Kompresor z wymiennikiem ciepła.
Moderatorzy: Antonio, Neo, arkadyjczyk
- CO2
- Początkujący Hunter

- Arsenał: Taki, jak nick + proca.
Kompresor z wymiennikiem ciepła.
Dzień dobry
Szanowni, nadeszła wiekopomna chwila. Właśnie przed chwilą odebrałem ostatnią istotną przesyłkę z elementami do budowy mojego super-hiper-duper kompresora. Konstrukcja oparta na gotowym produkcie prosto z Chin, z dobudowanym układem wymiennika ciepła chłodziwa. Całość będzie zamknięta w ramie z profili zamkniętych.
Pytanie - czy mam w tym wątku podawać informacje z postępu prac, wraz z fotografiami, linkami itp czy też mam sobie to darować? Czy moja wydumka będzie kogoś interesowała?
Nie chcę zaśmiecać Forum zbędnymi bzdetami.
K.
Szanowni, nadeszła wiekopomna chwila. Właśnie przed chwilą odebrałem ostatnią istotną przesyłkę z elementami do budowy mojego super-hiper-duper kompresora. Konstrukcja oparta na gotowym produkcie prosto z Chin, z dobudowanym układem wymiennika ciepła chłodziwa. Całość będzie zamknięta w ramie z profili zamkniętych.
Pytanie - czy mam w tym wątku podawać informacje z postępu prac, wraz z fotografiami, linkami itp czy też mam sobie to darować? Czy moja wydumka będzie kogoś interesowała?
Nie chcę zaśmiecać Forum zbędnymi bzdetami.
K.
Rozmawiając z idiotą, nie zachowuj ostatniego zdania dla siebie.
- barrrol
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Taipan Veteran .22
V.O. Orion Pro Max 6-24x50ffp - Lokalizacja: Małopolska
Re: Kompresor z wymiennikiem ciepła.
Bardzo chętnie zobaczę co tam modzisz 
- Angel
- Hunter

- Arsenał: Liszaj + nokto
Z wielką chęcią będę śledził proces powstawania tego cuda tym bardziej, że sam powoli rozglądam się za jakimś kompresorem więc fajnie będzie pooglądać jakieś alternatywy dotyczące tuningu 
-
Yarkko76
- Zasłużony Hunter i Sponsor

- Arsenał:
Jak najbardziej. Zamieszczaj zdjęcia z opisami. Takich projektów nam trzeba 
- CO2
- Początkujący Hunter

OK, no jedziemy z tym koksem.
Na początek co większe zakupy:
1. Kompresor (z regulowaną wartością ciśnienia wyłączenia) : https://pl.aliexpress.com/item/1005008673189178.html
2. Chłodnica (jeszcze goła, bez wentylatorów): https://pl.aliexpress.com/item/4001158772964.html
3. Termometr do pomiaru temperatury chłodziwa w zbiorniku: https://pl.aliexpress.com/item/1005005529458860.html.
Dzisiaj wieczorem zamieszczę (jak się wyrobię) fotografie zbiornika chłodziwa oraz postępów w uzbrajaniu chłodnicy do postaci kompletnego wymiennika.
Stay tuned.
Dodane:
4. 2 sztuki filtra / separatora, włączone _po_ separatorze, będącym na wyposażeniu kompresora: https://pl.aliexpress.com/item/1005008204398353.html
5. Garść węży wysokociśnieniowych o różnych długościach.
ST/
Na początek co większe zakupy:
1. Kompresor (z regulowaną wartością ciśnienia wyłączenia) : https://pl.aliexpress.com/item/1005008673189178.html
2. Chłodnica (jeszcze goła, bez wentylatorów): https://pl.aliexpress.com/item/4001158772964.html
3. Termometr do pomiaru temperatury chłodziwa w zbiorniku: https://pl.aliexpress.com/item/1005005529458860.html.
Dzisiaj wieczorem zamieszczę (jak się wyrobię) fotografie zbiornika chłodziwa oraz postępów w uzbrajaniu chłodnicy do postaci kompletnego wymiennika.
Stay tuned.
Dodane:
4. 2 sztuki filtra / separatora, włączone _po_ separatorze, będącym na wyposażeniu kompresora: https://pl.aliexpress.com/item/1005008204398353.html
5. Garść węży wysokociśnieniowych o różnych długościach.
ST/
Ostatnio zmieniony 13 listopada 2025, 16:40 przez CO2, łącznie zmieniany 2 razy.
- waaj
- Sponsor forum

