Forum o wiatrówkach i PCP: testy broni pneumatycznej, recenzje optyki i śrutu, porady strzeleckie, airgun hunting, pest control i wsparcie doświadczonych użytkowników
Porady i tutoriale dla majsterkowiczów i strzelców, którzy chcą samodzielnie wykonać lub ulepszyć sprzęt. Od prostych modyfikacji po zaawansowane projekty DIY
No to ja sobie zrobiłem PCP
Tylko szkoda, że butlę mam taką dużą 0,6L, wolałbym 0,21L. Może ktoś chciałby się zamienić?
Na razie nie mierzona prędkość, po podkręceniu regulatora sprawdzę.
W regulatorze są sprężyny talerzowe więc rozumiem, że wystarczy dorzucić podkładkę lub dwie.
IMG_20150820_182647.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 20 sierpnia 2015, 22:02 przez stefan901, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry pomysł , ale są butlę 0.21 pojemności już z regulatorem i małym manometrem mają średnicę 5 cm. to wiem na pewno .i można ją bezpośrednio pod lufą na mimiśrodzie umieścić ...idę jej szukać ....i chyba były po 170 zyli
No właśnie ta moja 0,6L była o wiele wiele tańsza niż 0,21L więc wziąłem choć mniejsza by była o wiele fajniejsza.
Długość tych butli jest taka sama, przymierzałem pod lufę i wyszłaby wędka.
Chyba, że od razu tłumik dołożyć to by nawet ładnie wyglądało.
One miały 25 cm ddługości już z zaworem to wiem bo chciałem przerobić kiedyś Umareksa AM 850 z co2 na pcp ...Tylko szukałem ich teraz i jakoś z rynku zniknęły ale mam tel to jutro zadzwonię do producenta był chyba ze Śląska ...byłby to dobry pomysł ..
Tak ale butlę można umieścić z przodu pistoletu przed spustem ale pionowo (tak jak w pistoletach do malowania). Widziałem kiedyś coś podobnego w jakiejś match-ówce chyba na CO2. Jeśli mnie pamięć nie myli to jakiii miał kiedyś taki.
Jestem jak Stocznia Gdańska: spełniam swoją rolę w historii (forum) a teraz mogę się zamknąć.
Używam butli jako kolby, więc jest całkiem wygodnie.
Są chyba nakładki na tył butli jak komuś mało wygody.
Po strzelaniu wykręcam butlę i pakuje wszystko do plecaka, na mobilności dużo nie straciłem.
Jak masz dostęp do sprzętu skrawającego to możesz sobie zrobić adapter kątowy i puścić butlę po skosie.
Wtedy nie trzeba przycinać kartusza, a i gwint M20 łatwiej wykonać. Z małą butlą całkiem zgrabnie może to wyglądać.
No i niewątpliwa zaleta, że zawsze możesz cofnąć przeróbki i wrócić do bombiczek.