15,3mm lufa <podobno> BSAantekcem pisze:jaka jest sr. zewn. tej twojej lufki?
Rewolwer Crosman 3576 tuning na 5,5mm 15J 10strzałów
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- syntezator
- Stary Hunter

- Arsenał: Crosman 1322 Hatsan 125 5,5mm
Re: Rewolwer Crosman 3576 tuning na 5,5mm 15J 10strzałów
- antekcem
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Remington New Model Army .44 , Derringer .32, "Flinta dziadunia .12" i jeszcze kilka siarkośmierdów, 14 sztuk starszej i nowszej WBP skrzętnie kitranych w S1 lub noszonej przy dupie.
Z uzbrojenia dmuchanego chwilowo nic, ale wracam i w te rejony. - Lokalizacja: Czasem Warszawa, czasem Bałkany a czasem Lubelszczyzna.
tylko czemu GL... ? bsa przeca GW. są zazwyczaj...
A.Cem
- syntezator
- Stary Hunter

Nie wiem. Tak mi powiedział sprzedawca (dowodów nie mam). Nie zamierzam tego dochodzić. Lufa na wygląd jest dobra, mam nadzieje, że będzie wystarczająco dobrze celna. Kupiłem ją, bo:antekcem pisze:tylko czemu GL... ? bsa przeca GW. są zazwyczaj...
-kaliber 6,35mm
-tania
-jest GL - to dla mnie to zaleta, a nie wada. Będę mógł strzelać śrutem jak i drobnymi ołowianymi kulkami, wieloma na raz. Lufa będzie miała 6" (15cm). Będę nim strzelał na dystansie 3-25m. Nie wiadomo jaka celność mi nie jest potrzebna, gdyż nie jestem super strzelcem i nie zamierzam startować z nim w zawodach.
Wydaje mi się (nie mam, żadnych dowodów, taka moja radosna twórczość) że GL w kalibrze 6,35mm będzie celniejsza od kalibru GL 4,5mm (śrut jest trzymany bardziej po bokach), ale to jest moje misianie.
- antekcem
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Remington New Model Army .44 , Derringer .32, "Flinta dziadunia .12" i jeszcze kilka siarkośmierdów, 14 sztuk starszej i nowszej WBP skrzętnie kitranych w S1 lub noszonej przy dupie.
Z uzbrojenia dmuchanego chwilowo nic, ale wracam i w te rejony. - Lokalizacja: Czasem Warszawa, czasem Bałkany a czasem Lubelszczyzna.
będzie miała większe pokrycie, spowodowane większą ilością śrucin i średnicą lufy (w mniejszym stopniu) . ale 4.5 była by chyba celniejsza. (mniejsza średnica wiązki śrutu opuszczającej lufę). zważ na to, że mniejsze kalibry są z zasady celniejsze, a to dlatego bo szybsze i lżejsze. w broni śrutowej palnej, też jest z tego co wiem podobnie. z tego co pamiętam ze strzelania, półautomat śrutowy beretty w wagomiarze 20 (wkręcony czok "cylinder" , czyli bez czoka) ma mniejszy rozrzut śrucin niż taki sam półautomat w wagomiarze 12 (też z cylindrem). a i breneka lata dużo celniej z 20 niż z 12 ... ale za to w 12 włazi więcej śrucin, co rekompensuje większy rozrzut, i ułatwia strzelanie "skeet" , oraz do ptactwa w przelocie. do ssaków zdecydowanie lepszy jest mniejszy rozrzut, bo więcej śrucin trafia w cel, zwiększając prawdopodobieństwo zgonu zwierzaka. w celu zagęszczenia wiązki śrutu stosuje się czoki. są to odpowiednio ukształtowane zwężenia wylotu lufy, powodujące zagęszczenie się danej wiązki śrucin. najpowszechniej chyba używanym czokiem do polowań jest 3/4 . przynajmniej w chorwacji jest najpopularniejszy.
A.Cem
- syntezator
- Stary Hunter

