Port ładowania logun solo
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- robertw
- Świerzak

- Arsenał: Wiatroplujka
Port ładowania logun solo
Cześć.
Mam problem z portem ładowania powietrza w moim wiekowym logunie solo. Pomimo wymiany oringów na nowe połączenie jest nieszczelne i powyżej 100 barów nie można naładować kartusza. Może ktoś podjąłby się przeróbki na szybkozłączkę? Obecne , oryginalnie rozwiązanie z wtykaną końcówką nie sprawdza się. A może ktoś ma inny pomysł?
Mam problem z portem ładowania powietrza w moim wiekowym logunie solo. Pomimo wymiany oringów na nowe połączenie jest nieszczelne i powyżej 100 barów nie można naładować kartusza. Może ktoś podjąłby się przeróbki na szybkozłączkę? Obecne , oryginalnie rozwiązanie z wtykaną końcówką nie sprawdza się. A może ktoś ma inny pomysł?

- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
Re: Port ładowania logun solo
Można spróbować na szybko, dać oringi minimalne grubsze, ale jeszcze bym przeczyścił zawór ładowania.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
- rokasa58
- Hunter

- Arsenał: LG300
W którym miejscu masz nieszczelność. Zaworek ma jeden oring,na tubie jest tez po jednym.robertw pisze:Cześć.
- robertw
- Świerzak

Na końcówce która wchodzi do portu ładowania powietrza są dwa oringi które uszczelniają i to one właśnie nie trzymają ciśnienia powyżej 100 barów. Zostały wymienione na nowe oryginalne ale chyba już sam port ładowania też jest wyrobiony i stąd problem. Nie mam na miejscu karabinka, jest na wsi w przyszły weekend mogę zrobić zdjęcia.

- śwagier
- Stary Pierdziel

- Arsenał:
Sugerujesz, ze guma wyciera metal ?robertw pisze:Zostały wymienione na nowe oryginalne ale chyba już sam port ładowania też jest wyrobiony i stąd problem.
Syci niewolnicy są najzacieklejszymi wrogami wolności.
-Marie von Ebner-Eschenbach-
-Marie von Ebner-Eschenbach-
- LOGUN
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: A takie tam .
Jeżeli dobrze rozumiem to pod korkiem kartusza po jego wykręceniu tam gdzie ładujesz masz zawór zwrotny Fi około 5 mm , dokręcany malutką srubką , częsta to przypadłość podobna do układu w hw100..
Tak patrzę na fotkę to nie wiem czy czasem to nie mój były karabinek , bo z 8 lat temu zamieniłem taki na hw100 i żałowałem ,w końcu to FX ..
Tak patrzę na fotkę to nie wiem czy czasem to nie mój były karabinek , bo z 8 lat temu zamieniłem taki na hw100 i żałowałem ,w końcu to FX ..
- rokasa58
- Hunter

- Arsenał: LG300
Tam powinny być 6x1,5, kilka dni temu nie mając takich,szlifowałem 6x2 i trzymają.robertw pisze:Na końcówce która wchodzi do portu ładowania powietrza są dwa oringi które uszczelniają i to one właśnie nie trzymają ciśnienia powyżej 100 barów. Zostały wymienione na nowe oryginalne ale chyba już sam port ładowania też jest wyrobiony i stąd problem..
- jakiii
- Zasłużony Hunter

- Arsenał:
Jesteś pewien że z portem ładowania?robertw pisze:Mam problem z portem ładowania powietrza
- robertw
- Świerzak

Problem jak na razie został rozwiązany. Pod oringi w rowki dałem paski taśmy teflonowej, takiej do uszczelnień hydraulicznych. Końcówka wchodzi teraz z większym oporem ale całość wytrzymuje ciśnienie 200 bar. Może komuś przyda się ten patent?

- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
- robertw
- Świerzak

Teoretycznie tak, niemniej te są oryginalne i wykonane z silikonu ( chyba?) Eksperymentowałem z różnymi grubościami i naprawdę ciężko dobrać odpowiednie. Jak na razie ten patent zdaje egzamin to po co psuć? :)