Przyznam że sam myślę o tym by kiedyś tam w odległej przyszłości wymienić harnasia na coś z regulatorem (bo dla mnie jeśli FAC to i regulator) i na razie znalazłem dwa karabinki które mi odpowiadają.Są to BSA R10/S10 lub HW100.Setka z tej dwójki jest moim faworytem ze względu na dwutaktową dźwignię i właśnie łatwość FACzenia.
Czytałem w sieci że bez większego problemu można samodzielnie wydusić z 16J-owej wersji Lang(lufa 610mm) w kal.5,5 35J.
Jak to będzie w 4,5mm dokładnie nie wiem ,ale z pewnością nie będzie problemu z podniesieniem energii z 16J o kilka kolejnych "żuli".Myślę że da radę do tych 27J ale to akurat tylko moje "misianie".
Z tego co pamiętam należało wymontować jakiś zespół elementów(tylna część komory zbijaka z sprężyną zbijaka i zbijakiem.Są one jakoś ze sobą połączone.By zwiększyć energię należało zwiększyć napięcie sprężyny zbijaka.By to zrobić należało wykręcić śrubę oporową o którą opiera się sprężyna.Problem w tym że ta śruba jest zabezpieczona przed kręceniem nią przez właściciela przez fabrykę.Zabezpieczona jest dodatkową śrubą wkręconą z boku i ja blokującą.Obie śruby są wkręcone na klej.By sobie z tym poradzić należy element w który są one wkręcone podgrzać by puścił klej trzymający śruby.Następnie dremelkiem należy naciąć rowek w śrubie oporowej sprężyny,wykręcić śrubę blokującą ją i płaskim dużym wkrętakiem wkręcić głębiej śrubę oporową sprężyny zbijaka zwiększając jej napięcie.Zwiększy się siła z jaką zbijak uderza w zawór strzałowy i prócz energii skraca się cykl strzału.Po tym zabiegu można z wersji Lang kal.5,5 wycisnąć 35J bez gmerania w regulatorze.
Powyższy opis przytoczyłem z pamięci a jak wiadomo pamięć bywa zawodna.Nigdy nie miałem w ręku HW 100.Kiedyś znalazłem opis tych czynności na jakimś forum ale nie pamiętam na którym.Z tego co pamiętam jakiś maniak HW 100 pozbierał wszelkie info o HW 100 i w jednym temacie umieścił wszystkie linki do stron z różnymi tematami o setce.Większość linków prowadziła niestety na nasz kochany i-web.

Najlepiej będzie jeśli w googlu poszukasz tematów o setce i znajdziesz tam ten temat.Jest fajnie napisany i zilustrowany ładnymi fotkami.Wszystko jest jasno i czytelnie opisane.Miłej lektury i owocnych poszukiwań.