Co do wielu ołowianych kulek:
Co do strzelania wieloma kulkami ołowianymi naraz to zgadzam się z Tobą w 100%. I dobrze dla tematu, że to napisałeś. Ta chmura ołowiana byłaby na małe odległości, i tak na większe Jul'i za mało (energia 15J).
Co do pojedynczego pocisku:
Chyba źle się wyraziłem (albo źle zrozumiałem to co Ty napisałeś, nieważne), chodziło mi o strzelanie pojedynczym śrutem 4,5mm lub 6,35mm. Nieważne, skończmy temat (niepotrzebnie zacząłem mówić swoje przemyślenia techniczno-życiowe oparte na kilku piwach). I tak na tym dystansie (3-25m) nie ma znaczenia celność z otwartych, z rewolweru, z rąk takiego strzelca jak ja. Celność GW w porównaniu do GL pojedynczym pociskiem (i kalibru 4,5mm w porównaniu do 6,35mm).
Co do strzelania wieloma kulkami ołowianymi naraz to zgadzam się z Tobą w 100%. I dobrze dla tematu, że to napisałeś. Ta chmura ołowiana byłaby na małe odległości, i tak na większe Jul'i za mało (energia 15J).
Co do pojedynczego pocisku:
Chyba źle się wyraziłem (albo źle zrozumiałem to co Ty napisałeś, nieważne), chodziło mi o strzelanie pojedynczym śrutem 4,5mm lub 6,35mm. Nieważne, skończmy temat (niepotrzebnie zacząłem mówić swoje przemyślenia techniczno-życiowe oparte na kilku piwach). I tak na tym dystansie (3-25m) nie ma znaczenia celność z otwartych, z rewolweru, z rąk takiego strzelca jak ja. Celność GW w porównaniu do GL pojedynczym pociskiem (i kalibru 4,5mm w porównaniu do 6,35mm).
- antekcem
- Zasłużony Hunter

po co kończyć jak można pofilozofować
gwintowana będzie zawsze celniejsza pojedyńczym niż gładka. niezależnie od kalibru.
6.35 będzie miał o wiele większe Ek. i działanie destrukcyjne będzie większe, z powodu większych oporów w tuszy, oraz większej masy niż w 4.5 .
a na 25 m z GL to pewnie oba będą koziołkować. (pewien nie jestem, ale wdaje mi się to prawdopodobne.
gwintowana będzie zawsze celniejsza pojedyńczym niż gładka. niezależnie od kalibru.
6.35 będzie miał o wiele większe Ek. i działanie destrukcyjne będzie większe, z powodu większych oporów w tuszy, oraz większej masy niż w 4.5 .
a na 25 m z GL to pewnie oba będą koziołkować. (pewien nie jestem, ale wdaje mi się to prawdopodobne.
A.Cem
- Czarnowidz
- Stary Hunter

- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5 - Lokalizacja: Utrudniona
antekcem pisze:a na 25 m z GL to pewnie oba będą koziołkować. (pewien nie jestem, ale wdaje mi się to prawdopodobne.
Koziołkować w powietrzu czy w celu?
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 
- antekcem
- Zasłużony Hunter

chodzilo mi o powietrze.. bez stabilizacji obrotem bedzie latal jak bedzie chcial. a lekki kielich nie da tu zbyt wiele... bedzie koziolkowac w powietrzu, w celu pewnie mniej. ale za to moze w cel wleciec bokiem.
A.Cem
- syntezator
- Stary Hunter

A tak wygląda moja lufa (dorwałem się aparatu): http://www.fotosik.pl/u/syntezator/albu ... 5/1?show=1
- Czarnowidz
- Stary Hunter

