Polerka lufy
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- waaj
- Sponsor forum

- Arsenał: wciąż szukam...
Polerka lufy
Przeczytałem ostatnio, o polerowaniu lufy, bardzo mnie to zainteresowało, ktoś to robił, Macie jakieś doświadczenia/spostrzeżenia?
Słyszę o poprawie celności, ale to tylko "słyszałem, kolega robił"
Słyszę o poprawie celności, ale to tylko "słyszałem, kolega robił"
- mitre
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Re: Polerka lufy
Działa, śrut po przepchnięciu przez przewód ma wyraźnie gładsza powierzchnię styku lufa-śrut, a celność albo jest lepsza albo to placebo
- Mada
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: 2S7 Pion na powietrze.
Lufa Kral Puncher One T 5.5 fabryka. Do oporu filc polerski i pasta polerska. Powód? Turas za szybko robił gwint pod tłumik huku i poprzeczne pręgi na gwincie przeszkadzały.
Ja robię tak:
Najpierw rozpuszczalnik nitro albo aceton i przecieraki flanelowe, do momentu aż przecierak wyjdzie czysty.
Potem papier wodny, olej mineralny i jazda.
Znowu nitro/aceton.
Pasta polerska do metalu, jakakolwiek.
Znowu aceton/nitro.
Potem można strzelać.
Ja robię tak:
Najpierw rozpuszczalnik nitro albo aceton i przecieraki flanelowe, do momentu aż przecierak wyjdzie czysty.
Potem papier wodny, olej mineralny i jazda.
Znowu nitro/aceton.
Pasta polerska do metalu, jakakolwiek.
Znowu aceton/nitro.
Potem można strzelać.
Życie toczy się dalej. A na tokarce to już w ogóle.
- waaj
- Sponsor forum

- Arsenał: wciąż szukam...
Dzięki Mada, oczekiwałem takiej odpowiedzi 
- Urko
- Sponsor forum

- Arsenał: ABC
Podobno zimno-kutym lufom BSA, z reguły tym montowanym w PCP Gamo dobrze robi lekka polerka. Szczególnie, gdy wcześniej nie lubiły miękkiego śrutu JSB. Ale ja polerki nie robiłem...
Gamo Coyote
Gamo Coyote- rokasa58
- Hunter

- Arsenał: LG300
Proszę:

Można też nawinąć wełnę stalową 3 lub 4 zera,a ostatnio w nowej lufie FX-sa polerowałem przy pomocy sznurka 5mm do makramy i zawiązanych na nim kilka supłów plus pasta polerska.
Podpatrzyłem tutaj,można włączyć tłumacza.
https://www.youtube.com/watch?v=J1IgevraRbQ

Można też nawinąć wełnę stalową 3 lub 4 zera,a ostatnio w nowej lufie FX-sa polerowałem przy pomocy sznurka 5mm do makramy i zawiązanych na nim kilka supłów plus pasta polerska.
Podpatrzyłem tutaj,można włączyć tłumacza.
https://www.youtube.com/watch?v=J1IgevraRbQ
- Mada
- Zasłużony Hunter

Do podpolerowania dobry będzie też śrut bezołowiowy albo miedziowany Apolo.
- Urko
- Sponsor forum

Madafakaman pisze:Do podpolerowania dobry będzie też śrut bezołowiowy albo miedziowany Apolo.
- mitre
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Teraz to głupoty Pierdolisz, nie polecam takich praktyk.Madafakaman pisze:Do podpolerowania dobry będzie też śrut bezołowiowy albo miedziowany Apolo.
Jeżeli lufa posiada standardowy gwint to ruchy posuwisto zwrotne, jeśli natomiast poligon to mogą być to zarówno ruch posuwisto zwrotny lub posuwisto zwrotno obrotowy ALE w takim przypadku ruch obrotowy musi wystąpić w obu kierunkach
- Mada
- Zasłużony Hunter

Oczywiście chodzi mi o zwykłe strzelanie. Tak wyczysciłem lufę czokowaną, śrutem FT Trophy Green.Urko pisze:Madafakaman pisze:Do podpolerowania dobry będzie też śrut bezołowiowy albo miedziowany Apolo.
... tzn. jak, na sucho, czy z pastą polerska?
Miedziowane mogą nie dawać takiego efektu jak ten powyżej, ale wystarczają. Niemniej przecieraki albo wełna stalowa w przypadku zadr, to najlepsze rozwiązanie.
- mitre
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Aż tak? To ładnie, ja nie spotkałem się jeszcze z takimi lufami. Nawet te, które miały transferport bezpośrednio w lufie żadnych zadziorów nie miałyMadafakaman pisze:w przypadku zadr
- Urko
- Sponsor forum

Sorki, za żartobliwy ton. Co do "czyszczenia" to sam z taką nadzieją czasami miedziowany śrut używam. Ale na polerowanie nie liczyłem. A śrutu bezołowiowego, szczególnie zawierającego jakąś domieszkę aluminium, to trochę się boję...

A ja widziałem! Tyle że po "tuningu"...mitre pisze:... Nawet te, które miały transferport bezpośrednio w lufie żadnych zadziorów nie miały
- śwagier
- Stary Pierdziel

- Arsenał:
Gdzieś wyczytalem, ze tak robiona polerka może powodować stepienie krawędzi gwintu i tym samym tendencje do zrywania gwintu dla wiekszych energii.
Jakie sa Wasze doswiadczenia w tej kwestii ?
Syci niewolnicy są najzacieklejszymi wrogami wolności.
-Marie von Ebner-Eschenbach-
-Marie von Ebner-Eschenbach-
- Mada
- Zasłużony Hunter

Ja tam jeszcze zerwania gwintu nie spotkałem, a sprawdzałem nawet śrut po wystrzeleniu z prędkością 400 m/s. Żadnych zerwań.szwagier22 pisze:Gdzieś wyczytalem, ze tak robiona polerka może powodować stepienie krawędzi gwintu i tym samym tendencje do zrywania gwintu dla wiekszych energii.
Aż tak, zwłaszcza w niektórych turkach, dlatego w Hatsanie Factorze zmieniłem lufę kiedyś. Zadry na "koronie lufy" i poprzeczne pręgi na gwincie.mitre pisze:Aż tak? To ładnie, ja nie spotkałem się jeszcze z takimi lufami. Nawet te, które miały transferport bezpośrednio w lufie żadnych zadziorów nie miałyMadafakaman pisze:w przypadku zadr