Wiatrowki UK

Witalnia – witamy nowych użytkowników forum airgun-hunting.pl. Przywitaj się, poznaj społeczność i dołącz do dyskusji :-)--

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Regulamin forum
Mamy najbardziej liberalne forum wiatrówkowe w Polsce. Skupiamy wiatrówkowiczów z całego świata. Część forumowiczów mieszka poza granicami naszego kraju.
Serwery forum znajdują się w USA, zapewniając użytkownikom anonimowość i ochronę danych zgodnie z prawem stanu Texas.
W wielu krajach gdzie przebywają użytkownicy forum odstrzał szkodników z wiatrówki jest legalny. Możesz wymieniać się informacjami z takich polowań pod warunkiem że zaznaczysz iż ma to miejsce za granicą. Pamiętaj że w Polsce odstrzał myszy i szczurów jest dozwolony. Legalne jest zabijanie niektórych szkodników łasicowatych na własnej posesji (np. tchórz). Polowanie na zwierzęta łowne bez zezwolenia to kłusownictwo a wiele pozostałych znajduje się pod ochroną. Materiały o polowaniu na gatunki chronione na terytorium Polski będą usuwane.
WojtasRnR
Niemy
Niemy
Arsenał:

Wiatrowki UK

Post autor: WojtasRnR »

Witam Wszystkich uzytkownikow forum. Dolaczylem do Was poniewaz mysle ze jest tutaj wiele osob ogarnietych w temacie ;-) a wiec przychodze do Was z kilkoma pytaniami. Mieszka w Wielkiej Brytanii i zaciekawily mnie wiatrowki :-> wiec postanowilem na poczatek sobie cos kupic. Teraz naczytalem sie w necie tyle informacji ze juz nie wiem co mi wolno a co nie. Prosilbym jesli ktos ogarnia prawo dotyczace wiatrowek w UK o odezwanie sie. Mam nadzieje ze ktos bedzie w stanie mi odpowiedziec na kilka pytan po ludzku tak abym nie mial zadnych wtpliwosci :-) dziekuje i pozdrwiam wszystkich uzytkownikow forum :-)
Morzin
Zasłużony Hunter i Sponsor
Zasłużony Hunter i Sponsor
Arsenał: Korkowiec z odpustu.

Re: Wiatrowki UK

Post autor: Morzin »

Witamy, witamy.
Awatar użytkownika
Jacek.
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: Jacek. »

Witaj.
Awatar użytkownika
Mada
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: 2S7 Pion na powietrze.

Post autor: Mada »

Przede wszystkim masz ciut mniejszy limit niż PL, bo 16.3 J. Wiatrówek w UK sklepy nie wysyłają, kupujesz w sklepie z bronią albo Bronią, sprawdzenie pełnoletniości i git. Co do FAC - nie jest tak różowo. No i taka ciekawostka - jakbyś kupował pcp w limicie, to nie bierz Gunpowera :mrgreen: zyskał opinię "police bait". Ciekawą historię znam z tym związaną.

No i witaj na forum.
Życie toczy się dalej. A na tokarce to już w ogóle.
Awatar użytkownika
Urko
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: ABC

Post autor: Urko »

Cześć! Obrazek
A jeśli chodzi o to prawo, to interesuje Cię cała Wielka Brytania, czy tylko jakaś część? Bo wiesz, nawet ten sławny angielski limit energii nie wszędzie na Wyspach obowiązuje. Szkocja, Walia czy Irlandia Północna w każdej części jest inne prawo dotyczące broni i wiatrówek ijest inny limit i zasady postępowania... :mrgreen:

PS. Polecam: http://www.airgunforum.co.uk th-hunter
Awatar użytkownika
Mada
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: 2S7 Pion na powietrze.

