crosman 2240

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sandacz
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

crosman 2240

Post autor: sandacz »

Zapewne wiele osób zna ten pistolet i to do nich się zwracam. Zanabyłem właśnie tego pistola ale po rozłożeniu okazał się widok jak na foto. To na pewno nie myszy ani bobry nadgryzły iglicę ale nie czas by do tego dochodzić. Chciałbym oczywiście ją wymienić ale ... nie potrafię. Zwykle jak się nie da to trzeba wziąć większy młotek i przecinak ale ja wolałbym nim to zrobię dowiedzieć się od tych co już kiedyś coś takiego robili. Przebijak na dole grzybka luźny ale nie chce wyjść a iglica się kręci ale też siedzi mocno.
Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi a najbardziej od tych co wiedzą jak to zrobić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
jakiii
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Re: crosman 2240

Post autor: jakiii »

sandacz pisze:To na pewno nie myszy ani bobry nadgryzły iglicę
Może mole ? :-/
Tak na serio, szukaj nowej iglicy.
Awatar użytkownika
sandacz
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

No i jest jakaś sugestia ale proszę drugi zestaw podpowiedzi.
Awatar użytkownika
schadow
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: schadow »

Ja bym próbował szukać po forach albo necie,chyba że ktoś ze szpec majstrów dostruga.
U herbaciarzy w sklepach mają ale detaliczny zakup się nie opłaca ! Probowałbym jeszcze do serwisu w militariach oddać określajac powód ! (Kilka lat wstecz miałem problem z uszczelką doszczelniajacą kapsule co2 ktorej nigdzie nie mogłem dostać,u herbaciarzy ponad 100 zł a oni w militariach wymienili za 15zl. )
Kurwa fachowa robota widzę :shock: tak to jest jak ktoś ma dwie lewe rece i naoglada się filmikow na yt.
Awatar użytkownika
sandacz
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

W QB 78/79 wypukasz iglice z grzybka młotkiem. W CP1 palcem można ją wyjąć. Co w crosie wymyślili to nie mam pojęcia. Grzybek z uszczelką a z jednej strony iglica a z drugiej przebijak kapsuł co2. Nie jestem w stanie wyjąć ani jednego ani drugiego. Jak nie da rady to wziąć większy młotek? Tylko gdzie walnąć?
Awatar użytkownika
schadow
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

No i co Ci to da jak to zdejmiesz ? Masz kawałek hartowaego pręcika ? A nawet jak znajdziesz to jak zaciśniesz "grzyba" by się nie ruszał i doszczelniał ?
Awatar użytkownika
loopess
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Trzecia noga
Kontakt:

Post autor: loopess »

Jak dla mnie jest to zrobione identycznie jak w qb,z tego co na zdjęciu widać od strony przebijaka jest "ten pręcik" jest cieńszy więc kierunek wybijania jest jasny. Jak dlanie nic tam nie było zaciskane,za dużo zachodu z tym,jest zrobione pasowanie na wcisk.
Awatar użytkownika
sandacz
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

loopess masz rację. Ten "pręcik" jest cieńszy od iglicy i zaostrzony na końcu bo działa jak przebijak do bombiczek. Jest całkiem luźny ale wyjąć się nie da. Wygląda, że najpierw trzeba wyjąć iglicę. Mam pomysła by iglicę włożyć w jakiś, nieco większy od niej otwór, i walić w przebijak. Teoretycznie przebijak powinien wypchnąć iglicę. Po tym zabiegu będzie już i iglica i uszczelka do wymiany. :lol:
Awatar użytkownika
schadow
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Loopess,pewnie masz rację że jest to na wcisk,napisałem tylko tak by nakreślić że łatwo może i zejdzie ale wsadzić potem by nie latało... (na czerwony klej do gwintów?).
Możesz spróbować wsadzić przebijak w imadło na tą grubszą stronę iglicy nałożyć spasowaną podkładkę śruby i spróbować jeśli masz nieco wiekszej średnicy rureczkę ktorą od góry nasadzasz na pręcik dociskajac do podkładki (by nie zniszczyć uszczelki) delikatnie napitalać młoteczkiem . Może wbrew pozorom nie bedzie tak źle.
Ten przebijak był pewnie na gorąco wsadzany i wklepany w gniazdo,dlatego nie da się wyjac.
Awatar użytkownika
sandacz
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Delikatne napitalanie nie pomogło ale siła razy gwałt i dałem radę. Na samym początku mówiłem, że jak czegoś się nie da rady to trzeba wziąć większy młotek. :-)-- Dla potomnym wyjaśniam, że iglica jest zgrzana z żeliwną podkładką. od strony iglicy do grzybka włożony jest przebijak grubszy na końcu by nie przelatywał przez otwór w grzybku. Po tym idzie iglica zgrzana/zespawana z żeliwną podkładką i na górę uszczelka. Podobnie jak w QB 78/79 tylko tutaj grzybek jest zawinięty do środka i wybijając iglice rozsypuje się ta żeliwna blaszka zgrzana z iglicą.
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Post autor: Neo »

Spróbuj zdjąć uszczelkę ,może pod nią jest jakiś patent.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
Awatar użytkownika
sandacz
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Uszczelkę wyjąłem. Sama wypadła jak wybiłem iglicę. "Patent" pod nią to podkładka żeliwna go której jest dospawana iglica. Uszczelka do wymiany ale to nie problem. Poczytałem i pooglądałem trochę na temat tuningu crosa 2240 i dowiedziałem się, że iglicę się cieniuje by zwiększyć przepływ gazu. Poprzedni właściciel przesadził i cieniowanie iglicy zrobił za szeroko i w pierwszej fazie otwarcia zaworu część gazu uciekała otworem w którym jest osadzona iglica.
intro
Cichy
Cichy
Arsenał: Crossman 2240 co2 ==> HPA
CP-1M
Walther 1911

Post autor: intro »

Nie wiem czemu iglica miałaby lekko nie wychodzić (bo powinna) ale wyrezana na środku jak na moje oko wskazuje na próby tuningu szmocy, aczkolwiek nieudolne ;) Troszkę w Crosmanie podłubałem dlatego kojarzę rezanie iglicy. A poniżej to co wyszło z mojego.
Obrazek
ODPOWIEDZ