Domowy sposób produkcji peletek
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
-
Biker
Re: Domowy sposób produkcji peletek
Zastosuj mniejszą średnicę wewnętrzną rury i wtedy powinno wytrzymać.
-
Fiszer5
No ok. Ale czy nie lepiej i prościej kupić drut ołowiany na allegro? Ciąć go na odpowiedniej wagi kawałki i wyciskac w prasie nadając odpowiedni kształt? Po cóż robić sobie tyle niepotrzebnego trudu.
-
Biker
Przypuszczalnie Rafał chce wykorzystać surowiec który już posiada, bo w innym przypadku to faktycznie tylko niepotrzebne komplikowanie procesu.Fiszer5 pisze:Po cóż robić sobie tyle niepotrzebnego trudu.
- Antonio
- Administrator

- Arsenał:
Ja Ci mówiłem jak to się skończy przy takich średnicach.

Stary pierdziel ale nie alkoholik
- Kivlow
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: :
Canik MC9 9x19
CZ Shadow 2 - 9x19
SIG P322 - 22lr
Kel-Tec KSG 12GA
HS-12 12GA Auto
Tippmann M4-22 - 22lr
RRA LAR-15 - 223 rem.
Anschutz 1813 - 22lr
Benelli MP95E - 22lr
--------------------------
CZ TS2 - 9x19
Kel-TEC P17 - 22lr
IWI Masada Slim - 9x19
CZ 600 Alpha 223
Kral Marine 12GA
CZ MTR 22lr
--------------------------
Beretta APX 9x19
CZ Scorpion Evo3 S1 9x19
Howa 1500 .308 win - Lokalizacja: San Escobar
Rafał to jak zalewasz rurę to nie lepiej od razu zalewać gotowe pociski ??

-
BiMa
teoretycznie tak tylko fajnie jak by miały dziurkę w środkuKivlow pisze:Rafał to jak zalewasz rurę to nie lepiej od razu zalewać gotowe pociski ??
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
Ma od góry,chyba że chodzi Ci na wzór peletki.To inny typ pocisku tak samo jak .22lr.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
-
BiMa
Ja mam pomyślą jak zrobić matryce do odlewania na wzór tej wyżej tylko ze z dziurka w środku jak śrut bo te sa pełne z tego ci widze ,
- Antonio
- Administrator

- Arsenał:
Odlewanie jest kłopotliwe.
Jest problem z kalibrem, wagą i całą resztą.
Jest problem z kalibrem, wagą i całą resztą.

Stary pierdziel ale nie alkoholik
-
BiMa
Co prawdami prawda ale metoda prób i błędów w końcu dojdziesz do czegoś co cię zadowoli 
- jakiii
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Czyli jakie ciśnienie zadałeś do tego cylinderka ?Rafał pisze: z wyliczeń wynika że potrzeba do 10t aby ruszyć, w praktyce miałem nie więcej niż 15-16
-
Rafał
- Hunter

- Arsenał: Hatsan bt65, zoraki hp-01, uberti cattleman thunderer 3.5"
Zależy mi na tej średnicy, mam już dorobione części - tłok i zatyczki i nie chciałbym ich jeszcze raz robić. Planuję robić po kilka metrów drutu na raz.Biker pisze:Zastosuj mniejszą średnicę wewnętrzną rury i wtedy powinno wytrzymać.
Na pewno prościej i szybciej ale chciałbym możliwie wszystko robić sam. Taka praca mnie odpręża, to coś zupełnie innego niż robię zawodowo.Fiszer5 pisze:No ok. Ale czy nie lepiej i prościej kupić drut ołowiany na allegro? Ciąć go na odpowiedniej wagi kawałki i wyciskac w prasie nadając odpowiedni kształt? Po cóż robić sobie tyle niepotrzebnego trudu.
Ciężko powiedzieć, nie mam jak tego sprawdzić. Wydaje mi się że nie więcej niż 100 bar, granica plastyczności ołowiu to około 50bar, z tego co robią rosjanie wiem że przy 80 już im się drut wyciska. Ja dodatkowo robię to na gorąco, od razu po zalaniu wkładam w prasę.jakiii pisze:Czyli jakie ciśnienie zadałeś do tego cylinderka ?
Znalazłem rurę wysokociśnieniową o odpowiedniej średnicy z ciśnieniem pracy 349bar, zastanawiam się czy po zalaniu nie odpuści się na tyle aby też spuchła. Jak myślicie? Ewentualnie jakieś inne pomysły z czego zrobić korpus?
-
Biker
Weź odpowiednio gruby stalowy wałek i wytocz w nim otwór na średnicę jaka ci pasuje.Rafał pisze:Ewentualnie jakieś inne pomysły z czego zrobić korpus?
Przecież waga w tym przypadku nie jest taka istotna.
- jakiii
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
To było pytanie retoryczne, podałeś dane więc policz sobie.Rafał pisze:Ciężko powiedzieć, nie mam jak tego sprawdzić. Wydaje mi się że nie więcej niż 100 bar,
Raczej nic się nie odpuści w tej temp. .Rafał pisze: zastanawiam się czy po zalaniu nie odpuści się na tyle aby też spuchła. Jak myślicie?
Poszukaj jakiegoś tłoczyska ze złomowanego siłownika i zrób jak radzi Biker.
-
Biker
Coś mi się kojarzy że mogło by sie tu nadać tłoczysko z siłownika od białoruśki, jest to grubościenna rura z otworem w okolicach 30-35 mmjakiii pisze:Poszukaj jakiegoś tłoczyska ze złomowanego siłownika