Post autor: Mada »

No w Irlandii to aż 1 J. :lol:
Życie toczy się dalej. A na tokarce to już w ogóle.
Awatar użytkownika
Urko
Sponsor forum
Sponsor forum

To że w Irlandii (i w Szkocji) jest 1J to jeszcze nic. W Szkocji posiadanie wiatrówki 16J to po prostu sprawa zapłacenia (i ponawianiu opłaty co 5 lat) za licencję na broń małokalibrową... Ale wtedy z takim FAC-iem :mrgreen: podpada się pod ograniczenie ilości amunicji dla broni - 200 sztuk :shock:
WojtasRnR
Niemy
Niemy
Arsenał:

Ogolnie mam na oku (chyba) amatorki sprzet... jest to z pobliskiego sklepu "justairguns". Jest to wiatrowka 7,5J GAMO DELTAMAX FORCE AIR RIFLE .177. Mieszkam w okolicach Londynu wiec te tereny mnie intersuja :-) Chec kupna i strzelania jest ogromna ale powstaja pytania czy bede mogl sobi uzywac na wlasnym ogrodzie czy tylko w wyznaczonych miejscach...oczywiscie mam swiadomosc aby podczas uzywania bylo wszystko pod kontrola i z glowa :-)
Awatar użytkownika
arkadyjczyk
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Audi B5 '95 :-P

Post autor: arkadyjczyk »

Łojezu, tylko nie gamo :-D No i poszukaj czegoś co z pudełka będzie mieć te 13-15J
Obrazek
WojtasRnR
Niemy
Niemy
Arsenał:

arkadyjczyk pisze:Łojezu, tylko nie gamo :-D No i poszukaj czegoś co z pudełka będzie mieć te 13-15J

Wiesz jestem totalnym nowicjuszem :D Na poczatek wole wydac pare groszy aby si wkrecic :D A pozniej kto wie co bedzie :) Jak powiedzmy kupie postrzelam troch i wiatrowka pojdzie w odstawke to wole aby w koncie lezalo 100 Funa a nie powiedzmy 400-500 :D

No i prosze Cie abyś wyjasnil swoje slowa " Łojezu, tylko nie gamo :-D
Awatar użytkownika
Urko
Sponsor forum
Sponsor forum

Moim zdaniem wiatrówki Gamo nie są złe. Jeśli tylko zadowolisz się brzydkim kawałkiem strzelającego plastiku. Czasami strzelającymi śrutem, a czasami całą lufą... :mrgreen: Ale bez żartów, Gamo są niezłej jakości. może lepsze od Hatsanów, ale nie bardzo się nadają do poprawek i modyfikacji. Hatsany zaś to potęga potencjalnych możliwości i osady z dobrego drewna. No ale jak mieszkasz w Anglii i miałby Ci się podobać Hatsan... No ja mimo wszystko wybrał bym to:

Obrazek Webley & Scott Stingray II Quattro ok £200 :-/
Awatar użytkownika
f@za
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: Scyzoryk

Post autor: f@za »

No cześć :-)-- .
Słyszałeś pewnie powiedzenie "Tanie mięso psy jedzą". Jakoś trudno mi sobie wyobrazić że produkt w cenie chińskiej B3 to będzie coś, co da frajdę ze strzelania i nie zniechęci po pierwszej puszce śrutu. A wtedy będzie tak jak mówisz, karabinek do kąta i poszukiwanie innego hobby.
Człowiek nie wielbłąd, napić się musi. Chłop nie koń, wody pił nie będzie.
Awatar użytkownika
stres
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: HW30

Post autor: stres »

WojtasRnR pisze:
arkadyjczyk pisze:Łojezu, tylko nie gamo :-D No i poszukaj czegoś co z pudełka będzie mieć te 13-15J

Wiesz jestem totalnym nowicjuszem :D Na poczatek wole wydac pare groszy aby si wkrecic :D A pozniej kto wie co bedzie :) Jak powiedzmy kupie postrzelam troch i wiatrowka pojdzie w odstawke to wole aby w koncie lezalo 100 Funa a nie powiedzmy 400-500 :D

No i prosze Cie abyś wyjasnil swoje slowa " Łojezu, tylko nie gamo :-D
Idziesz w złą stronę,jak kupisz gównianą,taką z której się słabo strzela,co chwila się coś piepszy to powiesz,a jebał te wiatrówki.Kup coś pożądnego,oczywiście koledzy doradzą i ciesz się strzelaniem.A jak nie zatrybi między wami to odsprzedaż,nawet ze stratą za którą byś kupił coś kiepskiego i połamał na drzewie.

Siema.
gregor1313
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: gregor1313 »

Powitać
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Post autor: Neo »

I w GB możesz strzelać na własnej posesji .pod warunkiem że śrut nie opuści posesji.Jak masz większy teren i jesteś właścicielem możesz polować np.na króliki.,lub po uzyskaniu zgody od znajomego właściciela ziemi u niego.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
ODPOWIEDZ