- Arsenał: Uberti Remington 1858 New Model Army Target Inox. 44", Pedersoli Kentucky flintlock pistol .45", Artemis Cr600w + Hawke 3-9x40AO IR.
Były: Sharps .54", Hawken .45", Colt Walker .44", AT-44 kal. 5,5, HW90 kal. 5,5, Hatsan100 kal. 4,5, Twinmaster Action kal. 4,5, Drulov DU 10 kal. 4,5 - Lokalizacja: Utrudniona
Raczej nie będzie koziołkować.
Czytałem kiedyś test w magazynie "Arsenał" porównawczy przeprowadzony na dwóch wiatrówkach - karabinkach sprężynowych Norica Krono. Jedna miała lufę gładką, druga gwintowaną. Obie w kalibrze 4,5. W teście używano śrutów H&N. Pamiętam że na jednym z rodzajów śrutu (dokładnie nie pamiętam, był to jakiś gładki płaski tarczowiec) karabinek GL uzyskał leprze skupienie.
Testujący strzelali przez trzy chronografy bramkowe ustawione w linii w pewnej odległości od siebie. Okazało się że śrut wystrzelony z lufy gładkiej w początkowej fazie lotu szybciej wytracał energię. Jak później stwierdzono było to spowodowane wahaniem się śrutu (nutacją) w jego początkowej fazie lotu. Ten wahający się ruch był stopniowo wygaszany przez powietrze w czasie lotu śrutu.
Pamiętam że zdecydowanie gorsze skupienie od pozostałych śrutów miał H&N HP. Co to za "HP" w wykonaniu H&N wie każdy kto go choć raz widział. To HP głównie z nazwy bo wgłębienie w czole jest raczej symboliczne. w komentarzu stwierdzono że śrut o nawet małym wgłębieniu wierzchołkowym wymaga jednak stabilizacji obrotowej.
Śrut wystrzelony z gładkiej lufy (z wyłączeniem śrutów typu HP) nie będzie koziołkował w powietrzu z prostej przyczyny: był projektowany do użytku w broni gładkolufowej. Z tego powodu ma środek parcia umieszczony za środkiem ciężkości co powoduje powstanie momentu sił które usiłują skierować lotkę śrutu do tyłu. Przytoczony przeze mnie test jest potwierdzeniem tej opinii.
Uważam że będzie dobrze jeśli będziesz unikał śrutów HP oraz takich w których środek parcia jest bliski środkowi ciężkości jak np. H&N Rabit Magnum czy JSB Monster. Można je poznać po płytkim wgłębieniu dennym w lotce.
Czytałem kiedyś test w magazynie "Arsenał" porównawczy przeprowadzony na dwóch wiatrówkach - karabinkach sprężynowych Norica Krono. Jedna miała lufę gładką, druga gwintowaną. Obie w kalibrze 4,5. W teście używano śrutów H&N. Pamiętam że na jednym z rodzajów śrutu (dokładnie nie pamiętam, był to jakiś gładki płaski tarczowiec) karabinek GL uzyskał leprze skupienie.
Testujący strzelali przez trzy chronografy bramkowe ustawione w linii w pewnej odległości od siebie. Okazało się że śrut wystrzelony z lufy gładkiej w początkowej fazie lotu szybciej wytracał energię. Jak później stwierdzono było to spowodowane wahaniem się śrutu (nutacją) w jego początkowej fazie lotu. Ten wahający się ruch był stopniowo wygaszany przez powietrze w czasie lotu śrutu.
Pamiętam że zdecydowanie gorsze skupienie od pozostałych śrutów miał H&N HP. Co to za "HP" w wykonaniu H&N wie każdy kto go choć raz widział. To HP głównie z nazwy bo wgłębienie w czole jest raczej symboliczne. w komentarzu stwierdzono że śrut o nawet małym wgłębieniu wierzchołkowym wymaga jednak stabilizacji obrotowej.
Śrut wystrzelony z gładkiej lufy (z wyłączeniem śrutów typu HP) nie będzie koziołkował w powietrzu z prostej przyczyny: był projektowany do użytku w broni gładkolufowej. Z tego powodu ma środek parcia umieszczony za środkiem ciężkości co powoduje powstanie momentu sił które usiłują skierować lotkę śrutu do tyłu. Przytoczony przeze mnie test jest potwierdzeniem tej opinii.
Uważam że będzie dobrze jeśli będziesz unikał śrutów HP oraz takich w których środek parcia jest bliski środkowi ciężkości jak np. H&N Rabit Magnum czy JSB Monster. Można je poznać po płytkim wgłębieniu dennym w lotce.
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć. 
- syntezator
- Stary Hunter

Dzięki za kolejny wykład. Śrutu HP jeśli będę używał to tylko z mocną trucizną i rzadko kiedy (oczywiście w krajach w których jest to legalne i tylko do papierowej tarczy).
I tak mam tylko 15J w 6,35mm, więc nie ma co szaleć z HP.
Pewnie ja (i znowu moje misianie/radosna twórczość) ze zwykłego będę miał lepszą skuteczność po trafieniu w miękki cel, niż jakiś 15J HP w 4,5mm. Ale to się zobaczy w praktyce.
I tak mam tylko 15J w 6,35mm, więc nie ma co szaleć z HP.
Pewnie ja (i znowu moje misianie/radosna twórczość) ze zwykłego będę miał lepszą skuteczność po trafieniu w miękki cel, niż jakiś 15J HP w 4,5mm. Ale to się zobaczy w praktyce.
- Maruda
- Stary Pierdziel

