę, natomiast pneumatyka i hydraulika nie jest, oj, nie jest, moją mocną stroną.
Jestem elektrykiem, przez siedem lat prowadziłem Bazę Sprzętu, naprawy np. elektronarzędzi były chlebem powszednim. Rozkręcanie nieznanego urządzenia mnie nie przeraża, ale mieszkam w bloku i nie dysponuję żadnym warsztatem, a takie roboty na kolanie, to jest o dupę potłuc

Jezu, gdybym miał warsztat, nawet taki mały garażowy warsztacik, choćby wyposażony w imadło i komplet podstawowych narzędzi...Ale bym se pomajstrował, bo czasu mi nie brakuje

- syntezator
-
warchlaq przebiegly napisał(a):Dozbieraj do slavi ;)
alfredo napisał(a):Dobre, slawia namber łan, jeszcze tuningowana przez niezwykle zdolnego machera.
Musze sprostować-
Teraz hw jest namber łan na bron_i włeb.PL
A to się chyba nigdy nie zmieni...Antonio napisał(a):I na tjuing u miszcza

- crash85
- Arsenał:
wracając do tematu,z tego co kumam to qbeta ma kartusz wiec nawet jak gaz zpitoli to zostanie w kartuszu a przy crosie jest inaczej,przyczyny ucikania gazu moga byc różne ale sam przerobiłem już 2., mianowicie uszczelka zaworu,ta o która uszczelnia się szyjka bombiczki-,podwinieta,uszkodzona itp itd oraz 2 gorsza,po przebiciu bombiczki zostaje ona juz otwarta i co2 jest w zaworze,w trzpieniu-bijniku od strony zbijaka-bijnika jest uszczelnienie,jakby z żywicy,czasem je szlag trafia wlasnie,tu polecam prowizorke z uszczeleczki zaworka z zapalniczki :D
- Neo
-
- Arsenał: To co pod ręką
Nie kupuj tego stożkowego zaworu tylko stocz w jakimś warsztacie,to jest z reklamacji ja dostałem wklejony badziewnie oring zamiast uszczelki musiałem sam wklejać uszczelkę
- syntezator
-
Nie kupuj tego stożkowego zaworu tylko stocz w jakimś warsztacie,to jest z reklamacji ja dostałem wklejony badziewnie oring zamiast uszczelki musiałem sam wklejać uszczelkę
Sugerujesz, że są takie montowane fabrycznie w QB ??
- Neo
-
Te stożkowe z normalną uszczelką szły do USA,brak limitu i trochę trafiło do nas,mi się trafił z reklamacji nieudolnie reanimowany,to jest któreś konto pana od,, wad opakowań".
- alfredo
- Arsenał:
Dzisiaj crosman dostał nową szansę na rehabilitację. Niestety, gaz ucieka zarówno z nabojów firmowanych incorsa, jak i crosmana. CO 2 umyka gdzieś pod zamkiem, pod tym mosiężnym ruchadłem.
Czeka mnie rozbiórka.
Aha, przed dwoma tygodniami karabinek dostał nowy, metalowy zamek, ale to chyba nie ma nic wspólnego z ucieczką pędnika.
Neofita, zawór już kliknąłem na allegro. Co mam rozumieć przez wklejony badziewnie
oring ? Mam coś poprawić ? Przyznaję, że QB coraz bardziej mi się podoba, zwłaszcza niezwykła wręcz składność i wygoda przy strzelaniu, choć prawdą jest, że nigdy nie miałem w rekach wiatrówki z górnej półki. Dotychczas strzelałem tylko z broni o charakterze wojskowym, w czasie kilkuletniej "przygody " z Wojskiem Polskim, jeszcze ludowym
: kałaszek i jego pochodne, PK, rkmD, Dragunow, nawet DP 28 !!
Mosiny i pistolet TT, ha.
No i miałem w rękach ruską kniejówkę.
Ale odbiegłem od tematu - crosman wymaga kuracji
edycja :
Tak naprawdę to nie wiem, do czego służy ten stożkowy zawór, kliknąłem, bo sprzedający napisał że to zawór tuningowy, a zatem poprawiający parametry wiatrówki, chyba...
Czeka mnie rozbiórka.
Aha, przed dwoma tygodniami karabinek dostał nowy, metalowy zamek, ale to chyba nie ma nic wspólnego z ucieczką pędnika.
Neofita, zawór już kliknąłem na allegro. Co mam rozumieć przez wklejony badziewnie
oring ? Mam coś poprawić ? Przyznaję, że QB coraz bardziej mi się podoba, zwłaszcza niezwykła wręcz składność i wygoda przy strzelaniu, choć prawdą jest, że nigdy nie miałem w rekach wiatrówki z górnej półki. Dotychczas strzelałem tylko z broni o charakterze wojskowym, w czasie kilkuletniej "przygody " z Wojskiem Polskim, jeszcze ludowym

Mosiny i pistolet TT, ha.
No i miałem w rękach ruską kniejówkę.
Ale odbiegłem od tematu - crosman wymaga kuracji

edycja :
Tak naprawdę to nie wiem, do czego służy ten stożkowy zawór, kliknąłem, bo sprzedający napisał że to zawór tuningowy, a zatem poprawiający parametry wiatrówki, chyba...
- crash85
- Arsenał:
a modziles cos przy sprezynce bijnika? wzmacniales,rozciagales,wymieniales na mocniejsza?
- Neo
-
Przy crosie prawdopodobnie uszczelka na zaworze albo jakiś paproch pod nim.Może trafisz na zawór z oryginalną uszczelką a jak nie to trzeba dorobić z teflonu lub twardego silikonu takiego jak etui do telefonu i wkleić na cyjanopan lub podobny klej bo wleci w transferport i gaz spierdzieli.
• Strona 1 z 2 • 1, 2
-