Korona lufy

Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY

Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fynooh
Świerzak
Świerzak
Arsenał:

Re: Korona lufy

Post autor: fynooh »

Znów wyszedł mi podwójny post, sorry, ale mylę się czasem. Proszę moderatora o usunięcie tego wpisu.
Ostatnio zmieniony 16 września 2025, 13:11 przez fynooh, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
fynooh
Świerzak
Świerzak
Arsenał:

Dzięki Panowie. Sprawdziłem wszystko, jak opisaliście i to bardzo dokładnie i efekt jest taki, że lufa z obu stron jest gładziutka, żadnych najmniejszych zadziorów nie zauważyłem ani nie wyczułem. Mimo to nie jestem w pełni zadowolony z celności tego karabinka. Co jeszcze można by zrobić, sprawdzić, oprócz strzelca, bo strzelca zostawimy na sam koniec. Wydaje mi się, że wstrząs, kopnięcie przy strzale rozrzuca trochę śruty :-(
Kshyhu87
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: Kshyhu87 »

Jak masz możliwość to postrzelaj z pcp :)
Tak, tak widziałem koledzy już proponowali w innych tematach pcp... Ty sie uparles na sprężynę więc teraz trenuj i walcz z tym kopaniem
Awatar użytkownika
CO2
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał: Taki, jak nick + proca.

Post autor: CO2 »

Kshyhu87 pisze:Jak masz możliwość to postrzelaj z pcp :)
Tak, tak widziałem koledzy już proponowali w innych tematach pcp... Ty sie uparles na sprężynę więc teraz trenuj i walcz z tym kopaniem
Tylko z którego modelu? ISKRA czy ARG?
;)
Rozmawiając z idiotą, nie zachowuj ostatniego zdania dla siebie.
Kshyhu87
Sponsor forum
Sponsor forum
Arsenał:

Post autor: Kshyhu87 »

CO2 pisze:
;)
Moze na początek aea zeus .95 żeby kolega szoku nie doznał :D
Awatar użytkownika
CO2
Początkujący Hunter
Początkujący Hunter
Arsenał: Taki, jak nick + proca.

Post autor: CO2 »

Kshyhu87 pisze:
CO2 pisze:
;)
Moze na początek aea zeus .95 żeby kolega szoku nie doznał :D
100/100.
Rozmawiając z idiotą, nie zachowuj ostatniego zdania dla siebie.
Awatar użytkownika
Neo
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał: To co pod ręką

Post autor: Neo »

fynooh pisze:Dzięki Panowie. ..... Mimo to nie jestem w pełni zadowolony z celności tego karabinka. Co jeszcze można by zrobić, sprawdzić, oprócz strzelca, bo strzelca zostawimy na sam koniec. :-(
Właśnie od strzelca zacznij, tak jak pisałem zacznij od 10m, potem 15, 20 itd. i trening,trening,,,,,,,
Jak chcesz sie dowiedzieć jak karabin strzela, umów się z kim z okolicy, co strzela ze springa, niech puści kilka serii, będziesz wiedział co karabinek potrafi.
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
Awatar użytkownika
Franz-007
Tropiciel
Tropiciel
Arsenał: Wildcat+Nexus, STEYR LP50

Post autor: Franz-007 »

fynooh pisze:Co jeszcze można by zrobić, sprawdzić, oprócz strzelca, bo strzelca zostawimy na sam koniec. :-(
Nie oczekiwać cudów od wiatrówki. Serio piszę. Nie strzelaj tylko do tarczy bo w końcu zwariujesz. Kup sobie jakieś cele reaktywne, które po trafieniu się obrócą/przewrócą, np.: spinnery, figurki metalowe,itp. Wtedy będziesz miał radochę ze strzelania i mniej frustracji., bo jak będzie odskok 1cm to i tak cel zareaguje. Poza tym ten Exact jest też produktem masowym, nie każdy śrut jest taki sam. Więc trochę luzu i nie podniecaj się tarczkami z forum, często trafiają się tylko raz, może kilka razy w sezonie, a reszta wygląda podobnie do Twoich ;-)
Mam na imię Sybaryta. A może Hedonista? Nie pamiętam.
Awatar użytkownika
fynooh
Świerzak
Świerzak
Arsenał:

Dzięki Franz-007, trafiłeś w mój gust, to właśnie chciałbym przeczytać, usłyszeć. Strzelam nie tylko do tarczy, bo to na dłuższą metę nudne się robi, ale do kapsli, nakrętek od butelek, nakrętek od małych słoików itp. odległości różne, 18, 20, 25 m. To by było na razie tyle ;-)
Polet1908
Zainteresowany
Zainteresowany
Arsenał:

Post autor: Polet1908 »

fynooh pisze:Dzięki Franz-007, trafiłeś w mój gust, to właśnie chciałbym przeczytać, usłyszeć. Strzelam nie tylko do tarczy, bo to na dłuższą metę nudne się robi, ale do kapsli, nakrętek od butelek, nakrętek od małych słoików itp. odległości różne, 18, 20, 25 m. To by było na razie tyle ;-)
No i to jest błąd. W sumie zawsze mi się wydawało że to nie strzelanie a trafianie jest nudne. A dopóki się nie trafia i jest nad czym kombinować to jest i zabawa i jakieś wyzwanie.

Strzelając do celów reaktywnych skąd będziesz wiedział dlaczego nie trafiłeś, o ile chybiłeś, w którą stronę. Tarcza prawdę Ci powie, tarcza nie jest twoim wrogiem. Zwłaszcza na początku przygody kiedy wyrabiasz dopiero pewne nawyki.
Nic nie stoi na przeszkodzie wydrukować sobie obrysu jakiegoś celu. Np zająca. czy 5 złotówki.
Byc może to zależy od strzelca ale ja mam dokładnie odwrotnie. Jeśli chybię chcę wiedzieć dlaczego i o ile chybiłem. Jeśli nie wiem to róznie dobrze mógłbym strzelać chińskim badziewiem bo pudło to i tak pudło. Strzelając do papieru wiem czy dziś np znosi lekko w prawo ze względu na wiatr czy za płytko chwytam język spustowy i ściągam na lewo.
Ale jak kto woli.
Awatar użytkownika
Franz-007
Tropiciel
Tropiciel
Arsenał: Wildcat+Nexus, STEYR LP50

Post autor: Franz-007 »

Właśnie, jak kto woli. Ja wolę tak :-)4
I to nie jest błąd tylko inne podejście do hobby :mrgreen:
Mam na imię Sybaryta. A może Hedonista? Nie pamiętam.
Awatar użytkownika
śwagier
Stary Pierdziel
Stary Pierdziel
Arsenał:

Post autor: śwagier »

Niewątpliwie strzelanie do celow jest mniej stresujące ( zero-jedynkowe pt. trafię - nie trafię ) a wymagania mozna regulować wielkoscią celu.
Strzelanie do tarczy, to ciagłe dązenie do doskonalosci i rzadko pojawia się uczucie "osiagnalem cel"
Obie filozofie można częściowo polaczyc stawiając za celem karton, czy kartkę która pokaże wszystkie nietrafione strzaly i da materiał do analizy :-)
Syci niewolnicy są najzacieklejszymi wrogami wolności.
-Marie von Ebner-Eschenbach-
ODPOWIEDZ