Nóż kupie

Dział poświęcony wszystkim rodzajom noży: myśliwskim, taktycznym, survivalowym i kolekcjonerskim. Znajdziesz tu praktyczne porady dotyczące wyboru, ostrzenia, pielęgnacji oraz bezpieczeństwa użytkowania. Idealny zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych pasjonatów.

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

BiMa

Re: Nóż kupie

Post autor: BiMa »

Tomaszz pisze:Moje :)

Obrazek
recon jedynka fajny noz ! Niby masówka ale dobrze wykonany i jest na mojej wish liście :-)
Awatar użytkownika
dysonans
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: dysonans »

newrom pisze:To ma być nóż do domku dla lalek ? ;>
do zgrzewek i pierdół na codzień w tzw. "mieście" 7 cm ostrze tego bokerka to max co jest sens taszczyć ze sobą. Wszystko co większe to jedynie chęć przedłużenia sobie :-> ;-)
Awatar użytkownika
newrom
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: newrom »

Ostrze 7cm to ciut za mało do wygodnego przekrojenia bagietki, ale macałem ostatnio kilka w podobnym wymiarze i mnie się je po prostu źle trzyma.
Zgrzewki rozrywam palcyma, szkoda noża na takie pierdoły ;)
Awatar użytkownika
dysonans
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: dysonans »

Pieczywo to ja w kuchni kroję. Gdzie Wy te bułki i bagietki tak namiętnie kroicie nożami edc? ;-)
BiMa

A to moje pizdryki scyzoryki :-) ten malutki ma ostrze 3,4cm szerokość 5,8mm :-D zajebisty do paznokci bo ma małe nożyczki i pilniczek ! :-) reszta standardowo część tnąca 6cm i na grzyby plus jakieś drobne roboty jak znalazł :-) jednym zlozylem szafę przesuwna z Agata meble :-D... Bo to jedyny śrubokręt jakiego teść nie zgubił

dysonans pisze:Pieczywo to ja w kuchni kroję. Gdzie Wy te bułki i bagietki tak namiętnie kroicie nożami edc? ;-)
a być się zdziwił... Jedyny ostry nóż w domu to mój edec ... Resztę teść twoi w trybie pilnym :-D używam mojego do mięsa,chleba i ogólnie wszystkiego :-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Leon83
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: Epic Two .177 + Vortex Viper PSTII 2-10x32 mrad

Post autor: Leon83 »

newrom pisze:Ostrze 7cm to ciut za mało do wygodnego przekrojenia bagietki, ale macałem ostatnio kilka w podobnym wymiarze i mnie się je po prostu źle trzyma.
Zgrzewki rozrywam palcyma, szkoda noża na takie pierdoły ;)
Jak ktoś w pracy kroi bagietki i rozrywa zgrzewki to rzeczywiście za mały...
Awatar użytkownika
newrom
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: newrom »

Bagietki ? Czasami kupuje na stacji benzynowej jak jestem w drodze, albo w sklepie jak jestem głodny. Wtedy odrobina masła albo pleśniaka (też ze sklepu) i niech się schowają wszystkie francuskie sandłiszerie :-) Jak miałem czas na ryby to po drodze kupowałem buły, pasztet i był Wersal nad Wisłą! ;>
A jak pracowałem w Polsce w biurze to NIE DAŁO się utrzymać ostrego noża w socjalnym, bo zawsze jakaś sierota przyszła kroić nim coś od czego się tępił na potęgę (a to puszka, a to kabel - a noże w socjalnym były kupowane w makro po taniości ) coś nim przyszła kroić "BO TEN JEST OSTRY", mimo że noże łamane leżały razem z wkładami i brać używać.
BiMa

Ja zawsze na targach robię kanapki moim Ontario :-D
TrOlo

Post autor: TrOlo »

BiMa pisze:Ja zawsze na targach robię kanapki moim Ontario :-D
Miałem i uważam, że do edc są lepsze noże za mniejsze pieniądze;)
FireFighter

Post autor: FireFighter »

Np. ja mam budżetowy kershaw brawler i sobie chwalę.
Awatar użytkownika
kociniak
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: zawsze gotowy w majtkach...

Post autor: kociniak »

Land 910+
Wiesz Indianer, coś jest nie tak.
Co jest nie tak?
Przestałem marzyć. Jak człowiek nie marzy umiera.
Nuras5
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: Nuras5 »

Wiem, że na forum są fachowcy od produkcji noży -jest ktoś kto by wyoknał nóż z damasku motylkowy taki jakich używali piraci?
Jestem też żeglarzem i czasami występuję w portach jako pirat :-D
Ja nie potrzebuję GOOGLE - moja żona wie wszystko
Awatar użytkownika
abram
Hunter
Hunter
Arsenał: Artemis P15 4,5 + DOC 3-9x40

Post autor: abram »

Koledzy doradźcie jaki nóż do kuchni kupić , tak ze 20 cm dł. ostrza czyli tzw. nóż szefa kuchni ;-) . Kupowanie marketowych mija się z celem , na cztery posiadane jeden tylko się jako tako nadaje , reszta dwa dni po naostrzeniu nawet do miśkowania żab się nie nadaje taka tępizna :-/ . A więc ma być wygodny , nierdzewny i trzymać ostrość , cena tak do 250 zł ? wystarczy ? wybierze się coś ? Z góry dzięki , ja się na kozikach zupełnie nie znam .
Awatar użytkownika
Bochun
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: Qbeta

Post autor: Bochun »

abram pisze:Koledzy doradźcie jaki nóż do kuchni kupić , tak ze 20 cm dł. ostrza czyli tzw. nóż szefa kuchni ;-) . Kupowanie marketowych mija się z celem , na cztery posiadane jeden tylko się jako tako nadaje , reszta dwa dni po naostrzeniu nawet do miśkowania żab się nie nadaje taka tępizna :-/ . A więc ma być wygodny , nierdzewny i trzymać ostrość , cena tak do 250 zł ? wystarczy ? wybierze się coś ? Z góry dzięki , ja się na kozikach zupełnie nie znam .
Do tej kwoty to tylko to mi przychodzi na myśl
https://ostry-sklep.pl/noz-do-miesa-vic ... e-20-cm-90
Awatar użytkownika
Szachmat
Zasłużony Hunter i Sponsor
Zasłużony Hunter i Sponsor
Arsenał: SPA P15 5,5
hatsan 30 4,5
zoraki hp01 4.5

Post autor: Szachmat »

Bardzo dobre noże ma firma dick lub victorinox