Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- sandacz
- Sponsor forum

- Arsenał:
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.
Mam takiego pomysła by w mojej zabawce na BB wymienić nabój co2 na coś takiego jak na fotce i dymać sobie pompką. Czy ktoś z Was miał może takie ustrojstwo w swojej łapce i wie po co te nyple wchodzą tak głęboko w nabój i zabierają sporo objętości tym samym ilość wtłoczonego luftu się zmniejsza? Czemu są dwa systemy /EG i S-TW/? Na jakiej zasadzie działa zawór zwrotny bo raczej nie ma go w nyplu? Nypel z przedłużką jest nierozbieralny a standardowych quick nyplach zawsze jest dojście do zaworu.
Panowie oświećcie mnie.
Ten system można adoptować do konwersji crosmanów 2240 i 2250 na PCP. Może nie jako kartusz ale taka przedłużka do podłączenia butelki HP.
Panowie oświećcie mnie.
Ten system można adoptować do konwersji crosmanów 2240 i 2250 na PCP. Może nie jako kartusz ale taka przedłużka do podłączenia butelki HP.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Jacek.
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Re: Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.
Sandacz-ja podepnę się pod Twój temat.
Do co2 88gram są jakieś ustrojstwa które można wkręcić w kapsułę i z gaśnicy dobijać. Coś ktoś wie?
Do co2 88gram są jakieś ustrojstwa które można wkręcić w kapsułę i z gaśnicy dobijać. Coś ktoś wie?
- Urko
- Sponsor forum

- Arsenał: ABC
Oczywiście montuje się zawór przy końcówce. Ale najprościej zamontować zawór w denku zużytego naboju. Wtedy nie można takiego czegoś demontować ale nie zdejmując z karabinka można czymś napełnić. Nawet powietrzem, ale to trochę bez sensu:

Poza tym, jeśli ma się końcówkę do ładowania butli 88g które mają zaworek współpracujący z "igłą" otwierającą normalne, jednorazowe pojemniki, można tak samo naładować adapter do nabojów 2x12g.

Poza tym, jeśli ma się końcówkę do ładowania butli 88g które mają zaworek współpracujący z "igłą" otwierającą normalne, jednorazowe pojemniki, można tak samo naładować adapter do nabojów 2x12g.

-
pneumatyk
- Hunter

- Arsenał:
Pewnie da sie pokombinować ale np w qb 78 o ile co2 daje okolo 50 strzałów umownie nazwijmy równych o tyle nabicie powietrzem kartusza qbty do około 100bar daje strzałow z kilkanascie i to bardzo nierównych- pierwsze strzały jak z armaty mocne ale kolejne idą ostro w dół. Powodoje to ze strzelać się da ale już nie specjalnie da sie celować bo duże spadki prędkości śrutu. Sprawę czesciowo może wspomóc wiekszy kartusz ale zapewne trzeba by też zawor strzałowy przerabiać aby wyplaszczyc charakterystykę
- arkadyjczyk
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Audi B5 '95 :-P
Musisz zobaczyć jaka jest śruba dociskająca nabój co2 w Twojej zabawce. Jak jest w formie korka to powinna pasować z szerszym gwintem. jak w formie motylka to ten cienki. A jak chcesz przerobić coś w stylu cp1/cp2 to z takim "kitem" się to nie uda. No i takie przeróbki nie służą do napełniania powietrzem i strzelania jak na co2 tylko do podłączania mambą pod większy zbiornik.sandacz pisze:Czemu są dwa systemy /EG i S-TW/

- sandacz
- Sponsor forum

- Arsenał:
To już jakieś rozeznanie w temacie mam. Moim zdaniem najwięcej do tematu wniósł arkadyjczyk. Dziękuję.
Skoro te systemy zależą od sposobu docisku naboju co2 czyli śruba powinna być wkręcana w gniazdo dociskowe zamiast motylka?
Skoro te systemy zależą od sposobu docisku naboju co2 czyli śruba powinna być wkręcana w gniazdo dociskowe zamiast motylka?
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
Jak nastały QB itp. montowano kalamitki,później szybkozłączki żeby napełniać CO2.Przy napełnieniu powietrzem qbety nawet pod 130/140 bar,(byli darwinowcy z YT) masz kilka 8/10 sensownych strzałów,a jak szukasz szmocy masz 2/4 strzały z kartusza qbety na powietrzu.Sprawdzało się napełnianie CO2 by nie być uwiązanym i strzelać po taniości.Wyjściem dla luftu było podpięcie mamby i butelki w plecaku i stosowali to głównie painballowcy w markerach by opędzić przynajmniej pół dnia.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
- sandacz
- Sponsor forum

- Arsenał:
Miałem QB 78 z przedłużką kartusza i ustawioną tak, że było 15 równych strzałów w granicach 12J. Lufa była od AA S400 więc celne to było bardzo. Dymałem do 1500 PSI i strzelałem do 800PSI. Teraz przerabiam C11 na PCP
ale dotarło do mnie, że te nabój z nyplem nie ma zaworów zwrotnych więc tylko z mambą można stosować a pistolecik na smyczy to dla mnie bez sensu.
- arkadyjczyk
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Audi B5 '95 :-P
Tutaj troszkę inny ale bardzo podoby system:
Robisz c11 pcp?
A myślałęm ze to ja mam dziwne pomysły 
Robisz c11 pcp?

- sandacz
- Sponsor forum

- Arsenał:
Mam już zrobiony tak jak 100 lat temu przerabiano Crosmany na ładowanie z gaśnicy ale przy 100Barach zaczyna się rozszczelniać więc myślałem o innym patencie.