Naprawa vortexa od hatsana

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Spirit
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Naprawa vortexa od hatsana

Post autor: Spirit »

Trafił mi się hatsan 90 z vortexem typ1, vortex puszcza ciśnienie od strony tłoczka, wyjąłem jeden oring, ale z drugim mam problem, bo siedzi głęboko. Szukałem po internecie jakichkolwiek informacji na temat naprawy vortexa, ale nie ma praktycznie nic.
Postaram się wrzucić zdjęcia z naprawy i jakiś poradnik, może komuś się przyda. Vortex ma 7 lat i oringi są kruche do tego stopnia, że wychodzą w kawałkach. Więc jak macie jakieś wiatrówki z vortexem, to może Wam się temat niedługo przydać.

Do wyjęcia głębszego z oringów użyłem zrobionego narzędzia, nacinałem oring i wyjmowałem po kawałku. Myślałem że wewnątrz jest jakiś tłok, a tam po prostu pręt z zabezpieczeniem, by nie wypadł.

Zauważyłem też ciekawy sposób ładowania vortexa a właściwie brak jako takiego zaworu zwrotnego. Po podaniu ciśnienia oring wysuwa się z gniazda i robi nieszczelność, potem wraca na swoje miejsce. Zrobiłem bohomaza jak to mniej więcej wygląda :-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 22 września 2023, 16:17 przez Spirit, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pawbar
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał: FX Dreamline w Aeronie

Re: Naprawa vortexa od hatsana

Post autor: pawbar »

Do walki z oringami używam nakładacza stomatologicznego, polecam :-)
Awatar użytkownika
Spirit
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Oringi na tłoku to 8x2 a na obudowie to 12x2, na obudowie to wiadomo, nie ma znaczenia, ale jaki typ dać w miejscu gdzie chodzi tłok? https://oringi-simmeringi.sklep.pl/sear ... x2/pl.html

Jeśli chodzi o te narzędzia stomatologiczne, to tutaj nie dały by rady. Osobiście gdy mam wyjąć wewnętrzny oring to wbijam w niego igłę i podważam by wyjąć. Tutaj nie dało rady, bo oringi były tak kruche, że się rozsypywały.
Awatar użytkownika
arkadyjczyk
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Audi B5 '95 :-P

Post autor: arkadyjczyk »

Najlepszy byłby chyba PUR ale pewnie takiego nie dostaniesz. Jak wsadzisz zwykły nbr to wytrzyma tyle co stary.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mada
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: 2S7 Pion na powietrze.

Post autor: Mada »

Lepszy będzie oring FKM. Wytrzymały i lepszy poślizg.
Życie toczy się dalej. A na tokarce to już w ogóle.
Awatar użytkownika
Spirit
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Zamówiłem nbr70 a pod śrubkę do spuszczania 4,5x1,5 i 5x1,5 bo starego trudno zmierzyć, bo się spłaszczył.

Następny temat to smarowanie oringów tłoczka, poszukałem trochę w internecie i trafiłem na 3 sensowne propozycje: smar fluorowy,np Krytox GPL 205, smar silikonowo-teflonowy np. Naskosil A, lub olej sprężarkowy.
Ostatnio zmieniony 24 września 2023, 09:13 przez Spirit, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rokasa58
Hunter
Hunter
Arsenał: LG300

Post autor: rokasa58 »

Spirit pisze:Oringi na tłoku to 8x2 a na obudowie to 12x2, na obudowie to wiadomo, nie ma znaczenia, ale jaki typ dać w miejscu gdzie chodzi tłok?
Na beżowym zapytaj kolegi bruner23,tuningował te siłowniki.
Awatar użytkownika
Spirit
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Przyszły oringi, przyszedł smar, zamówiłem też oringi fkm. W weekend będzie składane.

Trochę linków o tej tematyce.
https://airgun-hunting.pl/viewtopic.php?f=3&t=2795
https://forum-bron.pl/viewtopic.php?t=149174&start=150

Operacja się udała, pacjent przeżył. Ogólnie oringi sprawiają wrażenie że nie są z tego miejsca gdzie powinny, 2x8 wydają się za duże, ale po męczącej walce wlazły tam gdzie powinny, musiałem dorobić urządzenie podobne do nakładacza dentystycznego. 2x12 wydają się za małe, owinąłem taśmą teflonową gwint, żeby ich nie uszkodzić. Sprawdziłem ciśnieniem 100 bar i wszystko szczelne, teraz powoli schodzi ciśnienie, by włożyć do hatsana, zrobiłem cały obrót śrubką i cisza, jeszcze pół i zaczęło syczeć. Nie dziwię się że te śrubki ludziom latają po pokoju, wystarczy odkręcić za mocno i nie starczy gwintu. Oring pod śrubkę spuszczania 5x1,5 wydaje się być ok.
Awatar użytkownika
Spirit
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Nie mogę już edytować.
Po napełnieniu do:
85 bar jest 12,3J i 212m/s
97 bar jest 15,4J i 237m/s
105 bar jest 17,2J i 250 m/s
Kaliber 4,5 śrut jsb exact
Zauważyłem też że smar silikonowy nie nadaje się na połączenia metal-metal, posmarowałem zatrzask lufy i się nie chce zamknąć. poza tym jest nierozpuszczalny zwykłymi rozpuszczalnikami, więc żeby go usunąć mamy problem. Do zmycia można uzyć toluen, tetrahydrofuran, aceton, xylen. https://news.elektroda.pl/czym-rozpusci ... rt,15.html
Awatar użytkownika
jakiii
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Post autor: jakiii »

Spirit pisze:Zauważyłem też że smar silikonowy nie nadaje się na połączenia metal-metal
Stara prawda, wystarczy wytrzeć go szmatką, nałożyć właściwy i po problemie.
pneumatyk
Hunter
Hunter
Arsenał:

Post autor: pneumatyk »

A co z vortexem który nie ma śrubki do upuszczania ciśnienia(ale zawór do dobijania ma), jak tu regulować energie w dół ?
Awatar użytkownika
Spirit
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał:

Trzeba odkręcić z jednej lub drugiej strony, trzeba uważać bo zostaje tam raptem kilka zwoi gwintu, od strony portu ładowania. https://wykop.pl/wpis/58930571/kolejne- ... m-sie-rozk z przodu chyba bezpieczniej https://forum-bron.pl/viewtopic.php?t=149174&start=150
Awatar użytkownika
rokasa58
Hunter
Hunter
Arsenał: LG300

Post autor: rokasa58 »

pneumatyk pisze:A co z vortexem który nie ma śrubki do upuszczania ciśnienia(ale zawór do dobijania ma), jak tu regulować energie w dół ?
A to nie problem :-)
https://www.youtube.com/watch?v=sRMebkBso2E
ODPOWIEDZ