- Arsenał:
Do mojego S&W udało mi się dorobić lufkę 18 cm, kal 5,5. Ponieważ robiłem ją z Norconii Germany in Czajna, musiałem ją przetoczyć bo miała niejednakową średnicę i była nieosiowa. To dla nauki, bo jak będzie coś z tego wychodzić, to postaram się o zacniejszą lufę. Na razie w porywach uzyskuję 8 Julinków. Ale chyba trzeba zrobić dłuższą lufę, tak z 25 cm, bo jeszcze widać stracony CO2. Co do dodatkowego pojemnika, to głowię się nad tym jak go tam zmieścić. Następny problem to przyrządy celownicze. Jestem dalekowidzem (wszystkich starociów to czeka) i widzę cel, a przyrządy rozmazane. W okularach widzę ostro przyrządy, ale cel zamazany. Myślę czy nie zastosować celownika laserowego (35 zł).
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
Nie wiem ile Masz dioptri ale u mnie to samo.W moim przypadku bardzo dobrze widzę te trzy rzeczy używając okularów z przed ok.12 lat o,5 dioptri
- syntezator
- Stary Hunter

Proszę podziel się fotkami. Przerabiałeś magazynek?Maruda pisze:Do mojego S&W udało mi się dorobić lufkę 18 cm, kal 5,5. Ponieważ robiłem ją z Norconii Germany in Czajna, musiałem ją przetoczyć bo miała niejednakową średnicę i była nieosiowa. To dla nauki, bo jak będzie coś z tego wychodzić, to postaram się o zacniejszą lufę. Na razie w porywach uzyskuję 8 Julinków. Ale chyba trzeba zrobić dłuższą lufę, tak z 25 cm, bo jeszcze widać stracony CO2. Co do dodatkowego pojemnika, to głowię się nad tym jak go tam zmieścić.
Tutaj jest film rewolwer crosman 5.5mm home-made:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OUVesshl4KU[/youtube]
Warto przeczytać komentarze po tym filmem (samego autora filmiku), w załączniku. Ja chcę 6,35mm ...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Maruda
- Stary Pierdziel

- Arsenał:
Mam narazie tylko jedną fotkę: https://picasaweb.google.com/lh/photo/U ... directlink
Magazynek jak widać nieprzerabiany. Rozwierciłem tylko kanały na śrut rozwiertakiem stożkowym na 5,5 mm. Na muszkę zrobiłem widoczne sru-glu, ale celowanie jest kiepskie, więc kupię celownik laserowy. Rozwierciłem iglicę przebijaka z 0,75 mm, na 1,0 mm co zaowocowało większą stabilnością energii. W tej chwili mam od 4 do 5 J, w porywach (nie bardzo wiem od czego to zależy) nawet 10 J. Ilość strzałów z jednej bombiczki to 40 z energią ok. 4,5 J średnio, potem spada po 10 strzałach do 2 J. Dalej nie warto strzelać. Wydaje mi się, że wszystko idzie w dobrym kierunku, a więc warto będzie postarać się o lepszą lufę (i może dłuższą, tak z 25 cm).
Magazynek jak widać nieprzerabiany. Rozwierciłem tylko kanały na śrut rozwiertakiem stożkowym na 5,5 mm. Na muszkę zrobiłem widoczne sru-glu, ale celowanie jest kiepskie, więc kupię celownik laserowy. Rozwierciłem iglicę przebijaka z 0,75 mm, na 1,0 mm co zaowocowało większą stabilnością energii. W tej chwili mam od 4 do 5 J, w porywach (nie bardzo wiem od czego to zależy) nawet 10 J. Ilość strzałów z jednej bombiczki to 40 z energią ok. 4,5 J średnio, potem spada po 10 strzałach do 2 J. Dalej nie warto strzelać. Wydaje mi się, że wszystko idzie w dobrym kierunku, a więc warto będzie postarać się o lepszą lufę (i może dłuższą, tak z 25 cm).