- Arsenał: wciąż szukam...
Kompresor z wydajnością 100l/minutę brzmi obiecująco, zobaczmy jak to wszystko działa 
Trzymam kciuki
Trzymam kciuki
- CO2
- Początkujący Hunter

Zobaczymy, jak w praktyce wyglądają te wartości liczbowe. Moim zamierzeniem jest uzupełnianie powietrza w butli o pojemności 8 litrów. Ciśnienie początkowe ponad 200 (220) barów. Końcowe - 300. Jak się nie sprawdzi na dłuższą metę - płakać nie będę. Najwyżej sprzedam a uzyskane pieniądze przepiję ;)waaj pisze:Kompresor z wydajnością 100l/minutę brzmi obiecująco, zobaczmy jak to wszystko działa
Trzymam kciuki
- waaj
- Sponsor forum

- Arsenał: wciąż szukam...
Napisałem o tych 100l/na minutę w/g specyfikacji sprzedającego
, koledzy raczej sporadycznie pompują butle takimi kompresorami, sam używam do kartuszy i ciekaw jestem co będzie u Ciebie 
- j@nek
- Tropiciel

- Arsenał: Dobre słowo, ... ;)
Mi się zdarza takim butlę 8l pompować.
Myślałem nad chłodzeniem wody korzystając z nagrzewnicy samochodowej, ale nie będę kombinował, skoro temat się rozkręca.
Czekam na rozwój wątku
Myślałem nad chłodzeniem wody korzystając z nagrzewnicy samochodowej, ale nie będę kombinował, skoro temat się rozkręca.
Czekam na rozwój wątku
- CO2
- Początkujący Hunter

Szanowni, mam kilka gotowych fotek i trochę innego materiału. Niestety, moje konto na fotosik.pl robi sceny :(
Mogę zalogować się na konto, mogę przeglądać zawartość, mogę utworzyć nowy folder / katalog, ale za cholerę nie mogę zamieścić w nim nowych fotek. Przy próbie zapisu przetransferowanych materiałów wyskakuje komunikat o błędzie.
Na darmowym profilu mam 48 fotografii, zaś limit wynosi 150 sztuk. Targnięty desperacją chciałem wykupić profil PREMIUM, ale przy próbie zainicjowania płatności również wyskakuje komunikat o wystąpieniu błędu.
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Jak tą cholerę okiełznać? Mam konto na tym pieprzonym fotosiku od ponad 6 lat i do tej pory nie było takich jaj.
Mogę zalogować się na konto, mogę przeglądać zawartość, mogę utworzyć nowy folder / katalog, ale za cholerę nie mogę zamieścić w nim nowych fotek. Przy próbie zapisu przetransferowanych materiałów wyskakuje komunikat o błędzie.
Na darmowym profilu mam 48 fotografii, zaś limit wynosi 150 sztuk. Targnięty desperacją chciałem wykupić profil PREMIUM, ale przy próbie zainicjowania płatności również wyskakuje komunikat o wystąpieniu błędu.
Czy ktoś mógłby mi pomóc? Jak tą cholerę okiełznać? Mam konto na tym pieprzonym fotosiku od ponad 6 lat i do tej pory nie było takich jaj.
- CO2
- Początkujący Hunter

No dobrze, zobaczymy, co z tego wyszło.
Na początek dwie fotografie zbiornika chłodziwa:
Zbiornik o pojemności 5 litrów, w środku pompa zanurzalna HSB-950B.
Na początek dwie fotografie zbiornika chłodziwa:
Zbiornik o pojemności 5 litrów, w środku pompa zanurzalna HSB-950B.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 13 listopada 2025, 21:32 przez CO2, łącznie zmieniany 7 razy.
- Neo
- Stary Pierdziel

- Arsenał: To co pod ręką
Potrzebujesz uprawnień
Poproś o dostęp lub przełącz się na konto, które ma odpowiednie uprawnienia. Więcej informacji
Poproś o dostęp lub przełącz się na konto, które ma odpowiednie uprawnienia. Więcej informacji
Życie, to jedyna droga ku śmierci.
- arkadyjczyk
- Zasłużony Hunter

- Arsenał: Audi B5 '95 :-P
Możesz wrzucić normalnie pliki w swoje posty jako załączniki. Nie działa opcja wstaw w linni ale sie pojawią.

- CO2
- Początkujący Hunter

Panowie, Neo i Arkadyjczyk - chyba poszło. Dzięki za pomoc.