Dodatkowe chłodzenie kompresora 300 bar Yong Heng

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Re: Dodatkowe chłodzenie kompresora 300 bar Yong Heng

Post autor: Neo »

Po pierwsze, możesz odpowiadać w jednym poście, nie bijemy ich jeden pod drugim.
Zapominasz o ciśnieniu jakie tam występuje, i może powstać tak zwane odbicie w przeciwną stronę.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
Awatar użytkownika
arkadyjczyk
Zasłużony Hunter
Zasłużony Hunter
Arsenał: Audi B5 '95 :-P

Post autor: arkadyjczyk »

Goran1963 pisze:no ok rozumiem ale jak odpowietrzyć mam jeśli będzie za skraplaczem zaworek zwrotny wężyk powyżej jeśli pompuję karabinek
zaworek + dodatkowy odpowietrznik załatwi sprawę ;-)
Goran1963 pisze:jakiego uderzenia doznaje korbowód?
Przy wyłączeniu w trakcie pompowania tłok zatrzymuje się i cofa wirnik silnika. Nie wiem czy jest to większe obciążenie niż podczas pompowania ale występuje. I masz rację chińczyki z autostopem wyłączają się tak samo. Na pewno nie zaszkodzi odpowietrzać przed wyłączeniem.
Goran1963 pisze: tak działają wszystkie kompresory w przemyśle
A tu akurat nie masz racji. Miałem w pracy kompresory 150 bar które miały automatyczne odpowietrzenie przed wyłączeniem silnika. Zanik napięcia w trakcie pompowania potrafił spowodować scięcie wpustu na wale a raz nawet poszedł korbowód.
Obrazek
Awatar użytkownika
Goran1963
Zainteresowany
Zainteresowany
Arsenał:

Post autor: Goran1963 »

Morzin pisze:Widzisz dał bym sobie rękę obciąć, że na filmiku pompowałes butle. O karabinku mowy nie było.
butle będę pompował zgodnie z twoim pomysłem , już przygotowałem zaworek , ale mam pytanko do ciebie bo tego nie wiem , jak często zmieniać wkład w filtrach? dziś włączyłem by sprawdzić zaworek zwrotny i z ostatniego filtra poszło trochę wody ... potem jej już nie było ale to mnie zaniepokoiło , nie dalej ka miesiąc temu zaglądałem do kartusza w Moim AEA Challenger PRO i było sucho jak na pustyni ale to miesiąc temu było.. kompresorem cisnę non stop od kwietnia , chyba profilaktycznie wymienię wszystko
Morzin
Zasłużony Hunter i Sponsor
Arsenał: Korkowiec z odpustu.

Post autor: Morzin »

Nie ma jakiegoś sztywnego interwału czasowego. Masz inne filtry o innej pojemności, ale co jakiś czas możesz je rozkręcić i poprostu sprawdzić organoleptycznie. Dojdziesz do tego sam
Kiedy masz wodę w kartuszu to jest już odrobinę za późno. Wkłady powinieneś wymienić wcześniej.
Awatar użytkownika
Goran1963
Zainteresowany
Zainteresowany
Arsenał:

Post autor: Goran1963 »

tak zgadza sie że odbija ale na wszystkich filmikach normalnie wyłączają , ale pompując kartusz w karabinku nie ma innej możliwości wyłączania i wstawienia zaworku zwrotnego bo nie będzie jak go odpowietrzyć separator - wąż końcówka ładująca- odpowietrzam kompresorem
Morzin
Arsenał: Korkowiec z odpustu.

Post autor: Morzin »

Pompując butle w karabinku zaworek zwrotny masz w karabinku.
To wystarczy odkręcić separator na kompresorze i powietrze zejdzie z wężyka i możesz go wtedy wyłączyć.
ODPOWIEDZ