Rodzaje pianek montażowych, bo zaraz mnie coś trafi!

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Re: Rodzaje pianek montażowych, bo zaraz mnie coś trafi!

Post autor: Neo »

Pomyłka ,nie schnie a wiążę.Czas schnięcia i przekazywania wilgoci jest porównywalny z innymi tynkami i zaprawami.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
Awatar użytkownika
Wonski
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: Wonski »

Przypomniała mi się historia pewnego (pewnie amerykańskiego) instytutu badawczego, któremu w szczelnie zamkniętych pomieszczeniach wychodziły dziwne wyniki badań zawartości związków chemicznych w powietrzu. Jak się okazało był to budynek wybudowany parę lat wcześniej i ściany oraz wylewki wciąż oddawały wilgoć do powietrza. Nie wiem czy to prawda ale ciekawe i pouczające.
Awatar użytkownika
rufles
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał: kandar cp1
Kontakt:

Post autor: rufles »

dywagacje na temat mostkow termicznych, sposobow mozntazu okien, wilgoci w okolicach okna itp to nie jest przypadkiem zbyt rozlegly temat jak na forum wiatrowkowe? :)
Biker

Post autor: Biker »

rufles pisze:to nie jest przypadkiem zbyt rozlegly temat jak na forum wiatrowkowe? :)
Na tym forum można dyskutować o wszystkim (no prawie), wiadomo że jak ktoś bardziej dociekliwy to może zasięgnąć języka u fachowszych fachowców ;-)
Ale tu też można się sporo ciekawych rzeczy dowiedzieć, może właśnie dla tego ludzie piszą tu a nie rozłażą sie po innych forach.
Mnie też kiedyś z lekka nie panujący nad swoimi emocjami użytkownik kierował na inne forum ukierunkowane w nieco innym temacie, ale na przekór wszystkim.... przeciwnością losu pozostałem tu, bo czasami można wziąć udział w ciekawej dyskusji. :lol:
Rufles przymknij oko i poczytaj, a jak wiesz lepiej lub masz swój patent to doradź. :-)
Awatar użytkownika
MajorGatek
Hunter
Hunter
Arsenał: chwilowo rozbrojony

Post autor: MajorGatek »

jakiii pisze: I może też być mniej przyjemne (termicznie) do siadania gołą pupą. :-D
Hipotetycznie, jak by kobieta usiadła gołym tyłkiem na nie lakierowanym drewnie, to śluz spływający dołem z onej, teoretycznie mógł by wsiąknąć w drewno. Ale to takie moje misianie, bo w sumie się nad tym nie zastanawiałem.... :-P
My tu w Ghanie litości nie znamy....
QB 78 PCP 5.5
Awatar użytkownika
jakiii
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: jakiii »

Oooo, temat robi się śliski :!:
:lol: :lol: :lol:
BiMa

Post autor: BiMa »

było jakiś czas temu na wp z tego co pamiętam, chłopakowi zrobili kawał , wsadzili mu stopy do wiaderka i napełnili pianką do okien :-D... stopy mu amputowali bo pianka spuchła i zatrzymała krążenie :-)
Awatar użytkownika
rufles
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał: kandar cp1
Kontakt:

Post autor: rufles »

nie to nie chodzi o to ze mnie to drazni albo wiem lepiej. Tylko wlasnie sa miejsca w sieci gdzie takie rzeczy sa opisane duzo lepiej i o ile pomoc w kwestii jaka pianke do czego uzyc to nie jest jakas skomplikowana sprawa to juz w przypadku montazu parapetow bylo pare roznic w zdaniach. I ok tak byc powinno ale jak padlo "mostek termiczny" powiazane z "montaz okien" to to jest dopiero duuuzy temat. Kiedys montowalo sie w polowie grubosci muru na pianke i bylo ok. Teraz szkol jest duzo wiecej. Mozna zastosowac tzw cieply montaz, mozna montowac w warstwie docieplenia co ma swoje plusy i minusy itd itp. I watpie zebysmy dali rade temat ogarnac tak dobrze jak ludzie na forum dedykowanym. Sam wiem ile czasu nie raz tracilem przy okazji szukania odpowiedzi na takie czy inne zagadnienie wlasnie dlatego, ze komus chcialo sie zaczac temat ale fachowej wiedzy w watku duzo juz nie bylo. Za to sporo misiania i "mi tak zrobili wiec lepiej sie nie da".
ODPOWIEDZ